Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prin proiectul Erasmus+ KA1 ,,asCES”, cadrele didactice sunt formate la standarde europene

La C.S.E.I. Nr. 1 Oradea

Prin proiectul Erasmus+ KA1 ,,asCES”, cadrele didactice sunt formate la standarde europene

În perioada decembrie 2019 - septembrie 2021, un grup de 16 cadre didactice de la CSEI Nr. 1 Oradea au fost formate în diverse metode și tehnici de intervenție specifice în recuperarea copiilor cu autism, prin intermediul cursurilor de formare organizate în proiectul Erasmus+ KA1 ,,Cerințe educaționale specifice în Tulburarea din Spectrul Autismului" - prescurtat asCES.

Cursurile au fost organizate în Marea Britanie, Grecia și Slovenia, de către fondatorii programelor de formare, specialiști din SUA și persoane autorizate de către aceștia, oferindu-se astfel cadrelor didactice participante o certificare clară și de impact, cu drept de implementare, în premieră la noi în țară, în mediul educațional special, a acestor forme de intervenție specifică, deschizându-se totodată drumul pentru posibile colaborări viitoare. Oradea devine astfel, încă o dată, un punct important pe harta învățământului special românesc, pe harta Autismului, atât prin calitatea serviciilor oferite cât și prin inovația și alinierea terapiilor la standardele internaționale.
Toate cele patru cursuri sunt o premieră pentru învățământul special românesc, dar mai ales pentru domeniul Autismului, aducând în țară tehnici și metode consacrate în alte țări. Acestea pot fi privite ca și alternative educaționale și de intervenție specifică terapeutică la ceea ce există în momentul de față în Romania, dar și ca modele și abordări umbrelă care includ diversele forme de intervenție deja cunoscute la noi, îmbogățind oferta abordărilor de intervenție educațională și terapeutică, oferită în cadrul școlii cu:
*ModelulSCERTS - model de evaluare educațională și de specialitate, de creare a unor programe de intervenție personalizată (PIP-uri) dar și de design al curriculumului educațional specific în Tulburarea din Spectrul Autismului.
*Abordarea Floortime - formă de terapie și de intervenție specifică, cu accent predominat de latura relațională copil-părinte-cadru didactic, prin care părintele sau cadrul didactic interacționează cu copilul, pornind de la nivelul copilului, într-o manieră naturală și spontană, încurajând astfel dezvoltarea copilului.
*Social Stories -Povești sociale - un instrument de învățare socială care sprijină schimbul sigur și semnificativ de informații între părinți, profesioniști și persoanele cu autism de toate vârstele.
*Brain Gym - un model educațional și terapeutic care urmărește înțelegerea tiparelor naturale de mișcare, a modului în care relaționează acestea cu învățarea, promovând conștientizarea și valorificarea mișcării în viața de zi cu zi, respectiv învățarea prin joc.
Proiectul, prelungit cu un an datorită pandemiei, se află încă în faza de implementare la nivelul CSEI Nr. 1 Oradea, urmând ca până la finalul lunii iulie 2022 să se elaboreze materiale și să se organizeze workshopuri și o conferință pentru diseminarea informațiilor culese în decursul celor trei ani de proiect.
Coordonatori de proiect:
Prof. Pantazi Teodora
Prof. Corb Manole Paula
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Prin proiectul Erasmus+ KA1 ,,asCES”, cadrele didactice sunt formate la standarde europene.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:37 Ora de vară a Europei de Est