Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Copiii pentru copii

Bradul dăruirii

Copiii pentru copii

Acum 19 de ani, la Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea, s-a plantat în sânul comunităţii şcolare o sămânţă, din care a crescut, an de an, un brad plin de iubire. Este BRADUL DĂRUIRII.

El se hrăneşte din generozitatea celor care îşi îndreaptă gândul către cei cu care viaţa a fost mai puţin prielnică şi au nevoie de ajutor. Elevi, dascăli şi părinţi, alături de cei care au beneficiat de daruri, s-au încins într-o horă a prieteniei, a dorinţei de a fi împreună, dar şi alături, de cei aflaţi în nevoie.
Astfel, în anul 2021, la fel ca şi în ceilalţi ani, cele peste 300 de pachete au fost clădite pe holul şcolii, formând un brad imens, sugestiv intitulat ,,Bradul dăruirii". Pachetele, cu grijă ambalate, în culori ce sugerează dragostea celor care le-au pregătit, conţin haine, încălţăminte, jucării, rechizite şi dulciuri. Ele au fost etichetate, menţionându-se genul şi vârsta copilului căruia i se adresează, pentru ca pachetul să ajungă la persoana potrivită. Au fost transmise şi urări cu ocazia Sfintei sărbători a Naşterii Domnului.
Fiecare dintre cei implicaţi, fie că au donat, fie că au beneficiat, au învăţat că avem nevoie unii de alţii pentru a ne bucura. Bucurie este şi a dărui, bucurie este şi a primi. Pornind de la această trăire am stabilit şi motto-ul proiectului nostru: ,,Îţi place să primeşti, învaţă să dăruieşti".
,,Copiii pentru copii" este proiectul de voluntariat deja consacrat al şcolii noastre, care animă comunitatea pe o perioadă de șase luni, în diverse activităţi. Proiectul, sugestiv intitulat, a fost iniţiat de doamna învăţătoare Stela Tăut, un OM cu o inimă imensă, care a mişcat oameni şi suflete aproape un sfert de veac. Dumneaei s-a pensionat, însă a lăsat o mare moştenire şcolii: dorinţa de a continua  să fim deschişi către semenii noștri, prin generozitatea dăruirii.
,,Bradul dăruirii" este o activitate în cadrul proiectului ,,Copiii pentru copii" şi se desfăşoară pe parcursul a două săptămâni în fiecare decembrie. Şi în acest an au participat la proiect elevii, alături de părinţi şi dascălii lor, din peste 25 de clase primare şi gimnaziale. Pachetele au ajuns la familii monoparentale, la copii aflaţi în grija bunicilor, la orfani, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, reprezentați de d-nul Alin Crețu și d-na Otilia Urs sau la alte adrese unde doamnele de la Uniunea Femeilor au bătut la uşă.
Copiii noștri au fost sensibilizaţi la gândul că ei, chiar dacă sunt încă mici, pot fi un darnic Moş Crăciun pentru alţi copii. Aceste daruri au însemnat bucurie atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari.
Colecta de jucării a înlocuit anul acesta târgul de jucării cu scop caritabil. În parteneriat cu Organizația Non-guvernamentală EduBiz, s-au realizat pachete cu jucării pentru copiii din peste 30 de familii vulnerabile. La această activitate au participat elevii din patru clase primare, îndrumaţi de doamnele învăţătoare. Din partea O.N.G.  EduBiz s-au implicat Maria Balaş, Ioana Maghiar, Maria Pop, Carla Mateaş, sub îndrumarea doamnei Teodora Chifor, fondatoarea EduBiz. Pachetele s-au îndreptat către familii nevoiaşe prin preoţii care au fost solicitaţi şi care, cunoscând situaţia membrilor comunităţii, au sugerat familiile potrivite scopului nostru comun.
În luna decembrie s-au desfăşurat doar o parte a activităţilor proiectului ,,Copiii pentru copii", urmând ca în lunile viitoare să continuăm cu alte acțiuni de voluntariat şi caritabile, care să susţină devenirea noastră ca oameni buni.
Le mulţumim tuturor celor implicaţi, elevi, dascăli, părinţi şi beneficiari, deopotrivă. Să ne amintim mereu că bucuria vine în sufletul celor care fac binele. Dăruind vei dobândi...
Prof. Alina Deliman
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Copiii pentru copii.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:12:50 Ora standard a Europei de Est