Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Desfătare prin artă la Salonta

Lansare de carte și concert de colinde

Desfătare prin artă la Salonta

Într-o binecuvântată zi de sărbătoare, duminică, 12 decembrie 2021, frigul de afară a fost înduioșat și alungat de revărsarea de emoții adunate în Biserica Ortodoxă Înălțarea Domnului din Salonta, unde, sub oblăduirea preacucernicului părinte paroh, prof.dr. Chira Ionel, învăluiți de sunetul cald al colindelor, enoriașii au fost introduși în atmosfera specifică Nașterii Domnului.

Amfitrioana evenimentului a fost renumita creatoare de modă, Rozalia Bot, care, prin vorba sa blândă, a introdus cele două momente ale evenimentului: lansarea de carte și concertul de colinde. Din dorința de a înceta să vedem doar ceea ce ne diferențiază și de a începe să ne apreciem mai mult, ghidați de înțelepciunea părintelui, am pus umăr lângă umăr mai mulți profesori și nu numai de la Colegiul Național „Teodor Neș" Salonta, artiști locali și invitați, slujitori ai bisericii și oameni de bine pentru a crea câteva clipe de frumos.
Corul colegiului, coordonat de dna prof. Judit Nagy, a deschis concertul cu trei colinde. A urmat lansarea celor trei volume de poezii semnate de Cristian Butcă, despre care am avut onoarea să spun câteva cuvinte, pe care vreau să le împărtășesc și cu dumneavoastră. Toate experiențele vieții ne marchează și fiecare dintre noi reacționăm și ne exprimăm trăirile diferit. Unii prin pictură, alții prin muzică sau diferite activități. Cristian Butcăa ales să își exprime gândurile prin POEZIE, prin nu mai puțin de 341 de poezii, publicate în 3 volume, ilustrate simbolic pentru această perioadă, în roșu,galben și albastru!
Primul volum, intitulat sugestiv Confesiuni, adună 120 de poezii care ne poartă prin toată gama sentimentelor omenești: admirație, împlinire, dragoste de viață, de frumos, de țară, de oameni, dar și luptă, dezamăgire sau chiar revoltă. Peste toate plutește nevoia de unitate, de omenie.
Al doilea volum, Fulgi pentru suflet, cuprinde 111 poezii, care mărturisesc despre un om care crede că într-un context etnografico-istoric interesant cum e cel salontan, în momente în care istoria are obiceiul de a viscoli aspru, rolul poeziei este de a predica religia bunei înțelegeri.
Volumul roșu, „Versuri lângă șemineu", ne provoacă la meditație, la desfătare prin artă, la pace și la toleranță, prin alte 110 poezii apropiate de filonul clasic prin forma rimată și ritmată, dar și prin abordarea tematică. De la elemente banale ale vieții, până la moartea marilor artiști, a oamenilor dragi din comunitate, de la bucuriile familiale la pierderea tatălui și la amintirea bunicilor, de la Crăciun la Paște, de la probleme sociale și politice la aprecierea copiilor talentați, în poeziile sale răzbate viața noastră, iar volumele sale devin un barometru al societății în care trăim. De remarcat este faptul că 12 poezii se îndreaptă exclusiv spre origini: 4 dedicate bunicilor săi, 5 mamei sale și 3 amintirii tatălui său.
Literar vorbind, azi, în plin lirism contemporan, tendința  este de intelectualizare a poeziei. Dar, faptul că Butcă Cristian mizează pe un dialog cu cititorul, punându-se în slujba acestuia, că apelează la rima tradițională și ritmul popular, la o tonalitate când calmă, când melancolică, ori exaltantă, demonstrează originalitate.
Momentul a fost frumos continuat de tinerii de la Ansamblul Miorița al Casei de Cultură Salonta, coordonați de dna Monica Pârge.
Atmosfera a continuat să fie înălțătoare prin vocile minunate ale artistelor noastre care au cuprins lăcașul. Bucuria Crăciunului a fost vestită de: Adina Lezeu, Narcisa Badea, Andrada Tulvan, Laura Herdean, Alexia Chiș, Denisa Ifrim, Roxana Rozovlean, Silvia Timiș și de Alexandra Chira. Călăuzitoare, cu aer matern, încântată de talentul fetelor care o înconjurau, iubita interpretă de folclor, Florica Zaha a colindat plină de emoția apropierii de satul natal, Avram Iancu.
Așa cum era firesc, vocea prietenoasă și plină de duh a părintelui Chira a încheiat evenimentul, subliniind necesitatea de unire, de respect reciproc, de întrajutorare, de înțelegere și de credință în Dumnezeu.
SĂRBĂTORI CU BUCURII TUTUROR!
Prof. Ramona Buz
Vedeți mai multe în Galeria foto: Desfătare prin artă la Salonta.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:21 Ora de vară a Europei de Est