Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Școala Gimnazială Nr. 1 din Sântandrei este unul dintre câștigătorii CarteTeca, ediția a III-a

CarteTeca și-a propus să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură

Școala Gimnazială Nr. 1 din Sântandrei este unul dintre câștigătorii CarteTeca, ediția a III-a

CarteTeca este un proiect susținut de către Editura Libris, Salvați Copiii și cititorii Libris.

Misiunea lor este aceea ca în cinci ani CarteTeca să ajungă în peste 350 de unități de învățământ, cu donații de volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură.
Ei sunt de părere că orice investiție în cultură trebuie să se întoarcă în educație și din acest motiv o parte din profitul Libris este alocat proiectului CarteTeca. O singura carte, Șanse infinite. Cu ajutorul Salvați Copiii România și prin generozitatea fiecărui cititor care a ales să doneze șanse la finalul fiecărei comenzi, au avut posibilitatea să împărtășească copiilor din bucuria cititului.
În prezent, încă există școli care nu au biblioteci și copii care nu au acces la visuri, la magie, la povești, la lectură. Împreună cu Salvați Copiii România și prin intermediul proiectului CarteTeca. O singura carte, Șanse infinite și-au propus să ofere oportunități și să susțină educația așa cum știu ei cel mai bine, prin intermediul cărților, acolo unde este cel mai important, în rândul celor mici.
Proiectul CarteTeca s-a adresat tuturor instituțiilor de învățământ de stat din România (de la educație timpurie până la nivelul liceal, inclusiv).
Ei își doresc să ajungă în egală măsură la prichindeii din grădinițe care sunt la începutul călătoriei în lumea cărților, la copiii zburdalnici din școlile gimnaziale, pentru care vor să deschidă cât mai multe ferestre către lume și la minunații adolescenți din licee, pe care speră să-i ajute prin intermediul cărților să-și definească propria personalitate și să-și găsească chemarea.
Profitând de această ocazie, de această șansă colosală, Școala Gimnazială Nr. 1 Sântandrei a participat în acest an școlar la proiectul CarteTeca prin doamna director, prof. drd. Șerfezi Aurelia și Hava Andrada, profesorul documentarist al școlii, cea care gestionează fondul de carte al Centrului de Documentare și Informare al școlii, C.D.I., care avea nevoia imperioasă de a-și dezvolta colecțiile de carte care deservesc procesul instructiv-educativ desfășurat în toate structurile unității de învățământ: ciclul preșcolar, primar și gimnazial.
Evaluarea a luat în calcul răspunsurile oferite la întrebările incluse în formularul de înscriere. În cadrul jurizării au cântărit cel mai mult activitățile propuse pentru încurajarea lecturii și impactul acestor activități în comunitate. În cazul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Sântandrei, activitatea propusă de către profesorul documentarist, Hava Andrada, a fost: REGIZEAZĂ-ȚI CARTEA PREFERATĂ (o idee ingenioasă de a încuraja lectura suplimentară, care aduce ca finalitate nu doar dobândirea de noi informații pentru cultura generală a elevilor, îmbogățirea vocabularului, a imaginației, ci și șansa elevului de a transpune într-o piesă de teatru, fie joc de rol, propria viziune asupra cărții lecturate, a personajelor din carte ce, cu ușurință, pot deveni chiar colegii lor de clasă într-o astfel de activitate (în acest fel, tot colectivul clasei va fi implicat în această activitate și va ajunge să cunoască, prin joc de rol, un conținut de carte chiar dacă nu au lecturat-o). Generația actuală este extrem de atrasă de astfel de practici: să creeze, să compună, să transpună, să fie filmați, să joace roluri, aceste lucruri dezvoltând cuantificabil încrederea de sine și totodată oferind posibilitatea de autoevaluare, lucru pe care îl considerăm extrem de folositor pentru elevii școlii noastre. Această modalitate de lucru cu elevii produce impact și în comunitatea locală, școala noastră oferind de-a lungul timpului spectacole care includ scenete de teatru și momente artistice (în această perioadă de restricții), oferim comunității toate rezultatele și activitățile realizate pe pagina de site a școlii, pe paginile de facebook a Centrului de Documentare și Informare, cât și pagina Școlii Gimnaziale Nr.1 Sântandrei.
CarteTeca și-au propus să colaboreze cu acele instituții de învățământ unde pot găsi parteneri entuziaști care să creadă în misiunea lor și să promoveze educația centrată pe lectura ca instrument de învățare.
După evaluarea activităților propuse de către instituțiile de învățământ participante, cei care au obținut donația de carte în valoare de 2000 de lei sunt:
1.Școala Gimnazială Nr.1, Bogdănești, Suceava
2.Școala Gimnazială Nr.1, Sântandrei, Bihor
3.Școala Gimnazială, Românu, Brăila
4.Colegiul Agricol Traian Săvulescu, Tg. Mureș, Mureș
5.Liceul Tehnologic Paul Bujor, Berești, Galați
6.Școala Gimnazială, Sânpetru, Brașov
7.Liceul Tehnologic Gheorghe Șincai, Târgu Mureș, Mureș
8.Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu, Iași, Iași
9.Școala Gimnazială Sfântul Grigorie Teologul, Galați, Galați
10.Colegiul Național Grigore Moisil, Onești, Bacău
11.Colegiul Național Vasile Lucaciu, Baia Mare, Maramureș
12.Liceul Teoretic Ion Constantin Brătianu, Hațeg, Hunedoara
13.Liceul Pedagogic Ștefan Bănulescu, Călărași, Călărași.
După anunțarea câștigătorilor am fost contactați via e-mail pentru că și noi suntem unul dintre beneficiarii ediției 2021 a proiectului CarteTeca și că vom putea face comanda de carte de pe site-ul Libris.ro. Am primit toate informațiile necesare, am comandat zeci de titluri de carte din domeniile: literatură, literatură universală, literatură pentru copii, dezvoltare personală, științe, beletristică etc de care se vor bucura atât micuții din ciclurile preșcolar și primar, cât și elevii de gimnaziu și profesorii Școlii Gimnaziale Nr.1 Sântandrei.
Aducem mulțumiri CarteTeca, Editurii Libris, organizatorilor acestui proiect și tuturor cumpărătorilor de carte,care au donat pentru acest proiect, ca aceste cărți să ajungă și pe rafturile Centrului de Documentare și Informare al Școlii din Sântandrei.
Prof. Andrada Hava
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Școala Gimnazială Nr. 1 din Sântandrei este unul dintre câștigătorii CarteTeca, ediția a III-a.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:56:21 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...