Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua de 10 ianuarie a devenit Ziua națională a matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii

La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Ziua de 10 ianuarie a devenit Ziua națională a matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii

Celebration of theDay of Mathematics, Informaticsand Natural Sciences (January 10, 2022)

Ziua de 10 ianuarie a devenit Ziua națională a matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii, ea fiind ziua de naștere a academicianului Grigore Constantin Moisil.
Legea nr. 82/15/04/2021 instituie ziua de 10 ianuarie - Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii.
„Dă-i o șansă matematicii să te cucerească!"- ediția I
Luni, 10 ianuarie 2022, Catedra de matematică, informatică, științele naturii (fizică, chimie, biologie) și echipa de management a proiectului Erasmus+ „Geometrician`sviews" a coordonat activitatea „Dă-i o șansă matematicii să te cucerească!"- ediția I.
Argument:
Când eşti elev, ca să poţi iubi matematica, trebuie să privești dincolo de efortul depus în procesul de pregătire, de învățare a lecției sau de realizare a temei. Orice activitate de învățare implică perseverență și motivație în vederea depășirii obstacolelor. Accesul la frumuseţea MATEMATICII trece prin CULTURĂ. Literatura, muzica, artele plastice, teatrul, filmul, televiziunea fac parte din viaţa noastră, sunt o parte din rădăcinile matematicii. Satisfacţia pe care ţi-o dă o nouă teoremă sau teorie este comparabilă cu satisfacţia pe care o încerci în sala de concert sau într-o expoziţie de artă plastică - satisfacţie estetică. Este demonstrat faptul că dacă nu ai cultura umanistă îngemănată cu cea ştiinţifică, este greu să-ţi înţelegi propria profesie.
Da, cu mult timp în urmă, matematica a devenit un teritoriu în sine, cu legile, regulile şi obiceiurile ei.  „Viaţa din jurul nostru cuprinde matematică întocmai cum aerul cuprinde oxigenul". Oare nu este acesta un motiv suficient pentru a iubi matematica, pentru a dori să ţi-o însuşeşti, pentru a încerca să-i înţelegi frumuseţea? Un alt motiv pentru a dori să înveți matematica ar fi respectul față de tine, faţă de profesori, față de cei care au păstrat vie pasiunea de a înțelege ceea ce ne înconjoară.
Matematica este plină de forţă şi temperament. Numai gustând dintr-o prăjitură, poţi afirma dacă este bună sau nu din punctul tău de vedere. Vă îndemnăm pe toți să perseverați în a descoperi tainele matematicii, dându-i astfel șansa să vă cucerească.
(Au fost folosite citate din blogul https://simonachirila.wordpress.com/2017/07/06/despre-frumusetea-matematicii/ pe care vă îndemnăm să îl citiți).
Activitatea desfășurată în școala noastră a constat în organizarea mai multor concursuri adresate juniorilor (fiecare elev participă la categoria de vârstă corespunzătoare clasei în care este înscris în acest an școlar) sau seniorilor (foștii elevi) și diseminarea activităților desfășurate până în prezent în cadrul proiectului Erasmus+„Geometrician`sviews".
Secțiunile din concurs au fost:
1.Secțiunea ȘTIINȚIFICĂ
-1.1. (PERFORMANȚĂ) Alegerea unei probleme nerezolvate din Gazeta Matematică 2021, și rezolvarea acesteia (Problemele pot fi dintre cele adresate clasei pe care o frecventează elevul în acest an școlar).
-1.2. (CREATIVITATE) Pornind de la o noțiune matematică învățată în acest an școlar elevii au fost încurajați să enunțe și să rezolve cinci probleme practice (diferite) care folosesc noțiunea aleasă.
-1.3. (GÂNDIRE ALGORITMICĂ) Participarea și situarea pe locuri fruntașe la concursul NEXTLAB.TEACH.
2.Secțiunea CREAȚIE
-2.1. (ARTISTICĂ) Realizarea unui desen, a unei picturi sau a unui lucru creat de elevi, bazat pe tema „Matematica și arta".
3.Secțiunea ȘTINȚIFICO-ARTISTICĂ
-3.1.(FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU MATEMATICA). Întrebări de matematică din materia clasei pe care o frecventează elevul și din cultura matematică.
Din juriu au făcut parte: 1.președinte - conf. univ. dr. Fechete Ioan, de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Informatică și Științe, care ne sprijină pe partea de cercetare în cadrul proiectului Erasmus și 2. profesorii: Bercovici Crina, Cap Simona, Cap Gheorghe, Zoț Violeta, Cighir Claudia, Sabău Corina, FeneșiJemima, Szatmari Edit, Miklo Cecilia, Sabău Adrian-Ionuț și Bercovici Manuel.
Vom anunța premiile la adresa: https://sites.google.com/view/geometriciansviewsbeius/14-10-ianuarie-ziua-na%C8%9Bional%C4%83-a-matematicii-informaticii-%C5%9Fi-%C5%9Ftiintelor
Felicitări tuturor!
Organizatorii
 
Felicitări, organizatorilor!
 
Se spune că ,,de ce ți-e frică nu scapi". Multora le este frică de matematică, dar cum să scapi de matematică atunci când te lovești de ea la tot pasul! Nu poți păși, nu poți mișca un deget fără să nu dai de matematică, acasă, pe stradă, în piață, la magazine...
Și-atunci ce e de făcut?
Să te rogi să-ți dea Dumnezeu dascăli de matematică precum cei de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș, care să te atragă, să te cucerească, să te vrăjească și, în final, să iubești matematica!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ziua de 10 ianuarie a devenit Ziua națională a matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:56:12 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...