Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Întâlnire cu un expert român în astronomie, instruit la NASA

Vineri, 22 octombrie, la Şcoala Americano Română din Oradea

Întâlnire cu un expert român în astronomie, instruit la NASA

Vineri, 22 octombrie 2021, la Şcoala Americano Românã din Oradea a avut loc un eveniment de mare interes pentru elevi, susţinut de doamna prof. Valentina Matei, profesor de fizică la Şcoala Gimnazială ,,Dacia".

,,Iubesc copiii şi îmi place să lucrez cu ei, mai ales dacă văd că le place ceea ce îi învăţ", afirma recent, într-un interviu, doamna  prof. Matei.
Pasionată de astronomie, a organizat în  ultimii ani, cercuri pe această temă cu elevii orădeni şi chiar un cerc de ştiințe spaţiale, în care a combinat astronomia cu fizica şi chimia, iar în anul 2012 a înfiinţat în Oradea Clubul de Astronomie şi Ştiinţe Spaţiale care încurajează tinerii să participe la astfel de proiecte.
Doamna prof. Matei le-a împărtăşit elevilor şcolii noastre experienţa extraordinară pe care a dobândit-o în domeniul astronomiei, încercând astfel să le deschidă interesul pentru cunoaşterea spaţiului celor care formează generaţia de mâine a lumii.
Dânsa a precizat că în anii 2008 şi 2011, a avut şansa să fie selectată într-un program de perfecţionare în ştiinţe spaţiale, de către Centrul Educaţional al NASA (Hunstville, Alabama, SUA), participând la antrenamente/ simulări, alături de astronauţii care se pregătesc pentru misiuni spaţiale, atât în cadrul Centrului Spaţial Marshall din Huntsville, cât şi în Centrul Spaţial Kennedy din Florida.
Totodată, doamna profesoară a participat la proiecte educaţionale care vizează misiuni ştiinţifice ale NASA: GRAIL MoonKAM, GLOBE, ISS EarthKAM.
În cel mai nou proiect de colaborare, încheiat cu Universitatea din California, doamna profesor Matei reprezintă România, ţara noastră fiind printre primele 18 ţări din lume acceptate să participe la realizarea acestor proiecte legate de misiunile spaţiale americane. În cadrul proiectului ,,Faulkes Telescope Project" a avut acces la două telescoape profesionale, cu diametrul obiectivelor de 2 metri, situate în Hawaii şi Australia, pentru a urmări posibile regiuni în care se formează stele, dar şi planete terestre în jurul acestora (exoplanete).
Dornici să cunoască mai mult despre sistemul solar, despre planete şi existenţa unor forme de viaţă extraterestre, elevii i-au adresat doamnei profesor o serie de întrebări, la care au primit cele mai interesante răspunsuri, adecvate vârstei lor.
În finalul evenimentului, împreună cu doamna profesor, elevii mai mari au realizat o imagine a planetei Pământ, prin imprimarea palmelor lor, colorate în culorile Terrei (albastru, verde, galben, maro, alb) pe un panou care a fost ulterior adăugat mini-expoziţiei pregătite în sala de festivităţi a Şcolii Americano Române.
Încântaţi de această întâlnire extrem de interesantă şi pasionaţi să descopere răspunsuri tot mai multe legate de viaţa în spaţiu, copiii şi-au manifestat dorinţa de a o revedea pe doamna profesor Matei în cadrul unor întâlniri viitoare.
 
Felicitări, dragilor, pentru întâlnirea cu doamna profesor Valentina Matei!
 
Dragi copii, stimați profesori,
Dacă veți intra pe www.ovidan.ro la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea, printre cele 167 de articole postate la această școală, veți găsi articolul Concursul internațional de eseuri „Cassini - Astronom", ediția 2009 sau ,,Spre înălțimi împreună"...
În cel de-al doilea articol, spre exemplu, copiii de la ,,Bălcescu" s-au întâlnit, în 2010, tot așa cu o doamnă profesor de matematică, doamna Dorina Szatmari, care așa după cum scria Ioana Dzițac, a participat în 2006 și 2007, la Alabama și Florida, la Centrul educațional al NASA...
Frumos articol și curios destin pentru Ioana Dzițac...
Citiți și vă veți minuna!
(OviDan)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Întâlnire cu un expert român în astronomie, instruit la NASA.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 13:40:30 Ora standard a Europei de Est