Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința ,,Siguranţa publică şi nevoia de capital social ridicat”

,,Public safety and the need for high social capital”

Conferința ,,Siguranţa publică şi nevoia de capital social ridicat”

Centrul de Cercetare în Drept SARA/ SARA Law Research Center va organiza, on-line, conferinţa cu participare internaţională „Siguranţa publică și nevoia de capital social ridicat"/,,Public safety and the need for high social capital", ediția a III-a, astăzi (vineri, 5 noiembrie 2021, ora 10.00), la Centrul Cultural Județean Arad (co-organizator).

AICI aveți Link-ul CONFERINTEI/www.youtube.com/watch?v=YcCKzTsiM54
Parteneri:
Universitatea ,,Agora" din municipiul Oradea, Universitatea din Oradea, Academia de Ştiinţe Juridice din România, Asociaţia Română de Științe Penale, Asociația Criminaliștilor din România, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Oradea, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere, Oradea.
Conferința este activitate în cadrul proiectului cu același nume, finanțat de Consiliul Județean Arad.
Mod de desfășurare: on-line; conectarea va fi permisă fără taxă; conferința va fi înregistrată și transmisă on-line.
 https://www.ccdsara.ro/
Paneluri:
Panelul I. Protecția și limitările drepturilor fundamentale în contextul legislativ actual.
coordonator: conf. univ. dr. Roxana MATEFI, prodecan la Facultatea de Drept, Universitatea Transilvania, Braşov
Panelul II. Respectarea drepturilor fundamentale în cursul procedurilor judiciare
coordonator: prof. univ. dr. habil. Anca - Lelia LORINCZ, Asociația Română de Științe penale/ Societatea de Științe Juridice și Administrative
Panelul III. Personal safety. The social capital. Legal framework, financial resources and efficient institutional construction (panel în limba engleză)
coordinator:Associate Professor PhD. VARADI Erika, University of Miskolc, Faculty of Law; Lecturer PhD. Diana CÎRMACIU,Vice-Dean, Faculty of Law, University of Oradea ; Lecturer PhD. Ligia-Valentina MIRIŞAN, Faculty of Law, University of Oradea
Panelul IV. Law in books and law in practice in the context of sustainable development: Legal education and law enforcement(panel în limba engleză)
coordinator:Associate Professor PhD. MADAI Sándor, Secretary of the
Hungarian Association of Criminal Law, University of Debrecen, Faculty
of Law, University of Public Service, Faculty of Law Enforcement,
Budapest, Hungary; PhD. Habil.; Professor PhD. Elena-Ana IANCU, Agora University of Oradea, Faculty of Legal and Administrative Sciences /"Alexandru Ioan Cuza" Police Academy, Doctoral School of Law, Bucharest, Romania;PhD. Habil.
Panelul V. Criminalistica în contextul digitalizării și informatizării
coordonator: prof. univ. dr.Gheorghe POPA, președintele Asociației Criminaliștilor din România
Panelul VI. Protecția penală a factorului uman
coordonator: Prof. univ. dr. habil. Constantin DUVAC, președintele Asociației Române de Științe penale
Panelul VII. Impactul reglementărilor din domeniul medical asupra persoanei și construirea capitalului social.
coordonator: conf. univ. dr. Rodica Diana APAN, Universitatea „Dimitrie Cantemir", Cluj- Napoca, Facultatea de Ştiinţe Juridice
Panelul VIII. Reglementări de drept privat și drept public ca și garanții ale ocrotirii persoanei în România
coordonator: conf. univ. dr. BERLINGHER Daniel, decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Universitate „Vasile Goldiş" din Arad, conf. univ. dr. Daniela CREŢ, Universitatea „Vasile Goldiş" din Arad, Facultatea de Ştiinţe Juridice
Panelul IX. Abordarea minorităţilor naţionale din perspectivă academică. O contribuţie adusă la dezvoltarea capitalului social
coordonator: prof. univ. dr. Radu CARP, Universitatea din București
Panelul X. Limitarea fenomenului sărăciei și excluziunii sociale - Optimizarea calității vieții.
coordonator: lect. univ. dr. Enache TUŞA, Universitatea „Ovidius" din Constanţa;
Panelul XI. Comunicarea şi consilierea filosofică în contextul creşterii siguranţei persoanei şi a eficientizării instituţiilor publice.
coordonator: prof. univ. dr. habil. Aurel CODOBAN, Universitatea „Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca; lect. univ. dr. Alexandru CORDOŞ, Universitatea „Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca, decan al Facultății de Drept;
Panelul XII. Confluența dintre dreptul european și dreptul național ca expresie a nevoii de siguranță publică și de capital social
coordonator: conf. univ. dr. Mihaela PĂTRĂUȘ, Universitatea din Oradea, Facultatea de Drept
Panelul XIII. Protecţia juridică a persoanei fizice
 coordonator: prof. univ. dr. Petru TĂRCHILĂ, Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad
Panelul XIV. Siguranța publică. Abordare interdisciplinară în contextual construirii capitalului social ridicat.
coordonator: prof. univ. dr. habil. Elena-Ana  IANCU, decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Universitatea Agora din municipiul Oradea,/ Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza", București, Şcoala Doctorală de Drept/ Centrul de Cercetare în Drept SARA.
Moment cultural: prezentare de carte „Viața văzută prin ochi de adolescent", Editura Neverland; autor:Maria-Paula ȘANTA.
Link-uri:
Ediția a II-a a conferinței, 2020
Link UniversulJuridic (youtube)
Editia I a conferinței, 2019
Link UniversulJuridic
Link GhidulArădean
Director al proiectului şi fondator al conferinţei,
Prof. univ. dr. habil. Elena-Ana IANCU

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:23:36 Ora standard a Europei de Est