Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecturile copilăriei - 2021

Activități instructiv-educative

Lecturile copilăriei - 2021

La Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu"- Ştei, s-au derulat în acest semestru diverse activități instructiv- educative, pe teme istorice, literar-artistice, cultural- artistice, acțiuni de voluntariat etc.

În toate activitățile, am fost susținuți de conducerea unității de învățământ, director, prof. Coroiu Emanuel, director adjunct, prof. Fășie Romulus, dar și de consilierul educativ, prof. Țoța Felicia, bucurându-ne, totodată și de atenție și sprijin din partea Primăriei, Consiliului local Ștei și a Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
În zilele de 21 și 22 decembrie 2021, Moșul, cu tolba plină de daruri, a trecut pe la fiecare clasă din învățământul primar apoi, a poposit la Centrul de Documentare și Informare și a participat la trei activități literar-artistice, intitulate: O serbare literară - Tradiții și obiceiuri de Crăciun.
Tradiții și obiceiuri de Crăciun
Activitatea face parte din proiectul județean ,,Lecturile copilăriei", care anul acesta a ajuns la cea de-a XXI-a ediţie. Coordonatorul proiectului este d-na bibliotecară Ileana Tomescu, care a moderat cele trei activități.  Ca în fiecare an, școlarii claselor a IV-a A,B,C, îndrumați de prof. Romulus Făşie, Fărcanea Ioana și Miara Angelica, au fost protagoniştii concursului cu tematică literară, prin care şi-au dovedit abilităţile de cititori iscusiți.
Concursul a fost structurat pe cinci probe cu tematică literară din bibliografia propusă şi studiată de elevi pe parcursul semestrului I. Concurenții au fost grupați în patru echipaje cu denumiri sugestive: Cititorii veseli, Devoratorii de cărți, Studioșii-optimiști, Inventivii-silitori.
La prima probă Personaje și povești - scenete, micii actori au interpretat personaje din schițele umoristice: D-l Goe, Portretul colegei mele de bancă şi povestirea istorică Cuza Vodă și Sultanul. La a doua probă, trebuiau să recunoască sau să ghicească Cine este autorul povestirii. La a treia probă, concurenții au avut de ales și de cules, în fața unor Personaje buclucașe; la a patra probă lucrurile au fost cât se poate de clare, dar deloc ușoare: Ghicitori literare; nici cea de-a cincea probă nu a fost la mâna tuturor: Recunoașteți fragmentul.
Și totuși, în ciuda aparențelor, elevii care au cunoscut cele trei scenete, au răspuns corect, iar juriul, mult prea numeros (prof. Emanuel-Vasile Coroiu, Făşie Gheorghe Romulus, Ţoţa Felicia, Pantea Simona, Toth Ioana, Merce Sanda și Andru Cristina) le-a acordat F.B. tuturor, diplome și felicitări, iar din partea Moșului și a sponsorilor, S.C. Buru SRL, Rodupan SRL, și din surse proprii, multe dulciuri.
Pentru o schimbare de registru, între probe, am ascultat colinde românești interpretate de grupul vocal Armonia, coordonat de prof. Drăgan Gheorghe.
Caietele de lectură la control!
O etapă importantă din cadrul proiectului județean, cu participare interjudețeană, a fost verificarea caietelor de lectură. Caietele au fost verificate de d-na bibliotecară și de învățătorii claselor implicate.
Partenerii proiectului
Proiectul județean ,,Lecturile copilăriei" a avut ecou și căutare atât în școala noastră, cât și în rândul școlilor partenere. Dascălii coordonatori au trimis direct și indirect lucrări plastice ale preșcolarilor și elevilor, respectând tematica propusă. Coordonatorul proiectului, doamna bibl. Ileana Tomescu, cu sprijinul domnului prof. Drăgan Gheorghe, a realizat un material în PowerPoint în care se regăsesc lucrările tuturor participanților, iar conducerea unității de învățământ a avizat distribuirea materialului pe site-ul școlii. Dascălii și elevii participanți au primit diplome. Reamintim instituțiile și școlile partenere din cadrul proiectului: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria oraşului Ştei, Casa de Cultură Miron Pompiliu, Ştei, Biblioteca orăşenească, Ştei, Casa Corpului Didactic Bihor, Colegiul Național  Avram Iancu, Ștei, Colegiul Tehnic Traian Vuia, Oradea, Liceul Vocaţional Pedagogic Nicole Bolcaş Beiuş, Şcoala Gimnazială  Nicolae Popoviciu Beiuş, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaș Beiuș, Şcoala Gimnazială Sălişte de Vaşcău, Şcoala Gimnazială  Avram Iancu, Oradea, Şcoala Gimnazială  Georgiu Popa, Câmpani, Școala Primară din Poiana, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1, Ştei, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 30, Mugurel, Oradea, Școala Gimnazială Gheorghe Șincai, Florești- Cluj, Liceul Tehnologic Dragomir Hurmezescu, Deva- Hunedoara, Liceul Teoretic Ioan Petruș Otopeni- Ilfov.
Echipa de proiect şi organizare, alcătuită din: prof. Coroiu Emanuel, director, prof. Făşie Gheorghe Romulus, director adjunct, bibliotecar, prof. Tomescu Ileana (coordonator proiect), prof. Ţoţa Felicia, consilier educativ, prof. Miara Angelica, responsabil proiecte educative, prof. docum. Andru Cristina, prof. Coroiu Carmen (educație plastică) se arată mulțumită de reușita proiectului și felicită atât dascălii, cât și elevii participanți.
Ileana Tomescu & Andru Cristina
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Lecturile copilăriei - 2021.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:11 Ora de vară a Europei de Est