Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Apelul de finanțare în cadrul programului „PLANTROPOLIS”

Fundația Comunitară Oradea, susținută de Russmedia, lansează

Apelul de finanțare în cadrul programului „PLANTROPOLIS”

Ce poate fi mai eficient decât învățarea prin joc și practică, armonios combinate?

Pornind de la această premisă, programul oferă învățătorilor și educatorilor oportunitatea de a obține finanțare pentru amenajarea de mini grădini urbane multi-rol în curtea instituțiilor în care activează.
Scopul programului este ambiţios şi programatic: conştientizarea de la vârste fragede a dependenţei omului de natură şi necesitatea găsirii unui echilibru între exploatarea, gestionarea şi regenerarea resurselor. Astfel, în această etapă, programul se adresează exclusiv copiilor din grădiniţe şi ciclul primar.
Debutul va fi unul interactiv. Fiecare instituție selectată va primi din partea Fundației Comunitare Oradea jocul de societate ,,Smart City", dezvoltat de VPK Packaging Salonta, care va facilita înţelegerea necesităţii trierii selective a deşeurilor în cât mai multe fracţii, şi apoi reciclarea lor. Următoarea etapă constă în implementarea efectivă a celor asimilate prin joc, adică trierea selectivă a propriilor deşeuri, utilizarea fracției biodegradabile pentru compost şi comercializarea celorlalte fracţii, banii economisiţi sau câştigaţi urmare a trierii selective urmând să fie investiţi în proiectele educaţionale ale participanţilor.
Rezultatul. Pornind de la principiile economiei circulare, cu ajutorul echipelor de voluntari şi permacultori profesionişti asiguraţi de noi, fiecare participant va fi sprijinit să amenajeze o mini grădină în regim de permacultură în bacuri înălţate; aici va fi folosit compostul autogenerat urmare a selectării fracţiei de deşeuri biodegradabile, iar banii obţinuţi din comercializarea celorlalte fracţii vor finanţa achiziţia de seminţe şi răsaduri. În plus de componenta de educaţie financiară, copiii vor avea ocazia să studieze în mediu natural biodinamica plantelor, o parte din acestea devenind material de studiu în cadrul unor ateliere de biologie şi chimie aplicată: observaţie directă a ciclurilor de dezvoltare, analiză la microscop a ţesuturilor şi celulelor, importanţa protejării calităţii solului şi mediului în general. Cealaltă parte a plantelor va fi dusă la maturitate, legumele obţinute devenind alimente ce vor fi folosite la realizarea de salate numai bune de degustat de cei mici. Deşeurile rezultate, inclusiv după uscarea plantelor, vor fi perfecte pentru a merge la compost şi a începe o nouă viaţă. Pentru că nu există deşeuri, ci doar resurse prost gestionate!
Valoarea finanțării. Vor fi susținute cel puțin 15 școli și grădinițe cu granturi în valoare de maximum 9.000 de lei fiecare.
Ariile de interes ale programului:
*Inițiative de mediu;
*Educație pentru protecția mediului;
*Reciclare;
*Ecologie urbană;
*Amenajarea de spații comunitare verzi, mini grădini urbane și activarea comunității copiilor din jurul acestora.
Depunerea proiectelor
Înscrierea proiectelor se va face prin completarea formularului de înscriere de mai jos și transmiterea lui pe adresa grantmanager@fundatiacomunitaraoradea.ro până la data de 30 octombrie 2021, ora 23.59.
Aplicanții eligibili pentru concursul de proiecte sunt instituțiile de învățământ preșcolar și primar din Oradea.
Toți cei interesați de program își pot înscrie proiectele accesând: https://fundatiacomunitaraoradea.ro/wp-content/uploads/2021/10/Formular-de-aplicare-Plantropolis.docx.
Pentru detalii suplimentare aferente proiectului, se va consulta ghidul aplicantului, accesibil la adresa: https://fundatiacomunitaraoradea.ro/wp-content/uploads/2021/10/Ghidul-aplicantului-Plantropolis-1.docx
Calendarul de desfășurare a programului „PLANTROPOLIS"
15 octombrie 2021 - Lansarea sesiunii de depunere proiecte
15 octombrie - 30 octombrie 2021, ora 23.59 - Transmiterea aplicațiilor
1 noiembrie - 14 noiembrie 2021 - Selecția proiectelor prin jurizare
15 noiembrie - 20 noiembrie 2021 - Anunțarea proiectelor selectate
20 noiembrie - 1 decembrie 2021 - Semnarea contractelor de finanțare (stabilire tranșe, calendar de activități, termene de raportare) și acordarea finanțărilor
1 decembrie 2021 - 31 august 2022 - Implementarea proiectelor
1 septembrie -30 septembrie 2022 - Raportarea finală
Pe perioada înscrierilor, aplicanții pot beneficia, la cerere, de sesiuni de consultare și mentorat în vederea întocmirii aplicațiilor. Această etapă are ca scop transformarea unor idei cu potențial în proiecte care aduc plusvaloare comunității.
Jurizarea va fi efectuată de membrii Consiliul Director ai Fundației Comunitare Oradea, împreună cu un membru din partea Russmedia.
Aplicanții vor beneficia de sprijin din partea unei echipe formate din specialiști și voluntari care vor acorda consultanță gratuită în toate etapele de implementare a proiectului, de la stabilirea structurii bacurilor de permacultură până la pregătirea răsadurilor, plantarea și îngrijirea plantelor.
____________
Russmedia este o companie construită în jurul celor mai noi tehnologii, axată pe dezvoltarea web pentru afaceri media online. Compania combină experiența extinsă, expertiza în domeniu și cele mai bune practici pentru a oferi soluții de ultimă generație clienților săi din întreaga lume.
Fundația Comunitară Oradea este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor non-guvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității
Pentru întrebări legate de program:
Maria Ursu,
Grant Manager Fundația Comunitară Oradea
grantmanager@fundatiacomunitaraoradea.ro

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:28 Ora de vară a Europei de Est