Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Climate Action Project School of Excellence”

Școala Gimnazială Nr. 11, Oradea, onorată cu prestigiosul premiu

,,Climate Action Project School of Excellence”

Astăzi (4 noiembrie 2021), Școlii Gimnaziale Nr. 11 din Oradea, România, i-a fost acordat Climate Action Project School of Excellence.

Doar 250 de școli la nivel global au fost recunoscute datorită muncii lor intense privind educația climatică într-o abordare la nivel de școală întreagă. Recunoașterea a fost acordată de Cartoon Network Climate Champions and Climate Action Project.
Cartoon Network Climate Champions este o inițiativă de conștientizare a schimbărilor climatice care își propune să inspire copiii să facă față provocărilor zilnice care, împreună, pot face o mare diferență pentru sănătatea planetei noastre. Acesta a fost dezvoltat în colaborare cu WWF, o organizație de mediu de renume mondial.
Climate Action Project este un proiect educațional gratuit, global, care a fost lansat de Take Action Global, o organizație non-profit educațională  cu sediul în SUA, care implică 2.700.000 de profesori și studenți din 146 de țări. Proiectul își propune să ajute elevii să învețe despre criza climatică în moduri autentice și să disemineze soluții online.
Școlile recunoscute și-au depus activitatea pentru anul trecut și au îndeplinit criterii extinse, inclusiv un angajament la nivelul întregii școli față de educația climatică și soluțiile elevilor.
Școala Gimnazială Nr. 11, Oradea, a desfășurat activități care vizează obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) formulate de ONU, cu perspectivă până în anul 2030 - acționând prin implicare, în efortul comun de a lua măsuri urgente pentru a combate schimbările climatice și impactul acestora, deziderate ale ODD 13/ Climate Action. Astfel, elevii au participat sub îndrumarea profesorilor, la acțiuni care s-au putut desfășura atât în mediul online, cât și în sala de clasă, situația impusă de criza pandemică, nepermițând foarte multe alternative. În primul rând, s-a urmărit conștientizarea în rândul elevilor, a importanței selectării deșeurilor, a reciclării, a economisirii resurselor de orice fel. Resursele educaționale de pe platforma proiectului au fost foarte utile, iar  materialele realizate - desene, afișe de sensibilizare, prezentări etc. au fost postate săptămânal, conform temelor indicate în proiect: identificarea unor cauze ale poluării în jurul nostru, observarea efectelor nocive asupra mediului, soluții propuse la nivel local și global, schimburi de idei cu elevi din trei școli din Republica Moldova.
Cele 250 de școli de excelență selectate pentru proiectul de acțiune climatică au fost anunțate pe 4 noiembrie 2021 în cadrul Zilei Acțiunilor Climatice, un eveniment live online anual la care au participat 250.000 de persoane la nivel global. Printre speakerii evenimentului s-au numărat PRINȚUL WILLIAM, președintele James Alix Michel, Seychelles, Rick Davis, NASA, Matt Larsen-Daw, WWF, ASR Prințesa Esmeralda, Belgia, Juan Pablo  Celis  Garcia, Programul ONU pentru Mediu și alți lideri mondiali, oameni de știință în domeniul climei și activiști.
Câștigătorii au fost anunțați de Dan Russell, actorul vocal din spatele mai multor personaje din serialul de succes global Cartoon Network The Amazing World of Gumball, și Nandi Bushell, un muzician în vârstă de 11 ani, un influencer și un susținător pasionat al climei.
Declarația HRM Prințul William: ,,Avem nevoie de creativitatea tinerilor pentru a ne repara planeta. Avem nevoie de studenți care să inventeze și să inoveze - să gândească dincolo de locul în care ne aflăm acum și să fie optimiști cu privire la viitorul nostru".
Declarația Koen Timmers, Climate Action Project: ,,Tinerii au capacitatea de a face mai mult decât să învețe despre schimbările climatice. Toți pot veni cu soluții, pot lua măsuri mici și îi pot inspira pe alții să-și schimbe stilul de viață. În cele din urmă, o schimbare a comportamentului elevilor și a mentalității societății va fi crucială pentru rezolvarea crizei".
Declarația Dr.  Jennifer Williams, Clima Action Project: ,,Comunitatea noastră de educatori s-au reunit în sprijinul educației climatice pentru toți. Ne-am angajat să ne asigurăm că elevii au acces la informații, idei și oportunități de a lua măsuri pentru planetă și, astăzi, aceste școli de excelență sunt deschizătoare de drum pentru întreaga lume".
Prof. Checicheiș Sanda

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:01 Ora de vară a Europei de Est