Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacolul „Prin Patimi spre Înviere”

Joi , la Teatrul „Arcadia” – expoziția „Sărbătorile pascale în tradiția populară” (și)

Spectacolul „Prin Patimi spre Înviere”

Joi (9 aprilie 2009), la orele amiezii, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, a avut loc vernisajul expoziției „Sărbătorile pascale în tradiția populară”, pusă la cale de Organizația de femei a Partidului Conservator (vicepreședinte, dna Cherteș Viorica), iar seara, spectacolul „Prin Patimi spre Înviere”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Goblenuri, icoane, ouă sculptate...
 La cea de-a II-a ediție a expoziției „Sărbătorile pascale în tradiția populară” au fost expuse țesături autentice din Vadu-Crișului, Beiuș și Sântandrei, picturi pe icoane și pe pânză ale unor elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca (îndrumați de prof. Mirabela Nemeș), ouă încondeiate din Budureasa, Drăgoteni și Oradea, ouă de găină, bibilică, rață, gâscă și struț cu coaja sculptată (unicate, sculptate de dna Chvatal Margit, din Oradea), felicitări, figurine, suport pentru ouă (aparținând unor elevi de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 2 din Oradea), felicitări, ouă și ornamente de Paști (aparținând unor elevi de la Grupul Școlar „Ioan Bococi” din Oradea), goblenuri (făcute de Chvatal Margit și Geta Popescu). Solista de muzică populară Romina Nemeș a expus instrumente muzicale personale și a cântat câteva pricesne.
 Marți, o nouă expoziție în piața „Sf. Apostol Andrei”
 Multe dintre obiectele și articolele prezentate în expoziția de joi, de la „Arcadia”, vor putea fi admirate și cumpărate de pe platoul din fața Bisericii „Sf. Apostol Andrei” din Oradea, unde va fi amenajată o nouă expoziție (organizată de vicepreședintele Organizației de femei a Partidului Conservator, dna Cherteș Viorica). Expoziția va fi deschisă între orele 17.00 și 20.00, și va cuprinde: țesături, icoane, ouă încondeiate și sculptate etc.
 Spectacolul „Prin Patimi spre Înviere” 
Sala Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea avea să găzduiască, joi seara, un spectacol tematic de Paști, intitulat „Prin Patimi spre Înviere”, prezentat în chip admirabil de membrii corului Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”, corala preoților și diaconilor de la Centrul Eparhial, corala preoteselor și diaconițelor și un grup de elevi de la Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea (clasa înv. inst. Veturia Nica).
 La spectacol, au asistat înalte fețe bisericești, în frunte cu P.S. Sa episcopul Sofronie Drincec, generalul Inspectoratului Școlar, prof. Ioan Șereș și Florin Negruțiu, inspector de specialitate, însoțiți de oaspeți speciali, Marinica Stoian, inspector general în cadrul Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, precum și doi inspectori de proiecte și programe, Cristiana Mateciuc (din București) și Aurel Graur (din Prahova).
 Spectacolul a reliefat, așa după cum a ținut să sublinieze preotul profesor Radu Rus, directorul Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”, emoția sfântă a trăirii sărbătorilor pascale cu inocența, candoarea și puritatea copilăriei, pe care, de altfel, Mântuitorul Hristos, Cel pe Care Îl cinstim și noi prin acest demers spiritual și cultural, deopotrivă, le-a fixat drept standarde morale pentru intrarea în Împărăția Sa pe care, prin Patimi și Înviere, ne-o deschide tuturor”.
 Prin regalul prezentat, am rememorat și retrăit ultimele zile din viața pământească a Domnului Hristos, cu „întreaga lor tensiune și dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate și măreție în același timp, de tristețe, dar, paradoxal, și de bucurie, de pocăință, dar și de speranță. Acesta pentru că Moartea și Învierea lui Hristos au transformat suferința în biruință. Hristos a murit pentru noi și a triumfat pentru noi. În moartea Lui stă mântuirea noastră, iar în Învierea Lui stă biruița noastră”, după cum frumos s-a exprimat părintele profesor Radu Rus.
 La final de spectacol, distinșii invitați au admirat expoziția și s-au întreținut în hol cu P.S. Sa episcopul Sofronie Drincec, reprezentanții Inspectoratului Școlar, ai ministerului de resort și președintele Consiliului județean, dl Radu Þîrle. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacolul „Prin Patimi spre Înviere”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:58 Ora de vară a Europei de Est