Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mesajul primarului Florin Birta la trecerea dintre ani

Are cuvântul primarul Oradiei

Mesajul primarului Florin Birta la trecerea dintre ani

Dragi orădeni,

Am traversat împreună un an 2021 plin de provocări. Pandemia a provocat o serie de dezechilibre de ordin economic și social, cu implicații în toate domeniile. Pentru a putea depăși neajunsurile provocate de noile împrejurări, Primăria Oradea a trebuit să se adapteze, astfel încât să putem înainta cu proiectele majore la care lucrăm.
În 2021, am continuat investițiile importante pentru Oradea și orădeni. Am dat în folosință noua linie de tramvai ce leagă cartierul Nufărul de Calea Aradului. În același timp, am înnoit parcul OTL, cu 20 de tramvaie moderne și 15 autobuze hibrid. Tot în acest an, am finalizat parcarea supraetajată din strada George Barițiu. Prin inaugurarea acestui nou parking, ajungem la un total de 1.650 de locuri de parcare amenajate în cele patru parcări din centrul orașului.
În anul ce stă să treacă, am înaintat cu două proiecte extrem de importante pentru calitatea mobilității urbane: reabilitarea bulevardul Nufărul - Cantemir și începerea lucrărilor la pasajul subteran de la Piața Cetate. De asemenea, am finalizat pasajul Universității de pe Șoseaua de Centură. Am continuat să punem accent pe spațiile dedicate pietonilor, atât în zona centrală, cât și în cartiere. Arealul central din care fac parte Piața Ferdinand și străzile Libertății, Iosif Vulcan și Grigorescu a căpătat o nouă față, prietenoasă cu pietonii. De asemenea, am început lucrările la piațetele pietonale din Nufărul, Cazaban și Magnoliei.
Am investit și în infrastructura educațională. Reabilitarea Colegiului Național ,,Onisifor Ghibu", a Școlii Gimnaziale ,,Dacia" și a Școlii Gimnaziale Nr. 11 stau mărturie, în acest sens. În paralel, Primăria Oradea a investit în sănătate, pentru spații corespunzătoare și derulând achiziții de echipamente medicale.
Sunt conștient că perioada delicată pe care o traversăm aduce cu sine dificultăți, pe care orădenii le resimt zi de zi. Creșterea prețurilor la gaze și la energie electrică a antrenat o escaladare a prețurilor, în întreaga economie. Factura o plătește atât Primăria Oradea, cât și fiecare orădean în parte. De aceea, în 2022, ne propunem să accelerăm programul municipal de reabilitare termică a blocurilor. Mizăm pe o bună colaborare cu Guvernul României, astfel încât acest program să poată fi îmbunătățit şi extins. Prin investițiile de amploare în sistemul municipal de termoficare, am reușit să reducem pierderile din rețea la doar 25% și ne propunem ca prin noile investiții aceste pierderi să scadă sub 20%, astfel încât costurile să se mențină în limitele suportabilității, în ciuda actualelor condiții neprielnice de pe piețele din energie.
În anul ce vine, vom lansa noi șantiere importante pentru infrastructura de transport din oraș. Mă refer în primul rând la pasajele subterane din Centrul Civic și de pe bulevardul Republicii. De asemenea, pentru a crește atractivitatea orașului, vom pune în practică noul terminal intermodal de transport, de pe Șoseaua Borșului.
Vom continua programul de reabilitare a clădirilor din Centrul Istoric. Una dintre aceste clădiri este cea în care funcționează Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", pe care o vom reabilita în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării.
În 2022, vom finaliza amenajarea platoului pietonal de pe malul Crișului, situat deasupra parcării subterane din strada Independenței. Tot în 2022, vom da în folosință noua Sală Polivalentă, ce va deveni un spațiu ultramodern, de referință pentru sportul din Oradea. Noul an va deschide și programul municipal de reabilitare și modernizare a parcurilor centrale din oraș.
Ritmul investițiilor în sistemul sanitar își va continua traiectoria ascendentă. După extinderea și modernizarea UPU, respectiv a noului bloc operator de la Maternitate, vom înainta cu proiectul noului spital de boli infecțioase, de pe strada Vlădeasa.
Prin aceste obiective de investiții, menite să dezvolte orașul, urmărim ca oportunitățile pe care Oradea le oferă să îi țină pe orădeni acasă. Și, mai mult decât atât, să îi întoarcă pe orădenii plecați, iar Oradea să devină Acasă pentru oricine dorește să își găsească un rost aici, în orașul pe care cu mândrie îl numim Capitala Art Nouveau a României.
În numele echipei din Primăria Municipiului Oradea, vă urez tuturor un An Nou cu sănătate și multe împliniri!
LA MULȚI ANI!
Florin Birta,
primarul Oradiei

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:25 Ora de vară a Europei de Est