Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Inel rutier metropolitan pentru o mai bună mobilitate

În partea de sud a municipiului Oradea

Inel rutier metropolitan pentru o mai bună mobilitate

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri, 29 septembrie 2021, într-o declarație de presă, realizarea unui inel rutier metropolitan cu o lungime de 20 de kilometri, în partea de sud a municipiului Oradea.

Inelul rutier va avea două benzi, câte una pe sens,va fi clasificat ca drum județean și va asigura o mai bună mobilitate a persoanelor și a mărfurilor în Zona Metropolitană a Municipiului Oradea (Z.M.O.). Acesta este un proiect convenit cu Primăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor din Z.M.O., respectiv Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a explicat traseul noului drum: Inelul metropolitan va pleca de la o distanță de aproximativ 10 kilometri de Oradea, de la intrarea în Oșorhei dinspre Cluj-Napoca, va ajunge, ocolind Alparea, în zona stațiunii Băile Felix, la intrarea dinspre Beiuș. Drumul Național 76 va fi traversat în acea zonă cu un viaduct înspre localitatea Cordău. În continuare, acest inel metropolitan va merge înspre comuna Nojorid, ocolind satul Apateu, și va face joncțiunea cu drumul național înspre Arad și cu viitorul drum expres Oradea - Arad, pe teritoriul comunei Nojorid".
Inelul rutier metropolitan ar urma să fie finanțat prin Programul Național de Investiții (P.N.I.) Anghel Saligny, în care fiecare unitate administrativ-teritorială are alocată o sumă minimă recomandată.
În baza acestei sume, am luat decizia să ne asociem, în așa fel încât să putem realiza acest proiect important. Finanțarea acestui drum va fi asigurată din cotele care sunt dedicate Consiliului Județean Bihor, o sumă de 140 de milioane de lei, cu TVA, și suma alocată Municipiului Oradea, adică 43 de milioane de lei, cu TVA. La această valoare se va adăuga o confinanțare pe care o va asigura C.J. Bihor. În total, estimăm că acest proiect va costa aproximativ 200 de milioane de lei, adică în jur de 40 de milioane de euro. Mulțumesc domnului primar Birta pentru că a fost de acord ca suma dedicată Municipiului Oradea să fie alocată acestui proiect și primarilor din Oșorhei, Sânmartin și Nojorid, pentru faptul că susțin această investiție, inclusiv prin suportarea unor cheltuieli pentru anumite documentații", a precizat Ilie Bolojan.
În ședința extraordinară de miercuri, 29 septembrie, Consiliul Județean Bihor a aprobat încheierea unui protocol de colaborare între C.J. Bihor, Primăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.
După aprobarea în consiliile locale a acestui protocol de colaborare și semnarea lui de toate părțile implicate, va fi realizat studiul de prefezabilitate, astfel încât indicatorii să fie aprobați într-un termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a Ordonanței de Urgență 95/2021.
Studiul de fezabilitate va fi efectuat în lunile următoare, ca în primăvara anului viitor să fie aprobați indicatorii tehnico-economici și să fie demarată procedura de licitație pentru proiectare și execuție.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Inel rutier metropolitan pentru o mai bună mobilitate.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:28 Ora de vară a Europei de Est