Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Manuscrisul Emil Cioran pentru ,,Cartea Amăgirilor”

Se vinde prin licitație

Manuscrisul Emil Cioran pentru ,,Cartea Amăgirilor”

Cărți cu autograf și importante manuscrise, provenind majoritatea din două colecții importante - a familiei Țuculescu-Galaction și a poetului avangardist Sașa Pană - sunt scoase la licitație joi, 25 noiembrie. Unele exemplare poartă semnătura olografă a unor mari scriitori, precum: Emil Cioran, Mircea Eliade, Marin Preda, Nichita Stănescu, George Bacovia sau Tudor Arghezi, iar alte vechi și rare ediții de colecție sunt scrise de Dimitrie Cantemir, Andrei Șaguna ori reginele României, precum Regina Elisabeta și Regina Maria și poartă ex-librisul unor biblioteci celebre.

Colecțiile vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitației de Cărte Rară, Hărți și Manuscrise din 25 noiembrie, iar până atunci sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, putând fi admirate și răsfoite în regim gratuit, de luni până duminică între 10.00-20.00.
1.800 de euro este prețul de la care va începe licitarea manuscrisului enunțat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea Amăgirilor" - despre amăgire, delăsare și sexualitate. Filosoful Horia-Roman Patapievici spune despre cele 18 file scoase la licitație: Cioran s-a impus în România cu ceva pe care aici îl avem, în această licitație, și anume fulgurațiile acestui tânăr furios. Asta poți vedea, nu în cartea tipărită, ci poți vedea pe foaia manuscrisă. Ceea ce avem aici este urma vie, palpabilă, a acelui Cioran care a izbucnit în cultura română. Cele 18 file scoase la licitație poartă corecturile și adăugirile autorului din 1936, atât în creion cât și cu cerneală.
Licitația oferă colecționarilor și ocazia de a avea o carte poștală trimisă de Emil Cioran către tatăl său, preotul Emilian Cioran, în 1938. Puțini știu faptul că Emil Cioran era foarte familist, iubindu-și familia eficace, nu doar de la distanță și emoțional. Grija manifestată familiei se regăsește în cartea poștală scoasă la licitație joi, 25 noiembrie, pentru doar 300 de euro.
Sesiunea de licitație conține și o multitudine de manuscrise, provenind din colecția istorică Țuculescu-Galaction, scrise de-a lungul vremii de preotul Gala Galaction, precum sunt cele 7 manuscrise olografe „Gândul nostru cel de toate zilele" (despre traducerea Sfintei Scripturi). Piesa foarte rară, compusă din 83 de file, are un preț de pornire de 400 de euro. De la 300 de euro va porni și licitarea manuscriselor din ciclul „Columne în naosul Bisericii Universale", care conțin 106 file scrise în 1930.
Cuvântarea ținută „La moartea lui George Coșbuc" se regăsește în manuscrisul din ciclul „Cuvântări Funebre". Cele 47 de hârtii rare au un preț de pornire de 250 de euro. O altă piesă rară, din aceeași colecție, este lotul de 38 de file din ciclul „Pro Israel". Manuscrisele olografe au un preț de pornire de 200 de euro și au fost scrise în perioada 1919-1925. Pentru un preț de pornire conservator, de doar 20 de euro, este scoasă la licitație și ediția princeps a cărții „Doctorul Taifun", cu semnătura olografă a autorului Gala Galaction.
Între cele aproximativ 200 de piese de colecție, bibliofilii pot găsi și o selecție specială de cărți rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri, precum Mircea Eliade - ediția princeps a volumului „Întoarcerea din rai", ce are un preț de pornire de 200 de euro, dar și fotografii de epocă, precum este piesa, cu prețul de pornire de 300 de euro, în care este ilustrat Nicolae Titulescu și care poartă semnătura olografă a ministrului și dedicația către diplomatul Constantin Vișoianu.
Alina Panico

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:33:22 Ora de vară a Europei de Est