Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua de 10 ianuarie a devenit Ziua națională a matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii

La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Ziua de 10 ianuarie a devenit Ziua națională a matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii

Celebration of theDay of Mathematics, Informaticsand Natural Sciences (January 10, 2022)

Ziua de 10 ianuarie a devenit Ziua națională a matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii, ea fiind ziua de naștere a academicianului Grigore Constantin Moisil.
Legea nr. 82/15/04/2021 instituie ziua de 10 ianuarie - Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii.
„Dă-i o șansă matematicii să te cucerească!"- ediția I
Luni, 10 ianuarie 2022, Catedra de matematică, informatică, științele naturii (fizică, chimie, biologie) și echipa de management a proiectului Erasmus+ „Geometrician`sviews" a coordonat activitatea „Dă-i o șansă matematicii să te cucerească!"- ediția I.
Argument:
Când eşti elev, ca să poţi iubi matematica, trebuie să privești dincolo de efortul depus în procesul de pregătire, de învățare a lecției sau de realizare a temei. Orice activitate de învățare implică perseverență și motivație în vederea depășirii obstacolelor. Accesul la frumuseţea MATEMATICII trece prin CULTURĂ. Literatura, muzica, artele plastice, teatrul, filmul, televiziunea fac parte din viaţa noastră, sunt o parte din rădăcinile matematicii. Satisfacţia pe care ţi-o dă o nouă teoremă sau teorie este comparabilă cu satisfacţia pe care o încerci în sala de concert sau într-o expoziţie de artă plastică - satisfacţie estetică. Este demonstrat faptul că dacă nu ai cultura umanistă îngemănată cu cea ştiinţifică, este greu să-ţi înţelegi propria profesie.
Da, cu mult timp în urmă, matematica a devenit un teritoriu în sine, cu legile, regulile şi obiceiurile ei.  „Viaţa din jurul nostru cuprinde matematică întocmai cum aerul cuprinde oxigenul". Oare nu este acesta un motiv suficient pentru a iubi matematica, pentru a dori să ţi-o însuşeşti, pentru a încerca să-i înţelegi frumuseţea? Un alt motiv pentru a dori să înveți matematica ar fi respectul față de tine, faţă de profesori, față de cei care au păstrat vie pasiunea de a înțelege ceea ce ne înconjoară.
Matematica este plină de forţă şi temperament. Numai gustând dintr-o prăjitură, poţi afirma dacă este bună sau nu din punctul tău de vedere. Vă îndemnăm pe toți să perseverați în a descoperi tainele matematicii, dându-i astfel șansa să vă cucerească.
(Au fost folosite citate din blogul https://simonachirila.wordpress.com/2017/07/06/despre-frumusetea-matematicii/ pe care vă îndemnăm să îl citiți).
Activitatea desfășurată în școala noastră a constat în organizarea mai multor concursuri adresate juniorilor (fiecare elev participă la categoria de vârstă corespunzătoare clasei în care este înscris în acest an școlar) sau seniorilor (foștii elevi) și diseminarea activităților desfășurate până în prezent în cadrul proiectului Erasmus+„Geometrician`sviews".
Secțiunile din concurs au fost:
1.Secțiunea ȘTIINȚIFICĂ
-1.1. (PERFORMANȚĂ) Alegerea unei probleme nerezolvate din Gazeta Matematică 2021, și rezolvarea acesteia (Problemele pot fi dintre cele adresate clasei pe care o frecventează elevul în acest an școlar).
-1.2. (CREATIVITATE) Pornind de la o noțiune matematică învățată în acest an școlar elevii au fost încurajați să enunțe și să rezolve cinci probleme practice (diferite) care folosesc noțiunea aleasă.
-1.3. (GÂNDIRE ALGORITMICĂ) Participarea și situarea pe locuri fruntașe la concursul NEXTLAB.TEACH.
2.Secțiunea CREAȚIE
-2.1. (ARTISTICĂ) Realizarea unui desen, a unei picturi sau a unui lucru creat de elevi, bazat pe tema „Matematica și arta".
3.Secțiunea ȘTINȚIFICO-ARTISTICĂ
-3.1.(FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU MATEMATICA). Întrebări de matematică din materia clasei pe care o frecventează elevul și din cultura matematică.
Din juriu au făcut parte: 1.președinte - conf. univ. dr. Fechete Ioan, de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Informatică și Științe, care ne sprijină pe partea de cercetare în cadrul proiectului Erasmus și 2. profesorii: Bercovici Crina, Cap Simona, Cap Gheorghe, Zoț Violeta, Cighir Claudia, Sabău Corina, FeneșiJemima, Szatmari Edit, Miklo Cecilia, Sabău Adrian-Ionuț și Bercovici Manuel.
Vom anunța premiile la adresa: https://sites.google.com/view/geometriciansviewsbeius/14-10-ianuarie-ziua-na%C8%9Bional%C4%83-a-matematicii-informaticii-%C5%9Fi-%C5%9Ftiintelor
Felicitări tuturor!
Organizatorii
 
Felicitări, organizatorilor!
 
Se spune că ,,de ce ți-e frică nu scapi". Multora le este frică de matematică, dar cum să scapi de matematică atunci când te lovești de ea la tot pasul! Nu poți păși, nu poți mișca un deget fără să nu dai de matematică, acasă, pe stradă, în piață, la magazine...
Și-atunci ce e de făcut?
Să te rogi să-ți dea Dumnezeu dascăli de matematică precum cei de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș, care să te atragă, să te cucerească, să te vrăjească și, în final, să iubești matematica!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ziua de 10 ianuarie a devenit Ziua națională a matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:25 Ora de vară a Europei de Est