Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Certificat Național de Calitate (National Quality Label)

Pentru proiectul eTwinning ,,Let's improve your English by playing and having fun”

Certificat Național de Calitate (National Quality Label)

Am acceptat invitația colegei mele din Edirne,Turcia, de a participa la proiectul ,,Let s improve your english by playing and having fun", în calitate de fondator, deoarece am participat în aceeași calitate și în anul 2018, când am desfășurat un alt proiect eTwinning (,,We love all animals"), care, pentru rezultatele deosebite a obținut, atât Certificatul Național de Calitate, cât și Certificatul European de Calitate.

Consider că am reușit împreună să punem bazele unei cooperări și colaborări frumoase și de durată. Deși nu a fost un proiect ancorat direct în specialitatea mea, am acceptat provocarea, deoarece sunt preocupată permanent pentru integrarea jocului în activitatea de învățare, în scopul eficientizării acesteia. Pentru că proiectul se referă la dezvoltarea competențelor de limbă engleză, am invitat în proiect și am format o echipă bună de lucru cu colega mea, Ani Monica, profesoara de limba engleză de la clasa la care predau. Am ales titlului proiectului împreună cu partenera din Turcia, în funcție de vârsta, obiectivele stabilite și activitățile acestuia. Elevii din clasele a III-a C și a VIII-a C de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea au fost super încântați și, așa a început aventura noastră.
Ni s-au alăturat alți nouă profesori din Turcia și România.
Pe parcursul a șase luni, prin intermediul jocurilor și a activităților atractive, am reușit să stimulez curiozitatea elevilor, să le creez oportunitatea  de a lega prietenii, de a se familiariza cu o altă cultură, de a desfăşura în mod creativ și responsabil activităţi online în echipă, un sprijin emoțional foarte important care transformă izolarea dată de școala de acasă în porți deschise spre orizonturi și oameni noi.
Am lucrat într-un mediu de colaborare, intercultural.
Am organizat și participat la toate întâlnirile online la care au fost prezenți atât profesorii parteneri cât și elevii. Prin activitățile organizate și desfășurate în cadrul acestui proiect, am oferit elevilor posibilitatea de a avea un rol activ, de a interacționa, analiza, de a lua decizii, de a dobândi competențe și abilități utile în viață, de a fi ,,actori ai procesului de învățare". Totodată i-am încurajat și stimulat să caute soluții noi, să conștientizeze de ce e importantă colaborarea, de ce e necesară învățărea unei limbi străine.
Proiectul se găsește pe adresa https://live.etwinning.net/projects/project/220733   Chiar dacă am traversat o perioadă grea pentru noi toți, profesori și elevi, am participat cu entuziasm la activitățile proiectului: întâlnirea partenerilor, prezentarea școlilor, pregătirea logo-urilor proiectului și votarea celui mai sugestiv, crearea de către elevi a unor imagini de tip flashcards, jocul cu acestea (folosirea gesturilor pentru a le explica partenerilor), jocul Kahoot, trimiterea urărilor de Anul Nou, confecționarea măștilor de animale și prezentarea lor în cadrul lecțiilor online, realizarea produsului comun - cartea electronică, a sloganului proiectului și a expoziției virtuale.
Proiectul a dezvoltat competențe de comunicare în limba engleză, abilități și competențe digitale, civice, interculturale şi sociale, artistice, de colaborare prin implicarea echipelor de elevi în realizarea unei povești, competența de a învăța să înveți. Schimburile online au permis dezvoltarea abilităţilor de comunicare, gândire critică şi perfecţionarea abilităţilor de lucru cu noile tehnologii.
Colaborarea și comunicarea între școlile partenere, între elevii ciclului primar și gimnazial a fost foarte bună. Pe toți ne-a unit bucuria jocului, implicarea activă în activitățile de creativitate și colaborare ale concursurilor, activităților desfășurate în limba engleză. Activitățile la care elevii au lucrat împreună și care au fost foarte apreciate sunt: jocul cu flashcard-urile (fiecare elev și-a creat fashcard-uri, apoi au folosit gesturi pentru a le explica celorlalți elevi din clasa online), jocul Kahoot care a făcut învățarea distractivă, magică, chiar dacă elevii au fost în locuri diferite, la distanță. A vizat spiritul de competitivitate, acuratețea răspunsurilor și viteza de reacție.
În colaborare cu partenerii s-a realizat produsul comun, o carte electronică ce cuprinde povești scrise de fiecare școală.
Împreună am ales Sloganul comun al proiectului. Echipa noastră a colorat literele A, E, P și L. Ne mândrim cu expoziția virtuală de produs comună.
Am utilizat diferite instrumente TIC, precum Youtube, Kahoot, Storyjumper, Google doc, Padlet, Wordart, eTwinning Board.
Elevii au participat în mod activ și conștient la activitățile proiectului, au lucrat într-un mediu de colaborare și intercultural, și-au valorizat cunoștințele, și-au exersat abilitățile de comunicare în limba engleză prin activități distractive.
În această vară, m-am înscris în competiția pentru obținerea Certificatului Național de Calitate eTwinning pentru proiectul ,,Let's improve your English by playing and having fun".
Menționez că, se acordă certificate naționale de calitate (National Quality Label) eTwinning  cadrelor didactice care au coordonat proiecte eTwinning excelente, care au atins un anumit standard naţional şi european și nu în ultimul rând, profesorilor care au contribuit în mod activ și vizibil la activitățile proiectului.
Organizația Națională de Asistență (ONA) din fiecare țară evaluează dosarele de candidatură depuse de profesorii din școlile participante în proiect, în vederea obținerii Certificatului Național de Calitate.
Cu această ocazie, mi-am prezentat contribuția la proiectul eTwinning ,,Let's improve your English by playing and having fun".
În evaluare, s-a avut în vedere activitatea mea din proiect. Obținând Certificatul Național de Calitate eTwinning s-a recompensat și efortul depus de elevi în desfășurarea proiectului - printr-un Certificat Național de Calitate pentru Elevi.
Completând formularul de evaluare a calității proiectului eTwinning ,,Let's improve your English by playing and having fun", mi-am exprimat convingerea că activitatea mea și a elevilor mei merită să fie evaluată la nivel național și chiar european. Pentru a obține confirmarea, proiectul ,,Let's improve your English by playing and having fun" s-a dovedit a fi un proiect bun, în care elevii au avut o colaborare reală cu partenerii lor.
Criteriile de evaluare sunt:
Inovarea pedagogică şi creativitatea:
*proiectul demonstrează originalitate în privința tematicii;
*se folosesc o varietate de metode pedagogice;
*elevii preiau inițiativa, interacționează cu partenerii și lucrează în colaborare, folosind diferite metode, ca, spre exemplu, culegerea de informații, soluționarea problemelor, documentare, activitate comparativă;
*elevii joacă diferite roluri: artiști, jurnaliști, tehnicieni, oameni de știință, actori etc.
Integrarea activităților proiectului în curriculum:
*proiectul este înrădăcinat în programa școlară a școlii;
*majoritatea activității de proiect se desfășoară în timpul orelor de curs;
*integrarea curriculară în proiect este evidentă;
*activitatea de proiect permite elevilor să-și dezvoltate abilitățile și competențele;
*cadrul pedagogic bazat pe proiect a fost explicat și exemplificat de profesor.
Colaborarea dintre şcolile partenere:
*activitățile de colaborare nu se rezumă la comunicare;
*școlile partenere colaborează la derularea unor activități comune;
*partenerii nu sunt doar receptori ai informației;
*activitățile de colaborare conduc la realizarea unui produs concret.
Utilizarea creativă a noilor tehnologii (TIC):
*tehnologia servește la a-i ajuta pe parteneri să-și atingă obiectivele pedagogice;
*instrumentele îi ajută pe parteneri să colaboreze mai bine între ei.
Rezultate, impact și documentație:
*rezultatele proiectului sunt prezentate on-line;
*elevii sunt implicați în TwinSpace;
*toate etapele proiectului (planificare, descrierea activităților, evaluare, feedback) sunt consemnate;
Astfel, sub egida proiectului, într-o perioadă pandemică, am demonstrat prin intermediul activităților proiectului că educația de calitate și umanitatea fără frontiere unește copii și cadre didactice din țări diferite.
Prof. Simona Bunta
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Certificat Național de Calitate (National Quality Label).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:16 Ora de vară a Europei de Est