Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

STELUȚA ÎN CĂUTAREA MAGIEI TALE

Proiect național educațional

STELUȚA ÎN CĂUTAREA MAGIEI TALE

,,Steluța" la clasa delfinilor-I3C de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Oradea

Cum a început totul
La finalul vacanței de vară, am aflat despre proiect de pe pagina de facebook a unei minunate învățătoare din Timișoara, Andrada Mazilu (căreia îi mulțumesc!). În primul rând vreau să subliniez că tot ce ține de activități extrașcolare, de educație nonformală și informală m-a preocupat mereu și am încercat să aduc la clasa mea de elevi o paletă cât mai bogată și variată, potrivită nivelului și nevoilor clasei prin care să contribui și mai mult la formarea profilului elevului de ciclu primar.
De la prima vedere acest proiect m-a atras și mi s-a legat de suflet. Ceva îmi spunea că e pentru mine și ai mei elevi. Și cum începutul fiecărui nou an școlar la clasa mea stă sub semnul unei povești cu multe provocări și surprize, am început clasa a III-a  cu mottoul ,,Împreună vom descoperi magia din fiecare"! Astfel, Steluța a devenit însoțitoarea, asistenta, ascultătoarea, sfătuitoarea, prietena noastră pe parcursul călătoriei în ,,Țara cunoașterii și învățăturii".
Ce cuprinde proiectul
1.A fost inițiat de Asociația „Andrei suntem toți"
2.Perioada de desfășurare a fost 15 sept.-15 dec 2021
3.Grup țintă: copii cu vârsta între 5-11 ani (în jur de 7.000 de copii)
4.Tema: Dezvoltarea socio-emoțională
5.S-a adresat cadrelor didactice, copiilor și părinților (peste 300 de cadre didactice înscrise)
6.A cuprins: o conferință de lansare a proiectului, în 20 sept, ora 18.00; șase activități implementate la clasă; un concurs de scriere creativă/poveste (proză, poezie sau benzi desenate);  expoziție virtuală cu desenele create; un lectorat cu părinții (în 4 noiembrie,ora18.00)
7.Dintre subiectele abordate amintim: Tristețea, Unicitatea personală, Curiozitatea, Iubirea
8.Activitate proprie organizată: Steluța la clasa noastră, clasa delfinilor-I3C (iubirea, curiozitatea, creativitatea, comunicarea)
9.Feddback: postarea pe grupul închis al clasei sau pe pagina personală de facebook a activităților derulate săptămânal,completarea chestionarului săptămânal oferit de către  organizatori
10.Impactul proiectului asupra mea ca și cadru didactic, coordonator al activităților și asupra elevilor clasei mele a fost unul pozitiv demonstrând că și-a atins scopul.
Ce putem spune la final de proiect
Copiii s-au cunoscut mai bine între ei, în cadrul grupului, s-au autodescoperit, au învățat lucruri noi și cel mai important au înțeles că orice emoție plăcută sau neplăcută e binevenită în viața noastră doar să o recunoaștem și să știm să o gestionăm.
Copiii abia așteptau ziua de luni când începeam săptămâna cu Steluța... o varietate de activități integrate pe baza temelor planificate în cadrul proiectului.
Am observat și am simțit liniștea sufletească pe care a adus-o proiectul în sine și dorința de împărtășire din propria experiență, din perspectivă personală a unor lucruri/aspecte de viață, personale au fost punctele forte.
Am participat  la toate activitățile propuse. Nu ni s-au părut dificile sau prea multe. Parcă totul se întâmpla de la sine. Avem lucrări în cadrul expoziției naționale virtuale. Avem lucrări premiate la proză, poezie și benzi desenate ce vor fi incluse într-o carte electronică.
Apreciem consecvența comunicării permanente prin e-mail, pe pagina asociației și prin mesaje private cu scopul de a informa și de a clarifica anumite aspecte ce priveau derularea proiectului cu creatoarea, scriitoarea cărții ce stă la baza proiectului, Tosha Ferdean, mama lui Andrei, băiatul minunat de la care a pornit ideea poveștii ce nu mai e printre noi, dar pe care l-am simțit nu o dată alături de noi.
Țin să mulțumesc părinților clasei mele care mi-au fost alături de la început, m-au susținut, ne-au apreciat activitățile derulate și mai mult au participat cu interes la lectoratul național cu părinții organizat în cadrul proiectului.
A fost un proiect despre emoții și cu multe emoții, în urma căruia fiecare a învățat ceva, a devenit mai înțelept, mai bun, mai deschis, mai curios, mai încrezător în forțele proprii, mai iubitor, mai creativ.
Mulțumesc pentru oportunitatea de a participa! A fost o adevărată provocare!
Prof. Monica Dorina Toader
 
Felicitări, Monica!
OviDan e cu ochii pe tine, și alături de tine... din 13 decembrie 2007, dacă nu greșim, cumva. Te monitorizăm în permanență cu mult drag și ne bucurăm să constatăm cât de mult ai crescut, zi de zi, în ochii noștri, ai cititorilor și prietenilor noștri!
Ești un dascăl de top, iubit de copii și de părinți, așijderea, dar și de colegii de breaslă, pentru competență și dăruire, pentru deschiderea și sinceritatea ta de neegalat, pentru nenumăratele calități pe care le etalezi.Din cele 297 de articole publicate pe www.ovidan.ro la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Oradea, credem că peste 70-80 la sută îți aparțin sau au legătură cu tine și cu clasa ta, ceea ce nu este puțin lucru!
Felicitări și pentru acest proiect național!
Totul în interesul Măriei Sale, Elevul!
Ovidiu Dan
Găsițí mai multe poze în Galeria foto: STELUȚA ÎN CĂUTAREA MAGIEI TALE.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 06:14:37 Ora de vară a Europei de Est