Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Culturii Naționale, celebrată în obiectivele turistice din Oradea

15 ianuarie 2022

Ziua Culturii Naționale, celebrată în obiectivele turistice din Oradea

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor celebrează Ziua Culturii Naţionale - 15 ianuarie 2022, prin activităţi culturale oferite vizitatorilor în obiectivele turistice, menite să evidențieze frumusețea spațiilor în interacțiune cu artele frumoase (sculptura, arhitectura, muzica, poezia, artele spectacolului, inclusiv teatrul şi dansul, film, fotografie, editare video, design şi arta conceptuală).

„Cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii se organizează manifestări cultural-artistice şi  acţiuni social-culturale de către instituţii publice şi alte entităţi deţinătoare de patrimoniu cultural. Această zi a fost stabilită prin Legea 238 din 2010, întrucât reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor Mihai Eminescu (1850 - 1889)", a precizat Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.
Vă prezentăm programul evenimentelor, stabilit în conformitate cu normele sanitare.
În Turnul Primăriei Oradea, în intervalul orar 11.00-13.00, va avea loc o nouă expoziţie de prezentare a artei fotografice, expoziție intitulată „Oradea - Iarnă nocturnă", organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art".
Privirea vizitatorului va fi încântată de momente cu peisaj de iarnă surprinse de artistul fotograf Ștefan Tóth. În cadrul expoziţiei va fi prezentată o colecţie de aparatură fotografică, oferită pentru eveniment de familia medicului Adrian Dușe. Artişti şi pasionaţi de fotografii sunt invitaţi să ajungă la Turn pentru a imortaliza momente urbane de la înălţime şi a salva imagini deosebite. La eveniment va fi prezent artistul fotograf Ștefan Tóth István, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art" AFIAP, ES FIAP. Expoziţia de fotografie va putea fi vizitată până în 27 februarie 2022.
La Sinagoga Aachvas Rein, în intervalul orar 14.00-16.00, va avea loc o expoziţie dedicată volumelor realizate de către Mircea Paşca, istoric şi consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Acesta va prezenta tema istoria arhitecturii, ocazie cu care vizitatorii vor putea să propună teme noi de cercetare autorului, acesta fiind prezent în Sinagogă în intervalul orar 14.00-16.00. Amintim câteva dintre lucrările ce vor fi expuse: Case și căsuțe din Oradea Mare. Un pomelnic neisprăvit, Oradea 1900. Un ghid de arhitectură, Arhitectură şi locuire în Oradea la începutul secolului al XX-lea. Expoziţia cu volume va putea fi vizitată până în 27 februarie 2022.
Sinagoga Sion va oferi arta prin detalii despre pictura murală, va arăta publicului interesat modele de şablon şi detalii din proiectul ce a dat viaţă acestui lăcaş de cult. În intervalul orar 14.00-16.00, Ioana Klein, coordonator al lucrărilor în perioada 2014-2015 și lector drd. la Facultatea de Arte Vizuale Oradea va oferi detalii despre pictura murală. Materialele prezentate vor fi expuse până în 27 februarie 2022.
Casa Darvas - La Roche va fi gazda artei muzicale, în intervalul orar 15.00-17.00. Astfel, vor fi prezentate vizitatorilor, pentru prima dată, partituri ce datează de la începutul secolului. Acestea completează colecţia obiectelor de patrimoniu şi au fost achiziţionate recent, pentru a fi înregistrate ca bunuri culturale. Totodată atmosfera Casei va fi completată de muzica de Belle Epoque interpretată la pian de Camelia Andone, artist instrumentist la Filarmonica de Stat Oradea, asist. univ. dr. - Facultatea de Arte Vizuale Oradea. Expoziţia va fi prezentată în zilele de 15-16 ianuarie.
La Templul Francmasoneriei, în intervalul orar 15.00-17.00, va fi prezentată arhitectura ca liant ce se conectează la viaţa urbană prin forme şi funcţiuni diverse. Despre arhitectura clădirii, funcţiunea specifică unei Loji masonice şi organizarea expoziţiei dedicată istorie francmasoneriei va da detalii Alexandru Mircea Vlad, consultant din partea Asociaţiei „Ţara Celor Trei Crişuri".
Accesul în toate obiectivele turistice se face cu respectarea măsurilor sanitare impuse, inclusiv cu privire numărul maxim de 20 de persoane prezente în spaţiile expoziţionale.
Preţul biletului de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi grupuri mai mari de 10 persoane. Obiectivele sunt deschise în intervalul orar 10.00-18.00.
Parteneri în organizarea activităţilor din acest an sunt: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Mircea Paşca - istoric, Filarmonica de Stat Oradea, Asociaţia Eurofoto Art Oradea, Ioana Klain, SC Novartis SRL, Asociaţia Ţara Celor Trei Crişuri.
În vederea protejării şi punerii în valoare a patrimoniului, Fundaţia colaborează cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor cu privire la identificarea şi clasarea unor bunuri culturale mobile de valoare naţională deosebită, din colecţiile pe care le deţine.
În următoarele luni se va întocmi dosarul pentru o parte din bunurile aflate în Sinagoga Aachvas Rein în cadrul expoziţiei permanente dedicate Istoriei evreilor din Oradea, Fondul Tereza Mózes şi Fondul Sonnenfeld, precum şi obiecte de mobilier şi decor prezentate în Casa Darvas - La Roche. (B.P.)

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 20:19:35 Ora de vară a Europei de Est