Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Acțiuni de prevenire a bullyingului școlar

Educație pentru siguranța în trafic a elevilor și

Acțiuni de prevenire a bullyingului școlar

Săptămâna trecută, la Școala Americano Română din Oradea, s-au desfășurat activități de educare a copiilor privind regulile de circulație, conduită preventivă și modul de comportare în trafic, atât ca pietoni, dar și atunci când sunt pe bicicletă sau trotinetă.

Pentru a învăța copiii despre prevenirea anumitor situații neplăcute în care ar putea fi implicați ca participanți la trafic, doamnele comisar-șef Indrieș Ioana și agent-șef adjunct Tuduce Anca, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, au organizat jocuri privind regulile specifice circulației rutiere, cu scopul asigurării siguranței elevilor, atât pe stradă, dar și în locurile de joacă amenajate în oraș. Dornici să învețe lucruri noi, elevii Școlii Americane au descifrat cuvinte „cheie" și au răspuns la întrebările adresate de cele două doamne cu privire la siguranța rutieră.
În cadrul acestor întâlniri au fost oferite informații utile cu privire la modul în care copiii se pot deplasa în siguranță pe bicicletă sau pe trotinetă, atât în parcuri, cât și pe pistele special amenajate din oraș, enumerându-se măsurile de protecție care se vor lua, atât pe parcursul zilei, precum și când se înserează. Copiii au fost învățați asupra comportamentului pe care este bine să îl aibă și atunci când sunt pietoni, li s-a arătat cum să traverseze corect strada marcată cu indicatoare rutiere sau marcată cu treceri pentru pietoni, dar și în lipsa acestora, să caute un loc potrivit pentru a trece strada, verificând cu atenție să nu treacă nici un autovehicul pentru o traversare în siguranță.
Totodată, elevii mai mari au vizionat câteva filmulețe educative cu privire la fenomenul de bullying, ca mod de începere a dezbaterii despre acest fenomen violent care se întâmplă tot mai frecvent în societatea actuală, mai ales printre copii. Au fost explicați termenii de „bullying" si „cyber-bullying", au fost prezentate modurile diferite de manifestare care pot provoca victimelor răni fizice sau emoționale. Elevii au fost învățați să recunoască manifestările concrete bullyingului și să acționeze pentru apărarea victimelor prin raportarea urgentă a acestor situații.
Cyberbullyingul este un fenomen de mare noutate care se manifestă mai ales de când se studiază în regim online, din cauza restricțiilor impuse de pandemia Covid, explicându-se diferența dintre o glumă și activități de bullying cibernetic. Dacă agresiunea se întâmplă în mediul online, acest lucru poate atrage o atenție nedorită asupra copiilor din partea unor persoane necunoscute, motiv pentru care elevii au fost încurajați să ceară ajutorul unui adult în situația în care se confruntă cu aceste neplăceri, să își  seteze un profil privat pe rețelele de socializare unde activează și să își protejeze datele cu caracter personal (nume, vârstă, adresă etc).
Încântați să afle lucruri noi care le oferă siguranță și protecție, copiii Școlii Americane au participat cu mare interes la aceste activități extracurriculare, primind la final,din partea invitatelor I.P.J. Bihor, materiale informative despre subiectele prezentate și veste reflectorizante pentru ca micii pietoni să fie vizibili în trafic.
Gabriela Arghiroiu,
coordonator S.G.A.R.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Acțiuni de prevenire a bullyingului școlar.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:43:23 Ora standard a Europei de Est