Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Educația și învățarea despre energia solară (Solar Power Education and Learning)

Desfășurarea celei de-a doua mobilități din cadrul proiectului Erasmus +

Educația și învățarea despre energia solară (Solar Power Education and Learning)

La Școala Gimnazială „Avram Iancu" din Oradea se întâmplă lucruri frumoase (chiar și în pandemie, adăugăm noi - n.r.)!

Tocmai s-a încheiat cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului Educația și învățarea despre energia solară (Solar Power Education and Learning) având ca temă Schimbul de idei între elevi (Pupils are exchanging ideas).
În perioada 8.11.2021-12.11.2021 s-a desfăşurat în Daruvar, Croația, a doua mobilitate, cu tema Pupils are exchanging ideas/ Schimbul de idei între elevi, din cadrul proiectului Erasmus+SOLAR POWER EDUCATION AND LEARNING, 2019-1-BG01-KA229-062277_2, organizată de către Osnovna skola Vladimira Nazora Daruvar. La această mobilitate au participat patru elevi cu vârsta de 14-16 ani: Cost Maria, Gașca Daria, Ficuț Anisia și Zancu Ariana, însoțiți de către prof. Bungău Angela, responsabil cu pregătirea lingvistică a elevilor și prof. Șpan Claudia, responsabil cu selecția elevilor.
Cei patru elevi implicați în mobilitate au fost selectați conform metodologiei de selecție și ne-au reprezentat cu succes, au strălucit și au făcut o imagine bună școlii noastre și orașului Oradea.
Schimbul de idei despre energia solară, despre energia regenerabilă și dezvoltarea abilităților în limba engleză sunt doar câteva dintre punctele tari ale echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu".
Pe lângă vizitarea obiectivelor importante, precum: bisericile ortodoxă, catolică, Castelul Jankovic,parcul central al orașului, școlile minorităților, Școala „Osnovna skola Vladimira Nazora Daruvar", participanții la proiect au descoperit caracterul multietnic și multicultural al orașului Daruvar, dar mai ales au organizat vizite la centrale electrice locale care utilizează surse de energie regenerabilă, biogaz, peleți, energie geotermală, energie solară.
Elevii au fost întâmpinați și ghidați de specialiști care lucrează în domeniu și care încurajează producerea energiei folosind surse regenerabile. Elevii și profesorii au făcut vizite în interiorul acestor centrale, au aflat informații despre funcționarea lor și despre beneficiile asupra mediului înconjurător ale „centralelor verzi".
De asemenea, au avut loc două work-shop-uri, organizate la Centrul Cultural din Daruvar. Elevii au prezentat simbolul soarelui, atât în muzică, pictură, artă, literatură, cât și soarele ca sursă de energie. Au compus poezii și au interpretat melodii dedicate soarelui.
Work-shopul comun a determinat elevii să lucreze în echipe mixte, în care au prezentat soarele în literatura europeană, în arta europeană și viziunea lor privind utilizarea soarelui ca sursă de energie. Materialele diverse au fost realizate în Canva, P.P.T., și încărcate apoi pe platforma Padlet.
S-a organizat și o seară multiculturală, în care elevii și profesorii au pregătit o masă tradițională, prezentând tradiții, obiceiuri, aspecte culinare specifice, socializând și descoperind informații noi sau aspecte comune ale diferitelor culturi.
Mobilitatea a cuprins și o vizită la Parcul Național Plitvice Lakes, unde elevii au văzut locuri minunate, putând admira cascade impresionante, peșteri, relieful carstic, biodiversitatea zonei. Elevii au fost ghidați de profesorul de geografie din Croația care le-a explicat formarea reliefului carstic și elementele reliefului carstic.
Participanții din România au primit diplome în limba engleză și un certificat care atestă participarea lor la această mobilitate, dar mai ales au împărtășit practicile educaționale între țările partenere, comunicarea în limba engleză, dezvoltarea abilităţilor sociale, îmbogăţirea cunoştinţelor despre energia solară, vizitarea unor centrale care produc „energie verde", lucrul în echipe mixte care a favorizat cooperarea și schimbul de idei, impactul unei culturi noi, cu tradiţii şi obiceiuri specifice. Cu siguranță, experiența îi va ajuta să se dezvolte și mai mult, atât personal, cât și ca echipă reprezentativă a școlii noastre.
Prof. Iovan Florica,
responsabil diseminare
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Educația și învățarea despre energia solară (Solar Power Education and Learning).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:13 Ora de vară a Europei de Est