Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Mesajul primarului Florin Birta la trecerea dintre ani

Are cuvântul primarul Oradiei

Mesajul primarului Florin Birta la trecerea dintre ani

Dragi orădeni,

Am traversat împreună un an 2021 plin de provocări. Pandemia a provocat o serie de dezechilibre de ordin economic și social, cu implicații în toate domeniile. Pentru a putea depăși neajunsurile provocate de noile împrejurări, Primăria Oradea a trebuit să se adapteze, astfel încât să putem înainta cu proiectele majore la care lucrăm.
În 2021, am continuat investițiile importante pentru Oradea și orădeni. Am dat în folosință noua linie de tramvai ce leagă cartierul Nufărul de Calea Aradului. În același timp, am înnoit parcul OTL, cu 20 de tramvaie moderne și 15 autobuze hibrid. Tot în acest an, am finalizat parcarea supraetajată din strada George Barițiu. Prin inaugurarea acestui nou parking, ajungem la un total de 1.650 de locuri de parcare amenajate în cele patru parcări din centrul orașului.
În anul ce stă să treacă, am înaintat cu două proiecte extrem de importante pentru calitatea mobilității urbane: reabilitarea bulevardul Nufărul - Cantemir și începerea lucrărilor la pasajul subteran de la Piața Cetate. De asemenea, am finalizat pasajul Universității de pe Șoseaua de Centură. Am continuat să punem accent pe spațiile dedicate pietonilor, atât în zona centrală, cât și în cartiere. Arealul central din care fac parte Piața Ferdinand și străzile Libertății, Iosif Vulcan și Grigorescu a căpătat o nouă față, prietenoasă cu pietonii. De asemenea, am început lucrările la piațetele pietonale din Nufărul, Cazaban și Magnoliei.
Am investit și în infrastructura educațională. Reabilitarea Colegiului Național ,,Onisifor Ghibu", a Școlii Gimnaziale ,,Dacia" și a Școlii Gimnaziale Nr. 11 stau mărturie, în acest sens. În paralel, Primăria Oradea a investit în sănătate, pentru spații corespunzătoare și derulând achiziții de echipamente medicale.
Sunt conștient că perioada delicată pe care o traversăm aduce cu sine dificultăți, pe care orădenii le resimt zi de zi. Creșterea prețurilor la gaze și la energie electrică a antrenat o escaladare a prețurilor, în întreaga economie. Factura o plătește atât Primăria Oradea, cât și fiecare orădean în parte. De aceea, în 2022, ne propunem să accelerăm programul municipal de reabilitare termică a blocurilor. Mizăm pe o bună colaborare cu Guvernul României, astfel încât acest program să poată fi îmbunătățit şi extins. Prin investițiile de amploare în sistemul municipal de termoficare, am reușit să reducem pierderile din rețea la doar 25% și ne propunem ca prin noile investiții aceste pierderi să scadă sub 20%, astfel încât costurile să se mențină în limitele suportabilității, în ciuda actualelor condiții neprielnice de pe piețele din energie.
În anul ce vine, vom lansa noi șantiere importante pentru infrastructura de transport din oraș. Mă refer în primul rând la pasajele subterane din Centrul Civic și de pe bulevardul Republicii. De asemenea, pentru a crește atractivitatea orașului, vom pune în practică noul terminal intermodal de transport, de pe Șoseaua Borșului.
Vom continua programul de reabilitare a clădirilor din Centrul Istoric. Una dintre aceste clădiri este cea în care funcționează Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", pe care o vom reabilita în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării.
În 2022, vom finaliza amenajarea platoului pietonal de pe malul Crișului, situat deasupra parcării subterane din strada Independenței. Tot în 2022, vom da în folosință noua Sală Polivalentă, ce va deveni un spațiu ultramodern, de referință pentru sportul din Oradea. Noul an va deschide și programul municipal de reabilitare și modernizare a parcurilor centrale din oraș.
Ritmul investițiilor în sistemul sanitar își va continua traiectoria ascendentă. După extinderea și modernizarea UPU, respectiv a noului bloc operator de la Maternitate, vom înainta cu proiectul noului spital de boli infecțioase, de pe strada Vlădeasa.
Prin aceste obiective de investiții, menite să dezvolte orașul, urmărim ca oportunitățile pe care Oradea le oferă să îi țină pe orădeni acasă. Și, mai mult decât atât, să îi întoarcă pe orădenii plecați, iar Oradea să devină Acasă pentru oricine dorește să își găsească un rost aici, în orașul pe care cu mândrie îl numim Capitala Art Nouveau a României.
În numele echipei din Primăria Municipiului Oradea, vă urez tuturor un An Nou cu sănătate și multe împliniri!
LA MULȚI ANI!
Florin Birta,
primarul Oradiei

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 03:02:55 Ora standard a Europei de Est