Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Aniversarea a ,,120 de ani de învățământ agricol, tehnic și profesional la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta”!

O instituție de învățământ aparte, o școală de tradiție

Aniversarea a ,,120 de ani de învățământ agricol, tehnic și profesional la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta”!

Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta este o instituție de învățământ aparte, o școală de tradiție cu specific agricol, o școală emblematică a ținutului vestic.

Tradiție, istorie și prestigiu
Pentru orice instituție de învățământ preuniversitar, aniversarea a 120 de ani de activitate reprezintă cea mai bună certificare și confirmare a necesității și utilității sale, dar și o mărturie a atingerii unui important prag de plenitudine evolutivă. Liceul cu specific agricol, tehnic și profesional, se poate mândri cu atingerea acestui prag, potrivit devizei care îl caracterizează cel mai bine: tradiție, istorie și prestigiu.
Istoria de 120 de ani este strâns legată de evoluția urbei noastre, dovedind necesitatea și importanța pregătirii în domeniul cu specific agricol prin absolvenții liceului, dintre care mulți și-au construit cariere de succes. Renumele școlii noastre, rezultat din tradiție și istorie, nu reprezintă altceva decât capacitatea liceului de a atrage elevi buni, interesați și cu drag de agricultură, dintr-un areal mult mai extins decât teritoriul administrativ al municipiului Salonta. Faptul că în școala noastră vin să învețe elevi din tot județul, atât din mediul urban cât și din mediul rural, confirmă, încă o dată, recunoașterea tradiției și a renumelui școlii noastre, ceea ce ne face să ne simțim mândri! Tradiția și renumele au fost asigurate de-a lungul anilor de o pregătire profesională temeinică, a unui corp profesoral de ținută și elevi cu aplecare spre domenii cu specific agricol, economic, alimentar, turistic, tehnic, cu rezultate excelente obținute la specialitate și concursuri pe meserii, manifestând interes pentru integrarea pe piața muncii și față de studiile universitare în specialitate.
Sărbătoarea a debutat, în dimineața zilei de 21.12.2021, cu o serie de activități care au avut loc în curtea și clădirea liceului.
Dezvelirea plăcii aniversare
Astfel primul moment al aniversării a fost dezvelirea plăcii aniversare care marchează momentul împlinirii a 120 de ani de învățământ agricol, tehnic și profesional. Dezvelirea și sfințirea plăcii aniversare, a fost realizată de către preoții parohi: Buștea Florin, Chira Ionel,Vinter Mircea și Matei Ciprian.
Istoria liceului a fost descrisă în discursurile prezentate, specificându-se evoluția și parcursul școlii de-a lungul anilor sub diverse forme de organizare și denumiri: ,,Școala de fermieri gospodari" (1901), ,,Școală Agronomică de Stat" (1920), ,,Școala Agricolă la rang de liceu" (1937), ,,Școala Practică de Agricultură" (1946), ,,Școala Tehnică Agricolă cu două clase" (1949), ,,Școala profesională de tractoriști" (1950), ,,Centrul Școlar Agricol" (1956), ,,Școala Tehnică" (1962), ,,Liceul Agricol" (1966), ,,Liceul Agro-Industrial" (1976), ,,Grup Școlar Agricol Salonta" (1991), iar din anul 2011 și până în prezent ,,Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta".
Arc peste timp
Au urmat o serie de discursuri și mesaje ale celor prezenți care au rememorat propriile experiențe trăite sau legate de acest liceu.
În spiritul aceluiași gest de reverență în fața trecutului, performanței și calității umane demne de a fi celebrate, s-a dorit a fi și momentul decernării de diplome și clepsidra timpului, pentru cei care au condus această școală și au adus o contribuție meritorie la dezvoltarea sa, precum și pentru șefa de promoție a anului școlar 2020-2021.
Lansarea broșurii aniversare ,,120 de ani de învățământ agricol, tehnic și profesional 1901-2021"și vizionarea filmului aniversar au însemnat prezentarea unui veritabil și totodată nostalgic arc peste timp: generații de elevi, profesori, angajați ai școli și directori.
Deoarece ne-am aflat în preajma sărbătorilor de iarnă, elevii liceului ne-au prezentat un moment cultural, specific perioadei sărbătorilor de iarnă ,,Primiți colindătorii?"!
Momentul aniversar s-a încheiat prin așezarea la rădăcina bradului din curtea școlii a ,,Scrisorii către viitor - Capsula timpului"! Scrisoare care este un mesaj destinat generațiilor viitoare ale școlii noastre!
Cinste și onoare!
La eveniment au fost prezenți oaspeți de seamă: deputatul prof. univ. Căuș Aurel Vasile, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor: Nagy Zoița - inspector management instituțional, Vîlceanu Daniela Corina - inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic, Dragomir Iuliu Cristian - inspector școlar îndrumare-control-monitorizare, Zancu Flaviu - președinte al S.L.I. Bihor, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Salonta: primar Török Lászlo, secretar Ivanciuc Patricia, șef birou contabilitate Kis Anamaria, auditor intern Vlad Daniel, șef birou resurse umane Toșa Laura Bianca (absolventă a liceului), reprezentantul Universității Oradea, Facultatea de Științe economice - prof. conf. univ. Bâc Dorin, reprezentantul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Bihor - directorul executiv Câmpan Cristian Gheorghe, șef Serviciu fiscal orășenesc Salonta - Sala Liana, director Trezoreria Salonta - Carmen Tonț, reprezentanți ai instituțiilor bancare din Salonta, foști absolvenți de marcă ai liceului (în prezent directori de școală, cadre didactice, primari, șefi servicii birouri Primărie, exponenți ai mediului de afaceri și agricultori din zonă), șefa de promoție - 2020, absolventa David Sorana Ela Fabiana, precum și directorii care au condus școala de-a lungul anilor, profesorii care de-a lungul timpului și-au dăruit elevilor din experiența lor profesională.
Invitații au avut ocazia de a împărtăși experiența personală, celor aflați în curs de formare, de a iniția un dialog antrenant cu cei prezenți, consolidând, o dată în plus, o punte între ani și generații.
Activitățile desfășurate au respectat toate exigențele impuse de contextual actual pandemic, având loc într-un cadru restrâns, cu un număr limitat de participanți și cu aplicarea normelor sanitare în vigoare.
Director,
Prof. ec. Neaga Florica-Maria
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Aniversarea a ,,120 de ani de învățământ agricol, tehnic și profesional la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta"!

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 03:04:50 Ora standard a Europei de Est