Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Public safety and the need for high social capital”, ediția a III-a

Conferinţa cu participare internaţională

,,Public safety and the need for high social capital”, ediția a III-a

Vineri, 5 noiembrie 2021, Centrul de Cercetare în Drept SARA/ SARA Law Research Center https://www.ccdsara.ro/ a organizat cea de-a III-a ediție a conferinţei „Siguranţa publică și nevoia de capital social ridicat"/,,Public safety and the need for high social capital"(conferință cu participare internațională).

Co-organizator al activității a fost Centrul Cultural Județean Arad, iar parteneri: Universitatea Agora din Oradea, Universitatea din Oradea, Academia de Ştiinţe Juridice din România, Asociaţia Română de Științe Penale, Asociația Criminaliștilor din România, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere și Grupul Editorial Universul Juridic.
Manifestarea științifică se constituie ca activitate principală în cadrul proiectului cu același nume, finanțat de Consiliul Județean Arad, proiect coordonat de prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu.
Lucrările au fost prezentate on-line, participarea și conectarea fiind permise fără taxă. Ca și la celelalte ediții, conferința s-a transmis în direct, dar fiind înregistrată, poate fi vizionată pe  https://www.youtube.com/watch?v=YcCKzTsiM54
Oficiile de deschidere și coordonare i-au revenit inițiatorului și responsabilului de proiect, prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, Universitatea Agora din municipiul Oradea, conducător de doctorat al Școlii doctorale de Drept din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza".
Din partea Consiliului Județean Arad a luat cuvântul domnul vicepreședinte Răzvan Cadar, care a apreciat proiectul, importanța și impactul proiectului, și și-a exprimat sprijinul și în viitor. Și fiindcă cu o zi înainte, în 4 noiembrie, a fost marcată Ziua profesiilor liberale în România (aflată la cea de-a XIV-a ediție), lucrările au fost deschise de domnul ing. ec. dr. senior partner Veridio Adrian Vascu, președinte de onoare, Uniunea Profesiilor Liberale din România, care a vorbit „Despre profesiile liberale în contextul actual".
Programul conferinței a fost structurat pe 15 paneluri, care au totalizat 83 de studii înscrise de cadre didactice, practicieni, doctoranzi, studenți, cercetători cu afiliere din 14 centre universitare din țară, Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Agora din Oradea, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea din Oradea, Universitatea „Spiru-Haret", Universitatea Româno-Americană din București, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza", Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea „Vasile Goldiș" din Arad, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir" din București, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca, Universitatea ,,Ovidius" din Constanța, Universitatea „Titu Maiorescu" din București; din patru centre universitare din străinătate, University of Miskolc, Ungaria, UNINT University of the International Studies of Rome, Roma, Italia, University of Debrecen, Ungaria, University of Public Service,  Faculty of Law  Enforcement, Budapest, Ungaria; din patru asociații profesionale din țară, Asociația Criminaliștilor din România, Asociația Română de Științe penale, Societatea de Științe Juridice și Administrative, precum și Asociaţia pentru Prevenirea Malpraxisului Medical; o asociație profesională din străinătate, Hungarian Association of Criminal Law; cinci centre de cercetare: Centrul de cercetare în Drept SARA, Interdisciplinary Research Center for Alternative Conflict Solution and Dispute Resolution,  Alternative Conflict Solution and Dispute Resolution Working Committee of the Hungarian Academy of Sciences, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere; un institut de cercetare din străinătate: Institute for Cyber Policy Studies, Israel; un institut de cercetare din țară, Institutul Oncologic ,,Prof. dr. Ion Chiricuța" din Cluj-Napoca, precum și din alte instituții importante: Direcția de Investigare și Combatere a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism  -  Serviciul Teritorial Oradea, Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT din Oradea, Judecătoria Zalău, Spitalul Clinic C.F. Oradea, Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu", Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor, din școli: International School of Oradea, Școala Gimnazială Coroieni, Maramureș.
Tot ca roade ale acestei conferințe, urmează să fie realizate studii propuse de 14 doctoranzi cu afiliere în nouă școli doctorale: Școala doctorală de Drept, Universitatea ,,Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Școala doctorală de Drept a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza", Școala doctorală de Drept a Universității „Titu Maiorescu" din București, Marton Géza Doctoral School of Legal Studies University of Debrecen, Școala doctorală de Drept din cadrul Institutului de cercetări juridice „Acad. Andrei Rădulescu", Academia Română, Școala doctorală de Drept, Academia de Studii Economice București, Școala doctorală de Științe politice, Universitatea din București, Școala doctorală de Marketing, Academia de Studii Economice din București.
La finele ediției actuale, doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu, fondatorul conferinței, a avansat sugestii pentru edițiile viitoare, lansând noi provocări și îndemnând viitorii participanți să se orienteze spre subiecte care să reliefeze mai pregnant relațiile dintre comunitățile academice, pentru a „sparge bariere", rezultate ale unor cutume instituționale, evidențiind, printre altele, faptul că ,,este benefic a sublinia dimensiunea umană și socială a cadrului didactic, atât în procesul de devenire a studenților noștri, cât și a comunităților locale în care trăim".
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (66 de poze) în Galeria foto: ,,Public safety and the need for high social capital”, ediția a III-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:28 Ora de vară a Europei de Est