Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un sistem Angio CT, unic în România, va funcționa în premieră la Spitalul Județean Oradea

Au fost semnate șapte contracte achiziții de echipamente medicale

Un sistem Angio CT, unic în România, va funcționa în premieră la Spitalul Județean Oradea

Municipiul Oradea a semnat șapte din cele 10 contracte aferente achiziției în comun de echipamente medicale în cadrul unui amplu proiect pe fonduri europene: „Proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de intervenţii medicale în situaţii de urgenţă" - IPHEALTH - FA Phase, Cod emS: ROHU 449 - program de finanțare Interreg V-A România - Ungaria 2014-2020.

Valoarea totală a proiectului este de 9,7 milioane euro, din care Primăriei Oradea îi revin 4,7 milioane euro, restul sumei revenind partenerilor de proiect.
Proiectul este implementat de Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea.
Sistemul Angio CT - o premieră în România
„Printre echipamentele medicale achiziționate se numără un sistem unic în România - Sistemul Angio CT, care va funcționa în premieră la Spitalul Județean Oradea. Acest aparat este dedicat radiologiei intervenționale, dând posibilitatea medicilor ca în cazul pacientului cu AVC să intervină în timp real, izolând zona afectată a creierului și prevenind în acest fel extinderea în zonele sănătoase. Astfel, pacientul tratat cu acest aparat va putea ieși din spital pe picioarele lui, în doar câteva ore de la diagnosticare", a declarat primarul Florin Birta.
Acesta este un sistem hibrid folosit în radiologia intervențională vasculară și nonvasculară, compus dintr-un computer tomograf și un braț fluoroscopic cu care se pot achiziționa imagini secționale din zona de interes, combinat cu imaginile angiografice. Acestea se pot efectua în aceeași încăpere, fără ca medicii să fie nevoiți să mute pacientul. Astfel, se pot aborda patologii complexe prin intervenții minim invazive și cu timp de recuperare scurt.
Patologiile care se pot aborda cu un astfel de sistem sunt :
-  Neuroradiologie: atacul ischemic acut, anevrismele cerebrale și malformațiile arterio-venoase;
- Oncologică: chemoembolizari/ablațiie tumori hepatice, renale etc;
- Patologia vasculară periferică: repermeabilizarea vasculară;
- Patologia nonvasculară: drenaje de colecții, puncţii biopsie.
Șapte din cele 10 contracte aferente  achiziției în comun de echipamente medicale din cadrul proiectului ROHU 449 au fost deja semnate
Municipiul Oradea este partener în cadrul acestui proiectul ROHU 449, alături de încă cinci unități administrativ-teritoriale din județul Bihor: Consiliul Judeţean Bihor, Municipiul Marghita, Municipiul Salonta, Orașul Aleșd și Municipiul Beiuș, precum și Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu, Universitatea din Oradea - Facultatea de Medicină și Farmacie, Serviciul Județean Salvaspeo Bihor, reprezentat juridic prin Asociația Salvatorilor Montani Bihor - partener asociat şi Spitalul Gróf Tisza István - partener asociat.
Prin echipamentele medicale achiziționate, sistemul sanitar orădean, dar și celelalte unități sanitare aflate în administrarea partenerilor de proiect vor fi interconectate în timp real prin sistemul de telemedicină, dorindu-se o creștere a resurselor disponibile prin mijloace tehnologice moderne, indiferent de locația în care un cetățean solicită asistență medicală pe plan local.
Municipiul Oradea a fost desemnat să deruleze achiziția publică în comun, în numele unităților administrativ-teritoriale partenere în proiect, pentru un număr de zece loturi reprezentând echipamente/sisteme medicale de tehnologie avansată, precum: ecografe Doppler, aparate radiologice, CT, SPECT CT, Angio CT, videolaringoscoape, defibrilatoare, paturi ATI și sistem intraspitalicesc de telemedicină și sistem PACS de comunicare și arhivare imagini.
Pentru fiecare lot de echipamente medicale se încheie un contract de achiziție.  În total vor fi 10 contracte. Dintre acestea, șapte au fost deja semnate, două sunt în curs de semnare (cele care au ca obiect Lotul 7 - 10 paturi ATI  și Lotul 10 - două defibrilatoare), iar achiziția care vizează Lotul 2 (aparat radiologie digital) este în curs de evaluare a ofertelor tehnice.
 Stadiul achiziției în comun pentru cele 10 loturi
 1. Lot 1 - Ecografe Doppler- 8 buc, stadiu achiziţie: finalizată
- beneficiar final: câte două bucăți. vor fi livrate către Spitalul Beiuș (Primăria Beiuş), Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea (Primăria Marghita), Spitalul Aleșd (Primăria Aleșd), Spitalul Municipal Salonta (Primăria Salonta)
- Contractant: SC REGIO MED SRL, ctr. 535147 / 22.12.2021
- Valoare contractată cu TVA: 2.366.910,00 lei / 478.221,60 euro
- Dată livrare: trei luni de la data menționată în ordinul de începere.
 2. Lot 2 - Aparat digital de radiografie - 6 buc, stadiu achiziţie: evaluare oferte tehnice
- beneficiar final: câteo buc. va fi livrată către Spitalul Beiuș (Primăria Beiuș), Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea (Primăria Marghita), Spitalul Aleșd (Primăria. Aleșd), Spitalul Municipal Salonta (Primăria Salonta), Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea.
- Valoare estimată cu TVA: 750.000,00 euro
- Dată livrare: patru luni de la data menţionată în ordinul de începere.
 3. Lot 3 - Sistem intra-spitalicesc de telemedicină, stadiu achiziţie: finalizată
- un sistem cu subansamble/ componente
- beneficiar final: Spitalul Clinic Județean de Urgentă Oradea + anumite componente / subansamble vor fi instalate la fiecare spital din judeţ - Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, Spitalul Beiuș, Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea, Spitalul Aleșd, Spitalul Municipal Salonta și Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor - Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor
- Contractant: SC Avitech Co SRL, ctr. 536763/23.12.2021
- Valoare contractata cu TVA: 5.463.715,16 lei / 1.103.914,65 euro
- Dată livrare: șase luni de la data menţionată în ordinul de începere.
4. Lot 4 - Sistem de comunicare și arhivare imagini PACS, Stadiu achiziţie: finalizată
- un sistem cu subansamble/ componente
- beneficiar final: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea + anumite componente / subansamble vor fi instalate la fiecare Spital din judeţ - Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, Spitalul Beiuş, Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea, Spitalul Aleşd, Spitalul Municipal Salonta
- Contractant: SC Pixel Data SRL, ctr. 541733/29.12.2021
- Valoare contractata cu TVA: 1.068.620,00 lei / 215.909,00 euro
- Dată livrare: trei luni de la data menţionată în ordinul de începere.
 5. Lot 5 - Videolaringoscop cu ecran LCD și unitate de stocare, stadiu achiziție: finalizată
- două bucăți
- beneficiar final: Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea
-Contractant: SC KARL STORZ ENDOSCOPIA ROMANIA SRL, ctr. 544244/30.12.2021
- Valoare contractată cu TVA: 230.503,00 lei / 46.571,91 euro
- Dată livrare: trei luni de la data menționată în ordinul de începere.
 6. Lot 6 - CT - Stadiu achiziţie: finalizată
- o bucată
- beneficiar final: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea
-Contractant: SC General Electric Medical Systems Romania SRL, ctr. 536016/22.12.2021
- Valoare contractata cu TVA: 2.171.750,00 lei / 430.790,56 euro
- Dată livrare: patru luni de la data menţionată în ordinul de începere
 7. Lot 7 - Paturi ATI - Stadiu achiziţie: finalizată, contractul este în curs de semnare
- 10 buc.
- beneficiar final: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea
- Contractant: SC Dacorum Grup SRL
- Valoare contractată cu TVA: 496.230,00 lei / 100.260,64 euro
- Dată livrare: două luni de la data menționată în ordinul de începere.
 8. Lot 8 - ANGIO CT, stadiu achiziţie: finalizată
- o bucată
- beneficiar final: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea
- Contractant: S.C Cortech Med S.R.L, ctr. 539414/27.12.2021
- Valoare contractată cu TVA: 8.068.200,00 lei / 1.630.136,99 euro
- Ordin începere: după 15 ianuarie 2022
- Dată livrare: patru luni de la data menționată în ordinul de începere.
 9. Lot 9 - SPECT CT, -stadiu achiziţie: finalizată
- o bucată
- beneficiar final: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea
- Contractant: Asocierea SC Vici Evolution SRL si SC AC RAD Medical Consult&Service SRL, ctr. 536004/22.12.2021 
- Valoare contractată cu TVA: 3.449.572,00 lei / 696.967,71 euro
- Dată livrare: patru luni de la data menţionată în ordinul de începere.
 10. Lot 10 - Defibrilatoare -  stadiu achiziţie: finalizată, contractul este în curs de semnare
- două bucăți
- beneficiar final: Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor - Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor
- Contractant: SC Deltamed SRL
- Valoare contractata cu TVA: 217.770,00 lei / 43.999,27 euro
- Dată livrare: trei luni de la data menționata în ordinul de începere.
 De asemenea, achiziţia pentru Ambulanța de tip MMU - partener Primăria Oradea - este finalizată
Este vorba de o ambulanță, beneficiar final fiind Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea.
- Stadiu achiziţie: finalizată
- Contractant: SC Deltamed SRL, ctr. 410701/30.09.2021
- Valoare contractată cu TVA: 416.500,00 lei / 84.151,61 euro
- Dată livrare: 23.12.2021.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:10 Ora de vară a Europei de Est