Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ziua Culturii Naționale, celebrată în obiectivele turistice din Oradea

15 ianuarie 2022

Ziua Culturii Naționale, celebrată în obiectivele turistice din Oradea

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor celebrează Ziua Culturii Naţionale - 15 ianuarie 2022, prin activităţi culturale oferite vizitatorilor în obiectivele turistice, menite să evidențieze frumusețea spațiilor în interacțiune cu artele frumoase (sculptura, arhitectura, muzica, poezia, artele spectacolului, inclusiv teatrul şi dansul, film, fotografie, editare video, design şi arta conceptuală).

„Cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii se organizează manifestări cultural-artistice şi  acţiuni social-culturale de către instituţii publice şi alte entităţi deţinătoare de patrimoniu cultural. Această zi a fost stabilită prin Legea 238 din 2010, întrucât reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor Mihai Eminescu (1850 - 1889)", a precizat Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.
Vă prezentăm programul evenimentelor, stabilit în conformitate cu normele sanitare.
În Turnul Primăriei Oradea, în intervalul orar 11.00-13.00, va avea loc o nouă expoziţie de prezentare a artei fotografice, expoziție intitulată „Oradea - Iarnă nocturnă", organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art".
Privirea vizitatorului va fi încântată de momente cu peisaj de iarnă surprinse de artistul fotograf Ștefan Tóth. În cadrul expoziţiei va fi prezentată o colecţie de aparatură fotografică, oferită pentru eveniment de familia medicului Adrian Dușe. Artişti şi pasionaţi de fotografii sunt invitaţi să ajungă la Turn pentru a imortaliza momente urbane de la înălţime şi a salva imagini deosebite. La eveniment va fi prezent artistul fotograf Ștefan Tóth István, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art" AFIAP, ES FIAP. Expoziţia de fotografie va putea fi vizitată până în 27 februarie 2022.
La Sinagoga Aachvas Rein, în intervalul orar 14.00-16.00, va avea loc o expoziţie dedicată volumelor realizate de către Mircea Paşca, istoric şi consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Acesta va prezenta tema istoria arhitecturii, ocazie cu care vizitatorii vor putea să propună teme noi de cercetare autorului, acesta fiind prezent în Sinagogă în intervalul orar 14.00-16.00. Amintim câteva dintre lucrările ce vor fi expuse: Case și căsuțe din Oradea Mare. Un pomelnic neisprăvit, Oradea 1900. Un ghid de arhitectură, Arhitectură şi locuire în Oradea la începutul secolului al XX-lea. Expoziţia cu volume va putea fi vizitată până în 27 februarie 2022.
Sinagoga Sion va oferi arta prin detalii despre pictura murală, va arăta publicului interesat modele de şablon şi detalii din proiectul ce a dat viaţă acestui lăcaş de cult. În intervalul orar 14.00-16.00, Ioana Klein, coordonator al lucrărilor în perioada 2014-2015 și lector drd. la Facultatea de Arte Vizuale Oradea va oferi detalii despre pictura murală. Materialele prezentate vor fi expuse până în 27 februarie 2022.
Casa Darvas - La Roche va fi gazda artei muzicale, în intervalul orar 15.00-17.00. Astfel, vor fi prezentate vizitatorilor, pentru prima dată, partituri ce datează de la începutul secolului. Acestea completează colecţia obiectelor de patrimoniu şi au fost achiziţionate recent, pentru a fi înregistrate ca bunuri culturale. Totodată atmosfera Casei va fi completată de muzica de Belle Epoque interpretată la pian de Camelia Andone, artist instrumentist la Filarmonica de Stat Oradea, asist. univ. dr. - Facultatea de Arte Vizuale Oradea. Expoziţia va fi prezentată în zilele de 15-16 ianuarie.
La Templul Francmasoneriei, în intervalul orar 15.00-17.00, va fi prezentată arhitectura ca liant ce se conectează la viaţa urbană prin forme şi funcţiuni diverse. Despre arhitectura clădirii, funcţiunea specifică unei Loji masonice şi organizarea expoziţiei dedicată istorie francmasoneriei va da detalii Alexandru Mircea Vlad, consultant din partea Asociaţiei „Ţara Celor Trei Crişuri".
Accesul în toate obiectivele turistice se face cu respectarea măsurilor sanitare impuse, inclusiv cu privire numărul maxim de 20 de persoane prezente în spaţiile expoziţionale.
Preţul biletului de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi grupuri mai mari de 10 persoane. Obiectivele sunt deschise în intervalul orar 10.00-18.00.
Parteneri în organizarea activităţilor din acest an sunt: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Mircea Paşca - istoric, Filarmonica de Stat Oradea, Asociaţia Eurofoto Art Oradea, Ioana Klain, SC Novartis SRL, Asociaţia Ţara Celor Trei Crişuri.
În vederea protejării şi punerii în valoare a patrimoniului, Fundaţia colaborează cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor cu privire la identificarea şi clasarea unor bunuri culturale mobile de valoare naţională deosebită, din colecţiile pe care le deţine.
În următoarele luni se va întocmi dosarul pentru o parte din bunurile aflate în Sinagoga Aachvas Rein în cadrul expoziţiei permanente dedicate Istoriei evreilor din Oradea, Fondul Tereza Mózes şi Fondul Sonnenfeld, precum şi obiecte de mobilier şi decor prezentate în Casa Darvas - La Roche. (B.P.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:28:59 Ora standard a Europei de Est