Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cartea ,,Istoria familiei mele”

Provocările ,,doamnei de istorie”

Cartea ,,Istoria familiei mele”

Elevii agoriști au răspuns provocării de a scrie o scurtă istorie a familiei lor. Așa că s-au pus pe căutat material pentru viitoarea lor carte. Au folosit metoda investigației pentru a afla lucruri interesante despre membrii familiei lor, unii descoperind astfel povești formidabile despre bunicii sau chiar străbunicii lor.

În paginile cărților scrise de copii se regăsesc alături de părinții lor iubitori descriși cu cuvinte alese și mătuși fantastice, unchi carismatici, verișori năstrușnici. Un loc aparte însă l-au avut bunicii, cei care le sunt adesea foarte apropiați, răbdători și de la care copiii învață foarte multe, poate și pentru că părinții sunt mult mai ocupați decât aceștia.
Toate informațiile elevii le-au adunat de la membrii familiei lor sub pretextul unei teme pentru ,,doamna de istorie", fiindcă doreau să-și surprindă familia oferind această carte în dar personajelor principale. A fost nemaipomenit să descopăr talentul, dăruirea și interesul pe care elevii le-au dovedit pentru realizarea cărții. Au descris cu multă admirație realizările bunicilor, munca părinților, dar și cu umor năzdrăvăniile verișorilor. Mama a fost însă în unanimitate personajul descris cu multe cuvinte tandre. Chiar dacă din varii motive unii membri ai familiei sunt peste mări și țări, ei au fost amintiți alături de cei care le sunt zi de zi alături. Nu au fost uitate din poveștile scrise de copii, nici animalele de companie, de la pisici de rasă la câini, papagali sau peștișori. Aplicația Calameo ne-a ajutat să realizăm cărțile și în format electronic, dar tot cea tipărită ne-a plăcut mai mult. Bineînțeles că alături de povestirile expuse fiecare elev și-a ilustrat cartea cu fotografii ale membrilor familiilor lor.
Cartea intitulată „Istoria familiei mele", realizată de  micii scriitori, este doar începutul unei munci de cercetare pe care copiii învață să o facă cu multă responsabilitate și în viitor, fiindcă o lecție importantă pe care au învățat-o în timpul alocat realizării acestei cărți a fost aceea că orice informație trebuie verificată, trebuie să fie adevărată și de asemenea sursa informației trebuie să fie una de încredere. Sunt convinsă că în viitor atunci când vor avea de realizat o lucrare vor fi extrem de riguroși, iar munca depusă va fi apreciată, așa cum aceste cărți au fost primite cu lacrimi de bucurie. Sunt mândră de implicarea de care au dat dovadă minunații mei elevi!
Prof. Monica Nistor
 
Doamnă profesor, ne-ați lăsat fără cuvinte!
Dacă așa priviți lucrurile, iar elevii vor recepta totul, respectând cerințele, indicațiile și sfaturile, demersul didactic nu poate decât să ne bucure prin reușitele pe care le putem lesne intui!
Felicitări, agoriștilor!
Felicitări, doamnă Monica!
(OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:04 Ora de vară a Europei de Est