Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Inteligența matematică” - tema întâlnirii transnaționale de formare din Turcia

Proiectul Erasmus+ ,,Colors”, beneficiar, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan” Oradea

,,Inteligența matematică” - tema întâlnirii transnaționale de formare din Turcia

Pornind de la ,,Teoria Inteligențelor Multiple" a lui Gardner, proiectul Erasmus+ ,,Colors"- 2020-1-SE01-KA229-077901_5 dorește să dezvăluie tipurile de inteligență pe care elevii le posedă și să le valorifice prin activitățile planificate, îmbunătățind calitatea actului educațional.

Proiectul este un parteneriat cu schimb interșcolar, fiind implementat în perioada 1.09.2020 - 31.08.2023, la învățământul primar din unitățile școlare din șase țări (Grecia - ,,4 Dimotiko Pefkon", România - Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea, Spania -,,Ceip El Peñascal", Serbia - PU „Nasa Radost" Suedia - ,,Johannesskolan", Turcia - ,,Sehit Polis Volkan SabazIlkokulu").
În anul școlar 2020-2021, toate activitățile proiectului s-au desfășurat on-line, cu activități lunare, postate pe portalul eTwinning, pe site-ul școlii și pe Facebook. În luna martie (15-19 martie 2021) s-au desfășurat trei întâlniri online între trei clase de ciclul primar de la ,,Ceip El Peñascal", din Segovia, Spania și trei clase de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" sub genericul ,,Let's meet online", iar în 28 mai 2021,  întâlnirea online a fost cu o clasă  de elevi  din Turcia de la ,, Sehit Polis Volcan SabazIlkokulu" Kocaeli.
În perioada 1-7 octombrie 2021, în Turcia, la ,,Sehit Polis Volcan SabazIlkokulu" Kocaeli, s-a desfășurat o întâlnire transnațională de formare, fiind prima mobilitate din cadrul acestui proiect, amânată cu un an datorită contextului pandemic.
Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" a fost reprezentat de echipa formată din director, prof. Simona Martin, coordonatoarea proiectului, prof. Maria Duma și prof. de limba engleză, Teodora Popa.
Partenerii din proiect s-au întâlnit pentru prima data față în față și au participat la multe activități foarte atractive, organizate de școala gazdă.
Am fost primiți cu multă căldură de către elevii claselor primare și de către colectivul de profesori. Activitățile școlare au avut ca și temă identificarea și dezvoltarea inteligenței matematice, la elevii din ciclul primar. Lecțiile prezentate au ilustrat modalități interactive de predare a numerelor pare, necesitatea hrănirii sănătoase și cunoașterea unităților și instrumentelor de măsură pentru timp.
Atelierele de robotică, de arte vizuale și abilități practice erau frecventate de mulți elevi, care își expuneau cu mândrie creațiile.
Pentru dezvoltarea capacităților de proiectare și susținere a unor lecții și activități educative, folosind inteligența matematică în deosebi, au fost organizate mai multe ateliere de lucru, susținute de profesori de excepție.
Astfel workshopul ,,Teoria Inteligențelor Multiple", organizat de professor asociat la Universitatea Kocaeli, Sybel Kaya, a început cu  o susținere teoretică, apoi ne-a aplicat un chestionar de identificare a tipurilor de inteligențe dominante, am identificat apoi tipurile de amprente ale întregului grup. Lucrarea colectivă intitulată ,,Copacul prieteniei" s-a realizat prin dactilo pictură și a adus zâmbetul pe fețele tuturor.
Provocarea a continuat la atelierul de lucru ,,Crearea fluxurilor de învățare folosind inteligențele multiple", organizat de prof. director educațional la ,,Teacher Academy Foundation", Istanbul, Arzu Atasoy. Echipele internaționale au avut de creat scenete, cântece, prezentări care să susțină anumite drepturi ale animalelor sau oamenilor.
În cadrul vizitei la ,,Science and Arts Center", BILSEM, Kocaeli, prof. Duygu Kabakci, a aplicat ,,Teoria Inteligențelor Multiple", la orele de matematică, în cadrul atelierului de lucru,  iar profesorii participanți au gândit planuri de lecție, folosind toate tipurile de inteligență.
La Primăria Izmit (primar, avocat Fatma Kaplan Hürriyet), am fost primiți cu deosebit interes și căldură și am prezentat orașele și țările din care venim și am vorbit despre desfășurarea proiectului nostru.
Următoarea mobilitate va fi la școala noastră, în luna martie 2022, pe tema ,,Inteligența verbală".
Muncind împreună, ne-am cunoscut mai bine, am dobândit abilități de predare noi și am aflat multe informații despre sistemele educaționale din țările participante.
Ne-am întors acasă mai bogați sufletește, cu convingerea că unitatea în diversitate e o realitate în Uniunea Europeană.
Proiectul poate fi urmărit pe site-ul școlii noastre,  accesând linkul: http://www.cnivor.ro/erasmus-colors.html
Prof. Maria Duma
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Inteligența matematică” - tema întâlnirii transnaționale de formare din Turcia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:55 Ora de vară a Europei de Est