Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor

Urmare a unei invitații de suflet lansate de ec. Ioan Chivari, fiu al satului,

Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor

Domnul economist Ioan Chivari, fiu al satului Livada de Bihor, comuna Nojorid, a dat sfoară în țară, invitând fiii satului, marți, 26 octombrie 2021, la Biserica Ortodoxă din Livada, la ceas de sfântă sărbătoare (Praznicul Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir), pentru marcarea celor 100 de ani de la întemeierea satului.

Întemeiere, considerată de dl Ioan Chivari (cităm) drept ,,fructul aplicării    Reformei agrare din 1921, reformă inițiată de Regele Ferdinand, suveran al cărui nume așezarea l-a purtat până în 1945".
Parastas pentru pomenirea eroilor satului 
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de slujitorii sfântului altar, părinții Florian Traian Daina - tatăl și Floricel Cătălin Daina - fiul, iar la slujba parastasului de pomenire a eroilor satului li s-a alăturat și părintele protopop Simion Goga. Alături de enoriași, au participat invitați ai domnului Chivari Ioan, colegi de la ,,Vatra Românească", colegi de partid și mulți prieteni...
Părintele protopop avea să ne încânte cu un mesaj înălțător, ,,zguduitor, dar și liniștitor, în același timp, care s-a așternut în inimile noastre", după cum avea să aprecieze părintele Floricel. ,,Cât timp mai bate inima noastră în piept, lăsați-o să bată pentru Dumnezeu și pentru neamul românesc", a conchis părintele protopop, iar părintele Floricel Daina a mai adăugat la cele spuse faptul că ,,Livada a devenit un izvor de spiritualitate".
,,Este o binecuvântare să fim părtași la cea dintâi întâlnire a fiilor satului Livada"...
...avea să aprecieze inițiatorul și sufletul acestei manifestări, dl ec. Ioan Chivari.
Livada de Bihor s-a înființat în urma colonizării prin strămutare. De nevoite ce erau, aici și-au căutat rostul și și-au găsit împlinirea familii venite din Bratca, Ponoare, Lorău, Poieni (Cluj), din zona Beiușului și din multe alte sate din județul Bihor și din Cluj, la care s-au adăugat refugiați din satele românești rămase în Ungaria după trasarea graniței româno - ungare.
Suntem astăzi prezenți, aici, în sfântul locaș al Bisericii Ortodoxe pentru a marca 100 de ani de la înființarea satului și 81 de ani de la deportarea locuitorilor satului Livada de Bihor în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.
Satul nostru este construit cu străzile dispuse asemeni razelor soarelui, punctul central fiind Biserica Ortodoxă".
Pentru o cunoaștere cât mai exactă a realităților acelor vremuri, vorbitorul s-a documentat de la surse istorice, făcând referire la legile acelor vremuri, la condițiile impuse pentru coloniști, la Legea colonizării, adoptată în iunie 1930; a făcut apoi referire la ,,drama celor 369 de ființe, care în 25.10.1940, în urma Dictatului de la Viena, au fost obligate de către autoritățile maghiare să părăsească satul în termen de 48 de ore, contrar reglementărilor Dictatului de la Viena care prevedea un termen de câteva luni". Și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, în anul 1969, Livada figura pe lista localităților care trebuiau să dispară, nemaifiind acordate autorizații de construcție. A venit însă vremea când și în Livada a răsărit soarele!
În 1971, un tânăr profesor de matematică, la vârsta de 25 de ani, avea să devină cel mai tânăr primar al comunei Nojorid, dar nu numai, un moment de cotitură și de devenire istorică a așezării. Cu economist Ioan Chivari la cârmă, a urmat o perioadă concretizată cu un program investițional fără precedent în urma căruia s-au construit: în 1973 o școală impunătoare cu 10 săli de clasă în Livada, în 1974, Biserica Ortodoxă, în anul 1972, magazinul sătesc, cu bufet, în anul 1980, o grădiniță cu trei săli de grupă, cu cantină; în anul 1981, bloc pentru medici, profesori, cu cabinete medicale la parter; în anul 1980, s-a construit Ștrandul termal din Livada; în 1985, blocuri pentru specialiștii din agricultură, cu 20 de apartamente și spații comerciale, iar la parter, magazin, cofetărie și frizerie; în anul 1980, a fost introdusă încălzirea centrală cu apă termală în biserică, la școală, în grădinițe, în apartamente, în spațiile comerciale, precum și la o parte a populației; în anul 1982, s-a asfaltat drumul Livada spre șoseaua națională; în anul 1972, s-au construit trotuare în întregul sat; în anul 1985, s-a construit cea mai mare stație din Europa pentru creșterea puietului de pește pe bază de apă termală; în anul 1984, s-a înființat o căpșunărie de 80 de hectare...
Despre unele realizări din mandatele tânărului primar Ioan Chivari a făcut vorbire, printre altele, și directorul școlii din acea perioadă, profesorul de fizică și viitorul senator Cornel Popa, devenit în timp un adevărat fiu al satului, chiar dacă își are rădăcinile în Sudrigiu, comuna Rieni.
Ca dascăl devenit politician, domnul senator a susținut cu legea în mână sau a făcut legi mai bune și pentru bihorenii săi de ieri și de azi...
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (51 de poze) în Galeria foto: Ieri, a fost marcat Centenarul satului Livada de Bihor.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:06:17 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...