Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Manuscrisul Emil Cioran pentru ,,Cartea Amăgirilor”

Se vinde prin licitație

Manuscrisul Emil Cioran pentru ,,Cartea Amăgirilor”

Cărți cu autograf și importante manuscrise, provenind majoritatea din două colecții importante - a familiei Țuculescu-Galaction și a poetului avangardist Sașa Pană - sunt scoase la licitație joi, 25 noiembrie. Unele exemplare poartă semnătura olografă a unor mari scriitori, precum: Emil Cioran, Mircea Eliade, Marin Preda, Nichita Stănescu, George Bacovia sau Tudor Arghezi, iar alte vechi și rare ediții de colecție sunt scrise de Dimitrie Cantemir, Andrei Șaguna ori reginele României, precum Regina Elisabeta și Regina Maria și poartă ex-librisul unor biblioteci celebre.

Colecțiile vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitației de Cărte Rară, Hărți și Manuscrise din 25 noiembrie, iar până atunci sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, putând fi admirate și răsfoite în regim gratuit, de luni până duminică între 10.00-20.00.
1.800 de euro este prețul de la care va începe licitarea manuscrisului enunțat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea Amăgirilor" - despre amăgire, delăsare și sexualitate. Filosoful Horia-Roman Patapievici spune despre cele 18 file scoase la licitație: Cioran s-a impus în România cu ceva pe care aici îl avem, în această licitație, și anume fulgurațiile acestui tânăr furios. Asta poți vedea, nu în cartea tipărită, ci poți vedea pe foaia manuscrisă. Ceea ce avem aici este urma vie, palpabilă, a acelui Cioran care a izbucnit în cultura română. Cele 18 file scoase la licitație poartă corecturile și adăugirile autorului din 1936, atât în creion cât și cu cerneală.
Licitația oferă colecționarilor și ocazia de a avea o carte poștală trimisă de Emil Cioran către tatăl său, preotul Emilian Cioran, în 1938. Puțini știu faptul că Emil Cioran era foarte familist, iubindu-și familia eficace, nu doar de la distanță și emoțional. Grija manifestată familiei se regăsește în cartea poștală scoasă la licitație joi, 25 noiembrie, pentru doar 300 de euro.
Sesiunea de licitație conține și o multitudine de manuscrise, provenind din colecția istorică Țuculescu-Galaction, scrise de-a lungul vremii de preotul Gala Galaction, precum sunt cele 7 manuscrise olografe „Gândul nostru cel de toate zilele" (despre traducerea Sfintei Scripturi). Piesa foarte rară, compusă din 83 de file, are un preț de pornire de 400 de euro. De la 300 de euro va porni și licitarea manuscriselor din ciclul „Columne în naosul Bisericii Universale", care conțin 106 file scrise în 1930.
Cuvântarea ținută „La moartea lui George Coșbuc" se regăsește în manuscrisul din ciclul „Cuvântări Funebre". Cele 47 de hârtii rare au un preț de pornire de 250 de euro. O altă piesă rară, din aceeași colecție, este lotul de 38 de file din ciclul „Pro Israel". Manuscrisele olografe au un preț de pornire de 200 de euro și au fost scrise în perioada 1919-1925. Pentru un preț de pornire conservator, de doar 20 de euro, este scoasă la licitație și ediția princeps a cărții „Doctorul Taifun", cu semnătura olografă a autorului Gala Galaction.
Între cele aproximativ 200 de piese de colecție, bibliofilii pot găsi și o selecție specială de cărți rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri, precum Mircea Eliade - ediția princeps a volumului „Întoarcerea din rai", ce are un preț de pornire de 200 de euro, dar și fotografii de epocă, precum este piesa, cu prețul de pornire de 300 de euro, în care este ilustrat Nicolae Titulescu și care poartă semnătura olografă a ministrului și dedicația către diplomatul Constantin Vișoianu.
Alina Panico

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:45:45 Ora standard a Europei de Est