Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mobilitatea Erasmus în vremuri de pandemie

În perioada 8-12 noiembrie, în Polonia

Mobilitatea Erasmus în vremuri de pandemie

Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" Oradea este partener în Proiectul ERASMUS+ KA229 „Environmental Awareness", cu numărul de referință 2019-1-IT02-KA229-062176_2, proiect de parteneriat strategic între școli din Italia, România, Turcia, Polonia şi Spania.

Activitățile acestui proiect, care se derulează în perioada 2019-2022, urmăresc să ofere elevilor deprinderi care să îi înveţe importanţa protejării mediului înconjurător, precum şi mijloace şi tehnici de protejare a mediului.
În perioada 8-12 noiembrie 2021, a avut loc întâlnirea transnațională de proiect. Școala-gazdă a fost Szkola Podstawowa im. Jana Pawla II w Prokowie, din localitatea Kartuzy, Polonia.
La această reuniune au participat, din partea Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir" Oradea: coordonatorul proiectului în unitatea noastră, Bărcan Florina Flavia (prof. pentru învățământul primar) și membrii echipei de proiect: doamna director adjunct Bálint Beáta Livia (prof. de limba maghiară), Sălăgean Anne-Mari (prof. de limba engleză), Pece Daniela Georgeta (prof. pentru învățământul primar) și Andrei Mihaela Ramona (prof. de biologie).
Agenda de lucru a acestei întâlniri a demarat în prima zi (8 noiembrie) cu sosirea și întâmpinarea partenerilor de proiect la școală, unde oaspeții au avut ocazia să se întâlnească cu primarul și responsabilul orașului pe probleme de mediu. Participanții au putut constata interesul crescut al autorităților privind aceste aspecte. După această întâlnire, oaspeții au asistat la un program artistic oferit de elevii școlii din Polonia. După-amiază, gazdele au organizat vizitarea unora dintre cele mai importante clădiri istorice din oraș. A doua zi (9 noiembrie), am vizitat Muzeul celui de al 2-lea Război Mondial și ne-am plimbat pe malul Mării Baltice, în stațiunea turistică Sopot. A treia zi (10 noiembrie) a fost dedicată tot vizitelor, de dimineață am pornit spre atelierul de ceramică, unde am asistat la demonstrații de modelare a lutului, apoi am vizitat un muzeu în aer liber.
A patra zi (11 noiembrie), am vizitat școala, iar țările participante au prezentat un film (PPT) cu istoricul școlii, realizările elevilor și a sistemului de învățământ, apoi s-a prezentat logo-ul proiectului realizat de elevii fiecărei școli. Un alt punct pe agenda zilei l-au reprezentat activitățile fiecărei școli pentru tema mobilității din Polonia, „Poluarea aerului". În cea de-a cincea zi (12 noiembrie), a avut loc evaluarea mobilității, festivitatea de înmânare a certificatelor și un spectacol susținut de elevii școlii-gazdă.
Beneficiile mobilității
Prin participarea la această mobilitate au fost create condițiile unei viitoare excelente colaborări între instituțiile partenere. Au fost împărtășite practici educaționale europene de protejare a mediului. Ca rezultat al participării, profesorii au devenit mai motivați în derularea proiectului. Profesorii și-au îmbogățit cunoștințele referitoare la alte sisteme de învățământ, au devenit mai încrezători în ei înșiși privind comunicarea în limba engleză și și-au îmbogățit competențele în organizarea unor evenimente internaționale. A fost o experiență inedită și de impact. Prin participarea la această întâlnire transnațională, s-a reușit a se pune bazele unui plan al proiectului pentru următoarele mobilități.
Mihaela Andrei
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Mobilitatea Erasmus în vremuri de pandemie.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:13 Ora de vară a Europei de Est