Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spectacolul „Prin Patimi spre Înviere”

Joi , la Teatrul „Arcadia” – expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară” (și)

Spectacolul „Prin Patimi spre Înviere”

Joi (9 aprilie 2009), la orele amiezii, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, a avut loc vernisajul expoziției „Sărbătorile pascale în tradiția populară”, pusă la cale de Organizația de femei a Partidului Conservator (vicepreședinte, dna Cherteș Viorica), iar seara, spectacolul „Prin Patimi spre Înviere”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Goblenuri, icoane, ouă sculptate...
 La cea de-a II-a ediție a expoziției „Sărbătorile pascale în tradiția populară” au fost expuse țesături autentice din Vadu-Crișului, Beiuș și Sântandrei, picturi pe icoane și pe pânză ale unor elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca (îndrumați de prof. Mirabela Nemeș), ouă încondeiate din Budureasa, Drăgoteni și Oradea, ouă de găină, bibilică, rață, gâscă și struț cu coaja sculptată (unicate, sculptate de dna Chvatal Margit, din Oradea), felicitări, figurine, suport pentru ouă (aparținând unor elevi de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 2 din Oradea), felicitări, ouă și ornamente de Paști (aparținând unor elevi de la Grupul Școlar „Ioan Bococi” din Oradea), goblenuri (făcute de Chvatal Margit și Geta Popescu). Solista de muzică populară Romina Nemeș a expus instrumente muzicale personale și a cântat câteva pricesne.
 Marți, o nouă expoziție în piața „Sf. Apostol Andrei”
 Multe dintre obiectele și articolele prezentate în expoziția de joi, de la „Arcadia”, vor putea fi admirate și cumpărate de pe platoul din fața Bisericii „Sf. Apostol Andrei” din Oradea, unde va fi amenajată o nouă expoziție (organizată de vicepreședintele Organizației de femei a Partidului Conservator, dna Cherteș Viorica). Expoziția va fi deschisă între orele 17.00 și 20.00, și va cuprinde: țesături, icoane, ouă încondeiate și sculptate etc.
 Spectacolul „Prin Patimi spre Înviere” 
Sala Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea avea să găzduiască, joi seara, un spectacol tematic de Paști, intitulat „Prin Patimi spre Înviere”, prezentat în chip admirabil de membrii corului Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”, corala preoților și diaconilor de la Centrul Eparhial, corala preoteselor și diaconițelor și un grup de elevi de la Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea (clasa înv. inst. Veturia Nica).
 La spectacol, au asistat înalte fețe bisericești, în frunte cu P.S. Sa episcopul Sofronie Drincec, generalul Inspectoratului Școlar, prof. Ioan Șereș și Florin Negruțiu, inspector de specialitate, însoțiți de oaspeți speciali, Marinica Stoian, inspector general în cadrul Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, precum și doi inspectori de proiecte și programe, Cristiana Mateciuc (din București) și Aurel Graur (din Prahova).
 Spectacolul a reliefat, așa după cum a ținut să sublinieze preotul profesor Radu Rus, directorul Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”, emoția sfântă a trăirii sărbătorilor pascale cu inocența, candoarea și puritatea copilăriei, pe care, de altfel, Mântuitorul Hristos, Cel pe Care Îl cinstim și noi prin acest demers spiritual și cultural, deopotrivă, le-a fixat drept standarde morale pentru intrarea în Împărăția Sa pe care, prin Patimi și Înviere, ne-o deschide tuturor”.
 Prin regalul prezentat, am rememorat și retrăit ultimele zile din viața pământească a Domnului Hristos, cu „întreaga lor tensiune și dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate și măreție în același timp, de tristețe, dar, paradoxal, și de bucurie, de pocăință, dar și de speranță. Acesta pentru că Moartea și Învierea lui Hristos au transformat suferința în biruință. Hristos a murit pentru noi și a triumfat pentru noi. În moartea Lui stă mântuirea noastră, iar în Învierea Lui stă biruița noastră”, după cum frumos s-a exprimat părintele profesor Radu Rus.
 La final de spectacol, distinșii invitați au admirat expoziția și s-au întreținut în hol cu P.S. Sa episcopul Sofronie Drincec, reprezentanții Inspectoratului Școlar, ai ministerului de resort și președintele Consiliului județean, dl Radu Þîrle. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacolul „Prin Patimi spre Înviere”.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 17:51:09 Ora standard a Europei de Est