Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O carte despre Bihor, scrisă de un bihorean

Prestigios premiu internațional de literatură selecționează în finală

O carte despre Bihor, scrisă de un bihorean

Buongiorno, Bihor!
Un viitor luminos. Crescut în Transilvania în umbra comunismului/ Un futuro luminoso. Cresciuto in Transilvania allombra del comunismo

O carte de autoficțiune apărută în versiune italiană 2021 la editura orădeană Ratio et Revelatio, iar în versiune română în 2018, despre Bihorul anilor 50, a impresionat juriul unui prestigios premiu italian de literatură - Premio Internazionale per la Letteratura Città di Como. Este singura carte apărută la o editură românească selecționată la această ediție a premiului, a VIII-a.
Autorul, „italo-australo-bihorean", profesorul Teodor Flonta, originar din satul Lupoaia, Bihor, dezvăluie viața la firul ierbii a primilor ani de dictatură de tip stalinist din România postbelică. Copil fiind, asistă de mai multe ori la ororile regimului, tatăl este arestat și încarcerat, iar mama bătută și umilită, el însuși este nedreptățit la școală de profesori pentru vina de a fi copil de „chiabur", „dușman al poporului". Continuarea volumului, romanul, cu suport documentar intitulat „Inele de hârtie. Iubirea nu cunoaște granițe", descrie cu amănunte relevante viața de student la Litere în București și dificultățile derivate dintr-o nouă „vină", aceea de a se fi îndrăgostit de italianca Ariella - în vizită la o conferință la universitatea bucureșteană, „element străin, dușmănos" - a apărut tot la editura Ratio et Revelatio la începutul acestui an.
Teodor Flonta părăsește pământurile natale pentru totdeauna, mai întâi pentru a se stabili cu soția italiancă la Milano, unde se nasc fiii Stefano și Francesco, apoi în Australia, unde împreună cu soția devin profesori de italiană la universitate, și chiar fondează departamentul de italienistică al Universității din Hobart, Tasmania. Revine în Bihor și scrie despre Bihor în cele două romane ale sale apărute în română, italiană și engleză.
Pentru înaltul grad de autenticitate al mărturiilor, cele două volume au fost incluse de editoarea Raluca Lazarovici Vereș în colecția Authentica, alături de alte mărturii ale vremii, cele ale lui Paul Goma, îngrijite în ediții definitive de istoricul Flori Bălănescu, cele privind arhivele securității Richard Wurmbrand, îngrijit de Maria Hulber. Ambele cărți ale lui Teodor Flonta s-au bucurat de aprecierea renumitului critic literar Alex Ștefănescu, care vorbește despre „o revelație" a cărților de memorialistică.
Volumele se găsesc în librării sau pe site-ul editurii Ratio et Revelatio https://www.ratioetrevelatio.com/.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 18:54:35 Ora standard a Europei de Est