Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Vineri, 3 decembrie, C.S.E.I. Nr. 1 Oradea și Asociația C.E.S. au celebrat

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea și Asociația C.E.S. au celebrat împreună, vineri, 3 decembrie 2021 Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Cele două instituții/organizații având același grup țintă și-au onorat copiii speciali prin lansarea a două proiecte europene destinate lor, două parteneriate de cooperare în educație școlară Erasmus+ KA220, finanțate de Comisia Europeană, care se vor derula în perioada noiembrie 2021- octombrie 2023, ambele coordonate de la nivel european de d-na prof. psihopedagog Teodora Pantazi.
Proiectul „Digital Public Educational Resources for Special Educational Needs students/Resurse Educaționale Deschise pentru elevii cu cerințe educative speciale", pe scurt ,,Digital PER_SEN" va fi implementat de C.S.E.I. Nr. 1 Oradea și are ca scop reducerea efectelor negative înregistrate asupra elevilor cu C.E.S., familiilor și profesorilor acestora ca urmare a perioadei școlii online. Rezultatele acestui proiect vor fi: o bibliotecă digitală publică pe pagina web a proiectului, conținând 72 de materiale digitale adaptate pentru elevii cu C.E.S. și Ghidul practic ,,Cum să creezi o resursă digitală?", dar și patru workshopuri internaționale la care vor participa specialiști din cele opt organizații/instituții partenere și workshopuri locale, unde cadrele didactice vor fi formate să realizeze și să utilizeze aceste resurse.
Prin proiectul „Teach me to help!/Învată-mă să ajut" cu acronimul ,,T2H" implementat de Asociația C.E.S. se urmărește sprijinirea triunghiului educațional: elevi cu cerințe educative speciale (C.E.S.)/tulburări specifice de învățare (T.S.I.) - profesioniști - părinți, pentru a facilita dezvoltarea și incluziunea acestor elevi, prin împărtășirea și multiplicarea unor exemple de bune practici între specialiști din cele opt țări partenere. Se vor elabora pe parcursul proiectului un set de ghiduri metodologice, din care trei privind modalități de reabilitare și incluziune a elevilor cu C.E.S. și T.S.I. pentru specialiști și unul pentru părinți și se vor multiplica la nivelul fiecărei organizații partenere cursuri de formare pentru specialiști pentru cele trei metode de lucru, inclusiv o platformă E-learning, respectiv workshopuri și grupuri de suport pentru părinți.
Evenimentul a avut loc în format online și s-a bucurat de prezența unui număr de aproximativ 65 de participanți: directori de școli, coordonatori de proiecte, cadre didactice, coordonatori din partea partenerilor internaționali, dar și reprezentanți ai unor instituții publice și organizații din județ, potențiali parteneri locali ai celor două proiecte prezentate: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea din Oradea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, Asociația Națională a Psihologilor Școlari, Asociația pentru formare profesională ,,Top Formalis".
Pentru a inspira și alți colegi, lansarea proiectului a fost urmată de o sesiune de diseminare de proiecte, unde și alți membri ai comunității profesionale au avut oportunitatea de a prezenta rezultatele propriilor proiecte europene, în total 13 proiecte implementate de: C.S.E.I. ,,Cristal" Oradea, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, Liceul „Don Orione" Oradea, Școala Gimnazială „Aurel Pop" Oșorhei, Școala Gimnazială Nr.11 Oradea, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea, C.S.E.I. Nr. 1 Oradea și C.R.D.E.I.I. Cluj-Napoca.
Prof. Teodora Pantazi,
director C.S.E.I. Nr. 1 Oradea
Prof. Carmen Ilisie,
președinte Asociația C.E.S.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:17 Ora de vară a Europei de Est