Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

16 proiecte pe ordinea de zi

Ultima ședință a CMUAT din anul 2021:

16 proiecte pe ordinea de zi

În ultima ședință din 2021, specialiștii Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT) au analizat 16 proiecte, printre cele mai importante regăsindu-se avizul de oportunitate pentru amenajarea unui boutique hotel și construirea unui imobil de locuințe colective.

S-a dat aviz de oportunitate pentru elaborare Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru amenajarea unui boutique hotel într-o clădire existentă, pe strada Iuliu Maniu, nr 2, din Oradea. Solicitantul, Flavoia Invest SRL propune schimbarea destinației în boutique hotel și o extindere a corpului existent cu un corp nou parter și o terasă.
Construcții Bihor SA a primit aviz de oportunitate pentru construirea unui imobil de locuințe colective cu spații comerciale/servicii la parter și parcare colectivă supraterană, pe strada Berzei, nr. 5 din Oradea.
Anul 2021 a fost unul plin de proiecte și provocări pentru specialiști din cadrul CMUAT. Comisia are rol consultativ în fundamentarea tehnică de specialitate în vederea luării deciziilor de către arhitectul-șef. Punctul de vedere al CMUAT fundamentează avizele de oportunitate și avizele arhitectului-șef. Avizele pot fi favorabile sau favorabile cu condiționări, consultative, respectiv de oportunitate.
„Una dintre marile provocări ale comisiei în acest an a fost organizarea de ședințe comune cu Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Bihor pentru obiectivul din Parcul Traian, nr 14. În urma mai multor ședințe comune s-a reușit concretizarea unui proiect ce a primit avizul favorabil al ambelor comisii. Această practică va fi extinsă și în 2022. Tot în acest an am demarat procedura de susținere a proiectelor online, procedură care ne ajută în eficientizarea proiectelor. Le mulțumesc tuturor membrilor comisiei CMUAT pentru implicarea și profesionalismul de care dau dovadă. Datorită lor Oradea se dezvoltă frumos din punct de vedere urbanistic și arhitectural", a punctat Arina Moș, viceprimarul orașului Oradea.
La finalul fiecărui an, în baza protocolului încheiat cu Ordinul Arhitecților, CMUAT solicită desemnarea posibililor membri care să facă parte în următorul an din comisie.
Spre deosebire de anii trecuți, când erau patru membri, începând cu anul 2020, numărul membrilor desemnați de Ordinul arhitecților este de șase, plus arhitectul-șef al orașului. Cel puțin un arhitect trebuie să fie proaspăt absolvent, iar majoritatea arhitecților trebuie să fie înscriși în Registrul Urbaniștilor din România.
Din structura extinsă mai fac parte șase reprezentanți ai Primăriei Municipiului Oradea și un consilier local, astfel că numărul membrilor comisiei a crescut la 13, față de 11 cât era în trecut. Toți cei 13 membri sunt cu drept de vot.
„Am lărgit componența acestei comisii pentru ca dezbaterile și soluțiile tehnice și urbanistice să fie cât mai bine argumentate, astfel încât să se ia cea mai bună decizie", a precizat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului.
Printre proiectele cele mai importante ale CMUAT în 2021 se află:
- Planul Urbanistic Zonal (PUZ) - Regenerare Urbană Bulevardul Decebal - str. Tudor Vladimirescu;
- PUZ-ul pentru Parcul Industrial I;
- PUZ-ul viitorului stadion;
-avizarea documentației pentru extinderea terminalului Cargo;
-avizarea master planului pentru realizarea Centrului Cultural Județean. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:27 Ora de vară a Europei de Est