Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

#ERASMUSDAYS 2021 la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia”, Oradea

Joi, 14 octombrie,

#ERASMUSDAYS 2021 la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia”, Oradea

Joi,14 octombrie 2021, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" a marcat evenimentul #ERASMUSDAYS, celebrând marca Erasmus+, programul Uniunii Europene în domeniile educație, formare profesională,tineret și sport.

Evenimentul s-a aflat la cea de-a patra ediție și s-a înscris în seria de activități organizate la nivel național și internațional.
Evenimentul a avut două secțiuni:
- O întâlnire on-site pentru profesori și comunitatea locală, cu scopul diseminării  proiectului ,,Strategii inovative în educație" KA101- un proiect de mobilități pentru profesori, cu participare la cursuri de formare structurate - responsabil prof. Neag Alunița
- O întâlnire on-line pentru elevi, profesori și comunitatea locală cu scopul informării și diseminării celor mai relevante aspecte cu privire la proiectele Erasmus+ și eTwinning pentru elevi, derulate sau aflate în desfășurare la noi la școală.
La întâlnirea organizată cu prezență fizică, participanții la mobilitățile pentru profesori au făcut o diseminare a cursului la care au participat și a experiențelor frumoase trăite, marca Erasmus+. Întâlnirea a inclus și secvențe de workshop în care participanții au exemplificat câteva din instrumentele TIC însușite (Canva, LearningApps etc.) sau metodele moderne în educație descoperite (Metoda Mozaic, Metoda FaceBull etc.).
Prezentările au fost deschise de prof. Neag Alunița, în calitate de  coordonator al proiectului Erasmus+ KA1 - proiect de mobilitate în domeniul educației școlare, ,,Strategii inovative în educație". Proiectul s-a adresat unui număr de 18 cadre didactice care au participat sau vor participa, în perioada februarie 2020 - februarie 2022, la cursuri de formare de tip structurat, într-o țară europeană.
În continuarea activității, câte un reprezentant al fiecărui grup de participanți a realizat o diseminare a cursului la care au participat, au împărtășit din experiențele minunate trăite și au exemplificat cu secvențe de învățare cursurile la care au participat. Au fost prezentate participările la următoarele cursuri:
*HELPING TEACHERS AND PARENTS MANAGE SCHOOL BULLYING -
,,Sprijinirea profesorilor și părinților în managementul bullyingului în diferite contexte" - Malta - februarie 2020 - participanți: prof. Biró Ildikó, prof. Olar Cristinco și prof. Lăcătușu Simona
*DEALING WITH CULTURAL DIVERSITY IN CLASS: TIPS, CHALLENGES, OPPORTUNITIES - ,,Abordarea diversității culturale în clasă: Sfaturi, provocări, oportunități" - Kalamata, Grecia -februarie 2020 - participanți: prof. Popa Petre, prof. Tomescu Ioana, prof. Varga Violeta
*USING ICT IN EDUCATION - ,,Folosirea instrumentelor TIC în educație" - Split, Croația - iulie 2021- participanți: prof. Albu Anca, prof. Hoduț Florentina, prof. Neag Alunița
*PREVENTING CONFLICTS AND TACKLING EARLY SCHOOL LEAVING - ,,Prevenirea și abordarea abandonului școlar timpuriu"- Tenerife, iulie 2021- participanți: prof. Bochiș Nadia, prof. Bunea Vasile, prof. Cheregi Mihaela
*ICT FOR TEACHING AND LEARNING - ,,Instrumente TIC pentru predare și învățare"- Valencia, Spania - septembrie 2021 - participanți: prof. Cotca Alina, prof. Urs Marcela, prof. Vîlceanu Daniela
*4 TOOLS FOR INNOVATIVE EDUCATION - ,,4 instrumente pentru educația inovativă" - Valencia Spania - septembrie 2021 - participanți - prof. Ciugudean Luminița, prof. Duminică Sofia, prof. Liber Anita
La întâlnirea organizată on-line au fost prezentate  proiectele Erasmus+ pentru elevi, aflate în derulare la noi în liceu și oportunitățile pe care acestea le oferă elevilor. Prezentările on- line au debutat cu cea realizată de prof. Urs Marcela, în calitate de responsabil Romania al primului Proiect Erasmus+ KA2 desfășurat până acum la nivelul liceului. Avându-și debutul începând cu luna septembrie 2019, proiectul intitulat ,,Volunteerism and Citizenship: From Individuals to Organizations - Voluntariat și cetățenie activă: de la indivizi la organizații" este un proiect de parteneriat strategic în domeniul educației școlare - proiect de schimb interșcolar.
Acest proiect era stabilit a se desfășura în perioada septembrie 2019 - august 2021, dar din cauza pandemiei de Covid 19, el a fost prelungit cu 12 luni. Până acum s-a realizat doar o singură mobilitate din cele șase planificate, i.e. mobilitatea din Cipru, în ianuarie 2020.
În continuare dna prof. Mateaș Silvia a realizat o informare cu privire la două proiecte Erasmus+ VET care urmează să se lanseze la nivelul liceului. Proiectul  KA102 ,,Formare profesională în context european prin  dezvoltarea competențelor în industria ospitalității" - proiect de mobilitate în domeniul învățământului profesional și tehnic - responsabil, prof. Mateaș Silvia și Proiectul KA121 - Mobilități în domeniul formării profesionale - organizații care dețin acreditare - responsabil prof. Hoduț Florentina. Prezentările au fost urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri, având în vedere că urmează rundele de selecție a grupului țintă.
Evenimentul on-line s-a încheiat cu sesiunea dedicată proiectelor eTwinning. În acest an școlar, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" deține, pentru prima oară, titlul de Școală eTwinning, o recunoaștere și apreciere a  implicării, angajamentului și dedicării nu numai a  eTwinnerilor individuali, ci a întregii școli, unde echipele de profesori și liderii școlii lucrează împreună.
Prima prezentare a fost realizată de prof. Avram Ioana și a avut în vedere proiectele eTwinning ,,Play nice! NO toxic behaviour online!" și ,,What is freedom?" coordonate de dna profesor în anul trecut școlar, dar și proiectul ,,Learning without borders" care a debutat în acest an școlar.
Întâlnirea a fost încheiată de dna profesor Urs Marcela care a realizat o prezentare a trei proiecte eTwinning desfășurate în anul trecut școlar, toate proiectele fiind recompensate cu Certificatul de calitate eTwinning. Proiectele diseminate: proiect eTwinning ,,Christmas Safe from Covid 19" - coordonatori, prof. Drugaș Corina și prof. Urs Marcela, proiectul eTwinning ,,#Be NetWise" - coordinator, prof. Urs Marcela și proiect eTwinning „MusicLexis: The most fun dictionary ever! II" - coordinator, prof. Urs Marcela.
Evenimentul #ERASMUSDAYS marcat și în acest an la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" a subliniat faptul că experiența proiectelor Erasmus+ și a celor eTwinning este una care poate să-ți ofere o șansă unică în viață.
Prof. Urs Marcela
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: #ERASMUSDAYS 2021 la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia”, Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:27 Ora de vară a Europei de Est