Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”

Marți, la Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Oradea

Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”

Expoziția tematică "Sărbătorile pascale în tradiția populară", vernisată, joi, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, a fost reluată, marți (14 aprilie 2009), la Biserica "Sfântul Apostol Andrei"

 Inițiatorul și organizatorul expoziției, dna Viorica Cherteș, vicepreședintele Organizației de femei a Partidului Conservator, a reușit să-și mobilizeze expozanții, așa încât, credincioșii parohiei, dar nu numai, au avut șansa de a admira și cumpăra țesături, goblenuri, ouă încondeiate și „dantelate”, felicitări, picturi în ulei pe pânză și icoane, ouă încondeiate (de Maria Leuca din Budureasa)...
 Ioana Precup (în vârstă de peste 70 de ani, pasionată de pictură) a expus lucrări de pictură în ulei pe pânză și icoane, Florica Babțan (din Sântandrei) a adus fețe de masă și ștergare țesute în război, peretare și cuverturi de pat. Alături, mai tânăra interpretă de muzică populară Romina Nemeș și-a arătat parte din impresionanta colecție personală de instrumente muzicale: vioară, tobă, taragot, fluiere, tamburină... și un CD cu pricesne. „Regina” orădeană a ouălor „dantelate”, „sculptate”, „brodate” – dna Chvatal Margit, din Oradea, un artist în domeniu, a expus ouă de găinușă, porumbel, bibilică, fazan, rață, gâscă și struț încondeiate, pictate, golite, tratate și apoi „dantelate”, „brodate”, „sculptate”. Această pasiune o urmărește de la vârsta de 9-10 ani, când a început să picteze ouă cu pensula și tempera, după care le dădea cu lac. Doamna Margit lucrează și goblenuri (iar soțul, Wilhelm, o concurează cu brio). Ca să-i facă reclamă soțului, i-a expus un goblen remarcabil și ca dimensiuni, dar și ca execuție, intitulat „Cina cea de taină”, la care dl Wilhelm a lucrat mai bine de trei ani. La alte mese aveau expuse lucrări dnele Rodica Filip și Geta Popescu: ouă încondeiate cu motive bihorenești din părțile Beiușului, încondeiate cu chișiță (bizarcă sau condei), deși dna Rodica e orădeancă. Dumneaei pictează și icoane pe sticlă. În expoziție avea doar două icoane reprezentative. Dna Geta Popescu este pasionată de goblenuri (cu peisaje, fețe bisericești și opere ale unor pictori, precum „Carul cu boi”), așa încât, ca pensionară, a găsit nimerită să-și întrețină pasiune pentru această artă manuală.
Mai tânăra profesoară Anca Lascu (profesoara de religie de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 2 din Oradea) a adus la expoziție felicitări, ouă cu suport, desene și colaje cu motive de Paște. Chiar dacă nu au putut să fie prezente, Anca și-a prezentat colegele de școală care se fac „vinovate” de existența respectivelor lucrări (profesoarele de limba și literatura română Lenuța Brehoi și Liliana Canalaș).
 Slujitorii sfântului altar, părinții preoți Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan (dar și protopsaltul Adrian Crăciunaș) au fost încântați de expoziție, iar dna Viorica Cherteș a promis să revină și cu alte ocazii... și expoziții. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:03 Ora de vară a Europei de Est