Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Licitația de Fapte Bune: donații de 100.000 de euro

Numărătoare inversă pentru

Licitația de Fapte Bune: donații de 100.000 de euro

Chiar dacă mai sunt încă două săptămâni până la evenimentul-bilanț al carității anului 2021 - Licitația de Fapte Bune, cele șase fundații implicate au primit deja donații în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

Sumele donate se vor materializa în proiecte educaționale, sociale, de mediu sau sănătate. Evenimentul-premieră, din 8 decembrie, este organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark în beneficiul celor șase fundații participante la proiect:Asociația Agent Green, Asociația Blondie, Crucea Roșie Română, Fundația Digital Nation, Fundația Hope and Homes for Children și Asociația Militarilor Veterani. 
Până la ora actuală, cauzele celor șase fundații implicate au primit donații și sprijin atât din partea companiilor, dar și din partea unor personalități ale societății românești, precum jurnalista Amalia Enache sau prezentatoarea TV Iuliana Tudor. Totodată, platforma artmark.ro permite și persoanelor fizice să depună oferte de pas de licitare, donând pentru o cauză cu care rezonează.
25.000 de euro este cea mai mare sumă donată până în acest moment. Donația a fost făcută de către BTL Construct Crucii Roșii Române, care are nevoie de 250.000 de euro pentru proiectul dedicat reducerii abandonului școlar și asigurarea unei mese calde pe zi pentru copiii familiilor sărace din Valea Jiului. Pentru a îndeplini obiectivul cauzei Crucii Roșii, Donalam contribuie cu o donație de10.000 de euro, iar Aleph News donează 10.000 de euro. Cine alege să susțină această cauză poate dona doar 25 de euro pentru a asigura o masă caldă și o încadrare de tip after-school, pe zi, pentru câte un copil al Văii Jiului.
Cu 10.000 de euro dezvoltatorul imobiliar Hagag susține cauza Asociației Blondie, care presupune achiziționarea unei aeronave pe care să o transforme într-un mijloc de transport rapid ce va fi pus la dispoziția oricărui copil care are nevoie de un transport aerian medical urgent, în mod gratuit. O donație minimă de 250 de euro acoperă costul mediu al transportului medical urgent al unui copil cu o ambulanță aeriană ce costă 2 milioane de euro.
S-a alăturat Licitației de Fapte Bune și Metalcas, care a donat 4.000 de euro cauzei Asociației Digital Nation, ce își propune să acorde 400 de burse „Generația Tech" pentru formarea tinerilor programatori. Pentru a îndeplini obiectivul Asociației îi sunt necesari 37.000 de euro, iar o sponsorizare de 400 de euro va acoperi costul unui modul de curs de programare de patru luni pentru un tânăr.
Asociația Hope and Homes for Children are parte de donații, în acest moment, de 12.000 de euro, dintre care 2.000 de euro donați de Metalcas. Cauza Hope and Homes for Children presupune colectarea a 250.000 de euro pentru construirea unei case de tip familial pentru copiii dezinstituționalizați, fiind parte a procesului de a închide orfelinatele din România. O casă de acest tip oferă copiilor și tinerilor un mediu familial, în care pot trăi 10-12 persoane, care să se bucure de găzduire, îngrijire, educație și consiliere psihologică. Pentru îndeplinirea obiectivului Asociației Hope and Homes for Children, se urmăresc pași de donație de câte 500 de euro, valorând costul lunar al adăpostirii, îngrijirii și educației unui copil în case de tip familial proiectată.
5.000 de euro au fost donați de către atelierul Sarto Asociației Agent Green, care își propune, prin intermediul Licitației de Fapte Bune, din 8 decembrie, să protejeze, inclusiv să replanteze, un hectar de pădure seculară, iar suma de 300.000 de euro va permite cumpărarea pădurii, garantarea protecției stricte pe viață, precum și costurile administrative și de pază pentru 10 ani.O donație de 30 de euro acoperă costul de achiziționare și protejare a unui metru pătrat de pădure seculară, pe care donatorul îl va deține în proprietate simbolică.
În continuare, având în vedere regimul de preț cumulativ, care permite ca ofertele depuse, fie de un pas sau de mai mulți de licitație, să se cumuleze, oricine poate dona pentru cele șase cauze implicate în Licitația de Fapte Bune pe siteul www.artmark.ro ori donând în cadrul evenimentului live, on-line. Este necesar doar deschiderea, în prealabil, a unui cont de licitare pe artmark.ro. Licitația de Fapte Bune este primul eveniment caritabil din România care adună la un loc șase fundații caritabile, al căror obiectiv vizează cauze umanitare, și va avea loc pe 8 decembrie, ora 18.30, on-line, pe platforma Artmark Live.
Alina Panico

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:06:30 Ora de vară a Europei de Est