Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Junior Achievement România ajută tinerii antreprenori să își pună ideile în practică

Și în cadrul Săptămânii Globale a Antreprenoriatului

Junior Achievement România ajută tinerii antreprenori să își pună ideile în practică

Peste 20.000 de organizații ajută tinerii antreprenori să își pună în practică ideile în cadrul săptămânii Globale a Antreprenoriatului.

*de 28 de ani în România și de 102 ani în lume, Junior Achievement oferă programe de educație antreprenorială în școli.
*21.400 de elevi și studenți, coordonați de 590 de cadre didactice de la 470 de instituții de învățământ din întreaga țară, au ales programele Junior Achievement de educație antreprenorială în acest an.
Junior Achievement (J.A.) România celebrează Săptămâna Globală a Antreprenoriatului (Global Entrepreneurship Week -GEW) în perioada 8-14 noiembrie 2021, prin lansarea incubatorului BizzFactoryTM pentru liceeni și studenți. În cadrul incubatorului, tinerii vor avea acces gratuit la webinare și resurse de învățare hibride, utile tinerilor antreprenori. În a doua etapă a incubatorului, cele mai bune și realiste planuri de afaceri vor fi selectate în vederea pregătirii pentru finala națională Compania Anului 2022 și pentru finala europeană Gen-E 2022.
GEW-Global Entrepreneurship Week este o mișcare internațională, susținută de Global Entrepreneurship Network, cu sprijinul Fundației Ewing Marion Kauffman, menită să faciliteze, oricui și de oriunde, începerea și extinderea unei companii. Această mișcare are obiective comune cu cele ale Junior Achievement, prin care ne propunem să inspirăm și să pregătim tinerii să reușească (Inspiring and Preparing Young People to Succeed). Modelul IPS - Inspire-Prepare-Succeedeste și cel care se află la baza programului de antreprenoriat.
Liceenii și studenții înscriși la programele Junior Achievement de educație antreprenorială sunt invitați să intre în incubatorul BizzFactoryTM, pe care îl lansăm în Săptămâna Globală a Antreprenoriatului. În prima etapă, până la finalul primului semestru, aceștia vor fi inspirați să își descopere spiritul antreprenorial și să realizeze un plan de afaceri. În a doua etapă, cele mai bune echipe vor fi pregătite pentru a-și îmbunătăți planurile de afaceri, urmând ca în cea de-a treia etapă, tinerii să dovedească succesul obținut în acest program la finalele naționale și europene, la testarea internațională ESP și prin lansarea companiilor create în incubator.
O componentă deosebit de importantă a acestui program este reprezentată de consultanța oferită de profesioniștii voluntari ai companiilor care susțin programul J.A. de educație antreprenorială: Romanian-American Foundation, Accenture, Citi Foundation, EY, FedEx, HP și NN.
Iată ce spun tinerii care au participat deja la acest program:
„Un lucru foarte important pe care l-am învățat în programul Compania este să am încredere în mine și să lucrez mereu pentru realizarea visurilor și ideilor mele. De asemenea, capacitatea de a lucra în echipă este foarte folositoare, deoarece te dezvoltă individual și înveți să apreciezi și părerile celorlalți" - elevă, Liceul Teoretic C.A. Rosetti, București.
„În programul Compania am învățat multe lucruri importante despre deschiderea unei companii și, bineînțeles, cum se organizează aceasta. Totodată, am aflat care sunt abilitățile și competențele necesare unui antreprenor. Am înțeles că munca în echipă este esențială într-un proiect în care sunt implicate mai multe persoane și că pentru a reuși ceea ce îți propui este nevoie de multă muncă, ambiție și organizare eficientă" - elevă, Liceul Vasile Conta, Târgu Neamț.
 „Am studiat o gamă largă de informații din domeniul financiar-economic, care mă vor ajuta în viitor și în idealurile mele profesionale. De asemenea, am reușit să dezvolt abilități de cooperare mai bune cu propria echipă, să fiu un lider responsabil, să îmi gestionez banii într-un buget personal și să înțeleg cum funcționează sistemul monetar actual. Totodată, această activitate mi-a deschis viziuni noi asupra viitorului meu, prin prisma antreprenoriatului și a independenței financiare. Mulțumesc!" - elev, Liceul Tehnologic Tiu Dumitrescu, Mihăilești.
În fiecare noiembrie, GEW sărbătorește și mobilizează milioane de antreprenori din țări și comunități din întreaga lume - în special persoane care întâmpină dificultăți sau care nu au luat niciodată în considerare ideea lansării unui startup. La nivel global, peste 10 milioane de oameni iau parte la mii de activități, competiții și evenimente care îi inspiră să acționeze și le oferă cunoștințele, experiența și conexiunile de care au nevoie pentru a reuși. Un număr record de 180 de țări vor participa la GEW în 2021.
Mihai Cornea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:35:35 Ora de vară a Europei de Est