Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Junior Achievement România și Honeywell continuă să inspire liceenii în alegerea unei profesii în domeniul tehnologiei

Proiectul Skills for Tech Jobs

Junior Achievement România și Honeywell continuă să inspire liceenii în alegerea unei profesii în domeniul tehnologiei

Proiectul Skills for Tech Jobs, dezvoltat de Junior Achievement (J.A.) România ca parte a programului internațional Succes Skills (Succesul profesional) și susținut de Honeywell în cadrul parteneriatului educațional din anul 2021, a implicat în activitățile online desfășurate în lunile mai și iunie un număr de peste 550 de elevi și profesori din 39 de școli din țară.

Temele abordate de voluntarii Honeywell au crescut interesul și deschiderea tinerilor pentru acumularea și punerea în practică a informațiilor dobândite. Astfel, aceștia au învățat direct de la profesioniști cum să își pregătească un CV, cum să își folosească abilitățile de prezentare și comunicare sau cum să își construiască o rețea interpersonală.
Totodată, elevii și profesorii au participat și la sesiuni de orientare profesională, în cadrul cărora s-au abordat subiecte precum valorile personale, fundamentul educațional și profesional sau dezvoltarea personală.
„Mi-au plăcut foarte mult atât tema abordată, cât și prezentarea realizată de voluntarul companiei Honeywell, deoarece am învățat termeni noi și am reușit să înțeleg lucruri care până acum nu îmi erau clare. Consider că această activitate, derulată în cadrul proiectului Skills for Tech Jobs, a ajutat la dezvoltarea mea personală și îmi doresc să iau parte la cât mai multe astfel de sesiuni.", a declarat un elev de la Colegiul Economic Virgil Madgearu din București.
Destinat elevilor de gimnaziu și liceu, Skills for Tech Jobs (Competențe pentru profesii în tehnologie) este un proiect de orientare profesională care sprijină profesorii în demersul lor educațional de a le oferi tinerilor informații detaliate despre competențele tehnice și profesionale de care au nevoie pentru alegerea unei viitoare cariere în domeniul tehnologic.
„Sesiunea online, la care am participat împreună cu elevii mei, a fost interesantă și utilă deoarece informațiile oferite pot fi folosite și în practică. Este necesar să ne învățăm elevii cum să se descurce în viață, să-și evalueze experiențele, să-și întocmească corect prezentările și CV-ul, astfel punându-se în valoare. Pot să spun că prin activitatea aceasta am înțeles atât „secretele" unei prezentări,cât și ale unui CV de succes. Am apreciat, totodată, cum a fost structurată prezentarea, iar pe viitor mi-ar face plăcere să particip la sesiuni despre joburi actuale, dar și de viitor.", a declarat unul dintre profesorii participanți de la Școala Gimnazială Nr.7 din Galați.
Adaptate formatului online sau hibrid, păstrând componentele practice de tip learning by doing și project based, activitățile din cadrul proiectului Skills for Tech Jobs, pentru anul școlar 2021-2022,sunt structurate astfel:
*Modulul educațional Jobs in Tech, dezvoltat în completarea programului Succes Skills, prin care elevii, coordonați de profesori sau voluntari, participă la lecții/activități destinate deprinderii abilităților personale și de comunicare necesare dezvoltării carierei și succesului profesional.
*Activități de mentorat sau consultanță derulate cu sprijinul voluntarilor Honeywell: vizite online, webinarii, sesiuni Q&A, traininguri speciale pentru profesori. Prin intermediul webinariilor, sesiunilor Q&A, studiilor de caz, jocurilor de rol și exemplelor practice oferite de specialiști, elevii au posibilitatea de a evalua diferite opțiuni de carieră și competențele profesionale necesare.
*Sesiuni de tip job shadowing adresate elevilor, pentru diferite tipuri de profesii din aria de expertiză Honeywell. Activitățile de tip virtual job shadowing oferă oportunitatea de a observa detaliile unei profesii în realitatea de zi cu zi, responsabilitățile și sarcinile concrete, precum și elementele de cultură organizațională.
În anul școlar 2021-2022, după înscrierea la proiectul Skills for Tech Jobs, elevii și profesorii, în mod gratuit, pot accesa kit-ul educațional oferit de Junior Achievement pentru programul Succes Skills și modulul Jobs in Tech și pot participa la sesiunile online de orientare profesională în domeniile tech, care vor fi organizate alături de voluntarii Honeywell.
Mai multe detalii despre proiect la: https://www.jaromania.org/proiecte/skills-for-tech-jobs.
Mihai Cornea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:31:09 Ora de vară a Europei de Est