Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dintre-atâtea voci plecate

Domnului ,,din capul mesei”

Dintre-atâtea voci plecate

Dintre-atâtea voci plecate, prea puține vin ‘napoi
Invocate de iubire, dor, credință, neuitare,
Și din somnul neființei se-ntrupează între noi
Ca profet al nemuririi doar acel ce har sfânt are.

M-aș fi dus să-ți stau la masă, resemnată,-n vremea ta,
Să te-ascult citind poeme, coborând din cer lumina
Pe-a ta rază de Luceafăr, eu să prind a mă-ngusta
Când tu-mi intri în orbite și-mi separi de iriși vina
Că privesc și cad pe gânduri: cine, oare,-i Dumnezeu?
Cel deasupra tuturora, fără teamă sau durere?
Ori acel ce se coboară pân-aici, unde sunt eu,
Și ne poartă-apoi cu sine înspre bolta cu mistere?
Ai plecat și n-apucasem să te văd ori să-ți vorbesc,
Dar te simt așa aproape, parcă-n capul mesei cântă
Vocea ta, romanța serii, și m-aplec, și mă grăbesc
Să-ți leg rana-nstrăinării cu aripa mea cea frântă
Și să las trei lacrimi calde, apostilă,-n palma-ți grea.
Te asemăn, vag, cu Domnul, pentru-al său cuvânt ucis:
Voi, ‘nainte mergătorii, ce-ați știut că-n lumea rea
Suferința-i rezervată celui blând, de rău dezis!
Dar din perla scoicii tale,
Marea și-a născut un fiu,
Cerul și-a născut un astru și eu parcă am un tată;
Cu răbdarea-ncredințării că lucești pe boltă-ți scriu
Că lumina mă inspiră s-aud vocea ta plecată
Și să-ți spun, azi, Eminescu: drumul tău spinos și greu
Nu s-a terminat la Bellu, nici sub piatră, nici sub cruce,
Căci prin forța strofei tale printre oameni ești un zeu
Ce deschide larg mormântul și spre cer prin vers îi duce!
Mă aplec și spre aceia care zac, uitați, în lut.
Nu le-adaug o credință, doar le spun ce se vorbește:
Eminescu-i nemurirea,
Zborul cel spre absolut!
Noi suntem dovada sfântă că,-n românii toți, trăiește!
Mihaela Dindelegan
 
Câtă simțire sfântă!
Mihaela, multe voci s-au stins la Apus, dar Răsăritul îi cuprinde pe toți cu aura lui magnifică. Ei trăiesc mai abitir prin ceea ce au lăsat sub glie, la geam și în lacrima versurilor; ei ne impresionează prin actualitatea și trăinicia operei, îngânată la gura sobei de bunici și de nepoți.
El, Domnul Eminescu, revine și domină albastrul cerului, strălucirea stelelor și lacul cu nuferi; El ne doare, ca și alții, ,,voci plecate" ce ne inundă sufletele cu frumusețile lor de ,,neuitare" veșnică!
Mulțumim, Miha, studenta noastră de aur, cu sufletul pe tavă!
(OviDan)

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 06:14:37 Ora de vară a Europei de Est