Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cele mai rare monede românești, scoase la licitație

Top 3

Cele mai rare monede românești, scoase la licitație

Peste 400 de monede de colecție, între care primele monede românești moderne ori cea mai rară monedă din aur vor fi scoase la licitație în cadrul evenimentului„Din tată în fiu", organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark, joi, 28 octombrie, ora 19.00, pe platforma online Artmark Live.

Una dintre «vedetele» licitației este moneda din aur de 100 de lei, bătută în 1940 de Carol al II-lea, care are prețul de pornire de 12.000 de euro (un lot asemănător a fost adjudecat pentru 34.000 de dolari, la începutul anului 2021, la casa de licitații americană Heritage World Coin Auctions).
O altă raritate mondială prezentă în licitație este un exemplar al monedei aniversare emise în 2006 de Banca Națională a României în doar 35 de exemplare. La ora actuală nu este cunoscută în lume o altă piesă monetară bătută într-un tiraj mai mic. Rara monedă românească, expertizată și gradată de evaluatorul american NGC (Numismatic Guaranty Corporation), este din aur și are o valoare nominală de 50 de lei. Piesa, care celebrează 140 de ani de la înființarea Academiei Române, are un preț de pornire în licitație de 10.000 de euro. 
Alta dintre cele mai mari rarităţi din numismatica românească este moneda din aur de 20 de lei, bătută în 1870. Piesa, creată în doar 5.000 de exemplare pentru circulație, este prima monedă pe care apare chipul domnitorului Carol I, viitor Rege al României. În epocă, această monedă a iscat un imens scandal politic și diplomatic, având în vedere că domnitorul era intitulat Rege (ceea ce devine abia din 1881), mai ales Poarta Otomană supărându-se pentru încălcarea Legii monetare din 1867, care prevedea, dată fiind suzeranitatea turcească a României, ca pe monede să nu se bată chipul domnitorului. După apariția acestei piese, monetăria și-a sistat activitatea în România, mutându-se la Bruxelles, până după Războiul de Independență. Prețul de pornire pentru această monedă de aur rară este de 9.000 de euro (un lot asemănător a fost adjudecat în 2016 pentru 15.000 de dolari, într-o licitație a casei americane Stack's Bowers Galleries&Ponterio). 
Întreaga colecția de monede este expusă la Palatul Cesianu-Racoviță și poate fi vizitată în regim gratuit până joi, 28 octombrie, în intervalul orar 10.00-20.00.
Reamintim că acum o lună, în septembrie, în deschiderea noului sezon al pieței românești de artă, Casa de Licitații A10 by Artmark a scos la vânzare o importantă colecție de numismatică, compusă din 133 de monede vechi românești, care a fost adjudecată pentru prețul total de 200.000 de euro.
Alina Panico

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:22:17 Ora de vară a Europei de Est