Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala „Oltea Doamna” din Oradea – împodobită și plină de culoare

La 102 ani,

Școala „Oltea Doamna” din Oradea – împodobită și plină de culoare

Școala „Oltea Doamna" din Oradea, una din cele mai vechi unități de învățământ din județul Bihor, a împlinit nu de mult 102 ani de existență.

Cu toții: elevi, dascăli, părinți, ne amintim cât de frumos am sărbătorit primul Centenar Oltea, fără restricții, cu multă bucurie și activități diverse, care au ținut o săptămână, mai ceva ca în basme.
Mandala uriașă
Cu toate acestea, nu am vrut să treacă nemarcată Ziua Școlii noastre dragi. Așadar, am răspuns DA la inițiativa colegei noastre, dna bibliotecar Dana Teședan, care în colaborare cu dna prof. Codruța Faur, ne-a propus să ne îmbrăcăm școala în straie colorate, ca la o adevărată sărbătoare. Fiecare clasă, de la cei mai mici din clasele pregătitoare, până la cei de gimnaziu, a putut să-și aleagă mandala uriașă cu mesajul personalizat al anului de studiu în care se află elevii ei. Mai exact, copiii au avut de colorat treizeci și două de pagini, care, puse în ordine, alcătuiau mandala clasei. Activitatea în sine a presupus muncă în echipă (cu respectarea normelor sanitare și cu folosirea permanentă a măștii, devenită obișnuință), colaborare, punere de acord în privința culorilor și a părții ce urma a fi realizată de către fiecare membru al ei. Au fost și grupe de câte patru copii, care au învățat prin această activitate ce înseamnă să-ți spui punctul de vedere, să lași de la tine, să asculți și să ții cont și de părerile colegilor,să ajuți, să cooperezi, totul pentru a finaliza bucățica ta de puzzle, foarte importantă, fără de care imaginea finală nu era completă. Am învățat că, asemeni acestei mandale, orice elev este „o parte" ce alcătuiește întregul, fără de care marele puzzle nu este complet, deci fiecare rotiță contează, este necesară, pentru ca mecanismul să funcționeze.
La final, mandalele au fost afișate pe coridor, în apropierea ușii de intrare a fiecărei clase care a participat la proiect. Alături de aceste puzzle-urile uriașe, au putut fi admirate tot felul de lucrări, care de care mai inspirate și mai spectaculoase, cu caracter transdisciplinar: compuneri, eseuri, colaje, machete, desene, mesaje de suflet, toate cu ocazia împlinirii celor 102 ani.
Pentru că, așa cum spune Imnul Școlii: „Oltea-i filă de poveste/ Și-ai săi eroi au spirite mari", dar ne și atrage atenția „Să nu uiți nicio clipă că viața-i în culori,/ Învață de la Oltea/ Să ai curaj să zbori!"
Și uite-așa, am încălecat pe-o șa/ Și v-am spus povestea ...Oltea,102!
Cert este că fiecare clădire a rămas, înainte de vacanță, împodobită și colorată, ca și când am fi vrut să o asigurăm că rămânem cu sufletul alături de ea, noi toți, copii și dascăli, care suntem în egală măsură câte o piesă mică, dar foarte importantă a marelui puzzle!
În fotoreportajul nostru, am imortalizat mandalele realizate de elevii a 12 clase, precum și alte lucrări, dăruite școlii din preaplinul lor sufletesc la 102 ani de existență. Felicitări artiștilor, creatori de comori care strălucesc prin roua și lacrima de har pe care le conțin. Mulțumim, deopotrivă, călăuzitorilor, luminătorilor, dascălilor, co-producători, profesorii: Vidican Cristiana (clasa I D), Faur Codruța (I B), Foltuț Rodica (IV C), Fechete Rodica (I C), Luciana Morlocan (I E), Doina Sabău (I A), Pamela Pașca (III A), Laura Vonea (II B), Gabriela Codorean (II A), Luminița Petca (IV B), Natalia Ruzsa (IV D), Romelia Ciarnău (III B).
Dana Teședan, Cristiana Vidican, Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Școala „Oltea Doamna” din Oradea – împodobită și plină de culoare.

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 01:05:45 Ora de vară a Europei de Est