Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Desfătare prin artă la Salonta

Lansare de carte și concert de colinde

Desfătare prin artă la Salonta

Într-o binecuvântată zi de sărbătoare, duminică, 12 decembrie 2021, frigul de afară a fost înduioșat și alungat de revărsarea de emoții adunate în Biserica Ortodoxă Înălțarea Domnului din Salonta, unde, sub oblăduirea preacucernicului părinte paroh, prof.dr. Chira Ionel, învăluiți de sunetul cald al colindelor, enoriașii au fost introduși în atmosfera specifică Nașterii Domnului.

Amfitrioana evenimentului a fost renumita creatoare de modă, Rozalia Bot, care, prin vorba sa blândă, a introdus cele două momente ale evenimentului: lansarea de carte și concertul de colinde. Din dorința de a înceta să vedem doar ceea ce ne diferențiază și de a începe să ne apreciem mai mult, ghidați de înțelepciunea părintelui, am pus umăr lângă umăr mai mulți profesori și nu numai de la Colegiul Național „Teodor Neș" Salonta, artiști locali și invitați, slujitori ai bisericii și oameni de bine pentru a crea câteva clipe de frumos.
Corul colegiului, coordonat de dna prof. Judit Nagy, a deschis concertul cu trei colinde. A urmat lansarea celor trei volume de poezii semnate de Cristian Butcă, despre care am avut onoarea să spun câteva cuvinte, pe care vreau să le împărtășesc și cu dumneavoastră. Toate experiențele vieții ne marchează și fiecare dintre noi reacționăm și ne exprimăm trăirile diferit. Unii prin pictură, alții prin muzică sau diferite activități. Cristian Butcăa ales să își exprime gândurile prin POEZIE, prin nu mai puțin de 341 de poezii, publicate în 3 volume, ilustrate simbolic pentru această perioadă, în roșu,galben și albastru!
Primul volum, intitulat sugestiv Confesiuni, adună 120 de poezii care ne poartă prin toată gama sentimentelor omenești: admirație, împlinire, dragoste de viață, de frumos, de țară, de oameni, dar și luptă, dezamăgire sau chiar revoltă. Peste toate plutește nevoia de unitate, de omenie.
Al doilea volum, Fulgi pentru suflet, cuprinde 111 poezii, care mărturisesc despre un om care crede că într-un context etnografico-istoric interesant cum e cel salontan, în momente în care istoria are obiceiul de a viscoli aspru, rolul poeziei este de a predica religia bunei înțelegeri.
Volumul roșu, „Versuri lângă șemineu", ne provoacă la meditație, la desfătare prin artă, la pace și la toleranță, prin alte 110 poezii apropiate de filonul clasic prin forma rimată și ritmată, dar și prin abordarea tematică. De la elemente banale ale vieții, până la moartea marilor artiști, a oamenilor dragi din comunitate, de la bucuriile familiale la pierderea tatălui și la amintirea bunicilor, de la Crăciun la Paște, de la probleme sociale și politice la aprecierea copiilor talentați, în poeziile sale răzbate viața noastră, iar volumele sale devin un barometru al societății în care trăim. De remarcat este faptul că 12 poezii se îndreaptă exclusiv spre origini: 4 dedicate bunicilor săi, 5 mamei sale și 3 amintirii tatălui său.
Literar vorbind, azi, în plin lirism contemporan, tendința  este de intelectualizare a poeziei. Dar, faptul că Butcă Cristian mizează pe un dialog cu cititorul, punându-se în slujba acestuia, că apelează la rima tradițională și ritmul popular, la o tonalitate când calmă, când melancolică, ori exaltantă, demonstrează originalitate.
Momentul a fost frumos continuat de tinerii de la Ansamblul Miorița al Casei de Cultură Salonta, coordonați de dna Monica Pârge.
Atmosfera a continuat să fie înălțătoare prin vocile minunate ale artistelor noastre care au cuprins lăcașul. Bucuria Crăciunului a fost vestită de: Adina Lezeu, Narcisa Badea, Andrada Tulvan, Laura Herdean, Alexia Chiș, Denisa Ifrim, Roxana Rozovlean, Silvia Timiș și de Alexandra Chira. Călăuzitoare, cu aer matern, încântată de talentul fetelor care o înconjurau, iubita interpretă de folclor, Florica Zaha a colindat plină de emoția apropierii de satul natal, Avram Iancu.
Așa cum era firesc, vocea prietenoasă și plină de duh a părintelui Chira a încheiat evenimentul, subliniind necesitatea de unire, de respect reciproc, de întrajutorare, de înțelegere și de credință în Dumnezeu.
SĂRBĂTORI CU BUCURII TUTUROR!
Prof. Ramona Buz
Vedeți mai multe în Galeria foto: Desfătare prin artă la Salonta.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 21:32:45 Ora standard a Europei de Est