Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Cerul mai aproape de suflet’’

9 Octombrie, Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului

,,Cerul mai aproape de suflet’’

Atunci și azi, în secole diferite, dar distanța nu măsoară decât 80 de ani... Un timp de reflecții profunde, un timp de evitări înțelepte ale unor noi și noi conflagrații, generate de diverse interese, un timp DE ÎNVĂȚAT și DE ÎNȚELES că istoria trebuie știută și învățată, ca să nu-i dăm ocazia să se repete!

Rememorarea evenimentelor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și comemorarea  Zilei Naționale a Holocaustului reprezintă o expresie a compasiunii și a respectului, dar, mai ales, o responsabilitate civică firească, prin care se poate preveni reiterarea unor astfel de acțiuni cu caracter antisemit, rasial, discriminatoriu.
Și ne-a fost ,,Cerul mai aproape de suflet'', în timpul de calitate, petrecut împreună cu ei, bobocii eminescieni de la filologie biling-engleză și științe sociale, cu invitații și, apoi, gazdele generoase de la Comunitatea Evreilor din Oradea, dl Robert Schorr, director al departamentului de cultură al Federației Comunităților Evreiești din România și director al JCC Oradea și noi, slujitorii educației, șlefuitorii, filtrele informațiilor.
Atât de înălțător este să strângi în pumni semințe, să le arunci în zare și să urmărești cum răsare luminos și mănos rodul! Sunt copiii cunoașterii aplicate, copiii care, din noianul informațiilor virtuale, provoacă și caută răspunsuri fidele realității istorice, o realitate, din fericire, încă posibil de relatat de martorii timpului. Sunt copiii care surprind prin curiozitate, interes, determinare și exprimarea feedbackului. Atât de important este pentru noi, profesorii, să căutăm toate pârghiile formative ale viitoarelor lor competențe, să-i stimulăm prin orice mijloace să caute, să primească cu deschidere informațiile care ajută la creșterea lor educațională.
Lecția de azi a fost despre deportările din Transnistria a conaționalilor noștri, despre drepturile omului, despre un set de valori și de standarde minime, care definesc ceea ce este necesar pentru ca oamenii să trăiască în demnitate.
La 10 decembrie 1948, urmare a masacrelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost adoptată prin Rezoluția 217 A, în cadrul celei de-a treia sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Declarația Universală a Drepturilor Omului, al cărei prim articol menționează: ,,Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune și conștiință și trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității''. Drepturile omului sunt universale, inalienabile, indivizibile, interdependente și promovează principiile egalității, demnității, respectului, libertății și ale justiției.
Analizăm în școală Holocaustul și evenimentele premergătoare acestuia din prisma drepturilor omului, învățăm din istoria Holocaustului promovarea valorilor democratice și drepturile omului. Între Educația pentru drepturile omului și istoria Holocaustului există numeroase legături, numeroasele încălcări ale drepturilor fundamentale, iar suferința cauzată de Holocaust presupune identificarea unor modalități de înțelegere a conceptului de drepturi ale omului și a nevoii de a recunoaște și de a proteja aceste drepturi,
La clasă, prioritizăm Educația pentru drepturile omului, un proces derulat pe tot parcursul vieții, cu scopul de a dezvolta abilități, comportamente și competențe-cheie, pentru a identifica cauzele încălcării drepturilor omului, pentru a preveni abuzurile împotriva drepturilor omului, a combate discriminarea și pentru a promova egalitatea și participarea în procesele democratice de luare a deciziilor de către elevi ca viitori cetățeni activi. Educația pentru drepturile omului reprezintă, așadar, un demers cultural în care drepturile omului sunt învățate, trăite și puse în acțiune.
Activitatea noastră s-a desfășurat, în prima ei parte, în cadrul colegiului, excelând prin prezentări atent pregătite de elevii: Vanessa Lăcătuș, Antonia Orha, un copil care ne-a demonstrat că dizabilitatea nu reprezintă un obstacol atunci când vrei să creezi, și Vlad Munteanu, care a evocat activitatea consulului general de la Oradea, Mihai Marina. Versuri, muzică, crizanteme și trandafiri albi, candele aprinse, moment de reculegere, emoții copleșitoare...
În a doua parte a activității, derulată în curtea Sinagogii Mari Ortodoxe, unde se află Monumentului Holocaustului din Oradea, monument realizat din marmură neagră, simbol al membrilor comunităţii evreieşti ortodoxe, victime ale lagărelor naziste. Aici a fost locul în care români și evrei au intonat împreună cele două imnuri, al României și al Israelului, s-au închinat cu respect în memoria victimelor Holocaustului, depunând flori și aprinzând candele.
Alese mulțumiri domnului Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, pentru deosebita primire, pentru momentul de rugăciune oferit de prim-rabinul Shrama Kav, pentru prezentarea detaliilor arhitecturale ale Sinagogii Mari, pentru înălțătoarele clipe pregătite pentru noi de Alexandrina și Florian Chelu și, nu în ultimul rând, pentru toate surprizele atât de generoase.
Mulțumesc și colegelor mele, prof. Monica Dumitraș, prof. Ramona Maghiar și prof. Ioana Fesus, pentru întregul suport și pentru parteneriatul activ în organizarea și desfășurarea acestui eveniment.
Prof. Daniela Sopota
Colegiul Național ,,Mihai Eminescu'' Oradea
Vedeți mai multe poze (53 de poze) în Galeria foto: ,,Cerul mai aproape de suflet’’.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:00 Ora de vară a Europei de Est