Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Educația universitară nu este doar o pregătire pentru viață, educația este viața însăși”

,,O universitate deschisă, o universitate care oferă șanse și o universitate aflată pe un trend progresiv”

,,Educația universitară nu este doar o pregătire pentru viață, educația este viața însăși”

Vineri, 1 octombrie 2021, în Sala Polivalentă a Universității din Oradea, s-a desfășurat ceremonia deschiderii unui nou an universitar, în condiții de pandemie.

Organizatorii au avut în atenție asigurarea condițiilor corespunzătoare pentru distanțare fizică și siguranță sanitară, așa încât sala a fost ocupată nu la capacitate, dar nici măcar la jumătate din capacitate. Au luat loc în sală membrii Senatului universitar, decanii facultăților, alte cadre universitare, precum și cei mai vrednici dintre ,,bobocii" celor 15 facultăți  ale Universității, care, potrivit obiceiului, urmau să primească din partea decanilor câte un trandafir și carnetul studențesc de excelență. Din  prezidiu au făcut parte, alături de rectorul Universității, domnul prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, președintele Senatului universitar, domnul conf. univ. dr. Vasile-Aurel Căuș, domnul prorector Sorin Borza, precum și doi studenți, Natalia Cuc, președintele studenților în Senatul universității și Florin Creț, reprezentantul ,,bobocilor".
În calitate de moderator, domnul prorector Sorin Borza a avut primul cuvânt, pentru salut și pentru cele dintâi considerații  și aprecieri legate de eveniment și de Universitatea din Oradea. De la domnia sa am reținut, într-un alt context, formularea agreată și publicată în deschidere: ,,Am sentimentul că universitatea noastră este, într-adevăr, ceea ce trebuie să fie: o universitate deschisă, o universitate care oferă șanse și o universitate aflată pe un trend progresiv".
,,Când te preocupă studiul..., toate ușile ți se deschid la momentul potrivit"
Dintru început, domnul rector Constantin Bungău ne-a oferit întreg spectrul la început de an academic, cu 5.042 de ,,boboci" și 1.393 de angajați, din care 916 cadre didactice  universitare titulare (109 profesori universitari, 223 de conferențiari, 420 de lectori și șefi de lucrări, 164 de asistenți universitari), 477 alți angajați... Lor li se alătură alți 146 de specialiști, în calitate de colaboratori. Din cei 5.042 de ,,boboci", 3.446 s-au înscris la cele 104 programe de studii, 1.512 sunt la master, pe cele 43 de domenii științifice, precum și 84 de doctoranzi; printre ei, 242 sunt studenți străini, așa încât anul acesta universitar, la Universitatea din Oradea învață studenți străini din 64 de țări (față de 57, anul trecut); mai nou și din Mongolia, Guatemala, Honduras, Libia, Azerbaijan și Vietnam.
,,Educația universitară nu este doar o pregătire pentru viață, educația este viața însăși, e de părere domnul rector. Universitatea îți oferă nenumărate oportunități de a evolua. Iar atunci când te preocupă și studiul..., toate ușile ți se deschid la momentul potrivit".
În continuare, domnul rector s-a referit la oportunitățile oferite studenților: mobilitățile internaționale de tip Erasmus în peste 103 țări (la 549 de universități); burse de studii acordate lunar, timp de 12 luni, în valoare de 700 de lei, burse sociale, lunar, câte 580 de lei, burse pentru internship de 500 de lei lunar, burse speciale destinate studenților de la Informatică, calculatoare, comunicații, robotică, care stau în căminele studențești, acordate în parteneriat cu Primăria Oradea (care le oferă gratuit cazare și o masă la cantina universității); chiar și masteranzii primesc burse lunar de 500 de lei sau burse europene...; cei care urmează a doua specializare, beneficiază de o scutire de jumătate din taxă.
,,Recunoaștere și mulțumirile noastre"!
Ca în fiecare an, domnul rector nu-i uită pe pensionari pentru care manifestă un deosebit respect.
,,Trebuie să-i menționez aici și să le aduc mulțumiri, mulțumirile mele, mulțumirile colegilor care au mai rămas titulari în universitate, pentru întreaga activitate celor 27 de colegi titulari care s-au pensionat în anul universitar ce tocmai s-a încheiat. Și trebuie să le citesc numele pentru că au nevoie de recunoaștere și de mulțumirile noastre", a spus domnul rector.
În vremuri de cruntă anormalitate, conducerea Universității se luptă să dezvolte un proces didactic de normalizare și normalitate, după cum ne asigură domnul rector, luând decizii realiste și căutând soluțiile cele mai potrivite  ,,într-un spațiu de inovare și cercetare științifică, un loc comun care este permis membrilor corpului academic să se dezvolte personal și să se bucure de respect și solidaritate... Să fim în perfectă concordanță cu timpul și cu timpurile. Nu avem voie să facem rabat de la calitate și nici nu vom face acest lucru, spune domnul rector.  Cunoașterea este cea care ne conferă libertate... Vom continua să rămânem un susținător al comunității locale, județene, regionale, prin implicare în proiecte economice, de sănătate publică, proiecte culturale sau sportive...", a conchis domnul rector Constantin Bungău.
Trecând peste emoții și regretele unor festivități apuse, frumoase și călduroase, președintele Senatului universitar, domnul conf. univ. dr. Vasile-Aurel Căuș, se resemnează și punctează: ,,Să dezvoltăm relațiile cu mediul socio-economic, astfel încât absolvenții noștri să-și regăsească locul, atunci când termină studiile, cât mai ușor și în poziții cât mai bune pe piața muncii". După domnul președinte, la microfon au ajuns tinerii. I-am ascultat, în ordine, pe Natalia Cuc, reprezentantul studenților în Senatul universității, care s-a adresat direct ,,bobocilor": ,,Strângeți amintiri, faceți fotografii, legați prietenii, fiți buni, implicați-vă în cât mai multe activități și învățați. Învățați pentru că educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea".
,,Bobocul" Florin Creț, student la Teologie, se arată optimist la început de drum, pășind cu credință și speranță pragul universității, își îndeamnă colegii făcând trimitere la Sfântul Apostol Pavel: ,,Să luăm aminte la citit, la îndemnat și la învățătură"!  Shadade Loujaina Karsifi, studentă în anul II, la Medicină, ne-a uimit cu exprimarea sa fluentă și corectă  în limba română, la un an și jumătate de studiu în limba română. Ea este convinsă că studiind la Universitatea din Oradea ,,deveniți specialiști, profesioniști, oameni cu personalitate frumoasă, cu multă dăruire pentru ceilalți".
Apropo de problemele cu care se confruntă omenirea în pandemie, Artiom Zaiat, reprezentantul studenților basarabeni, speră ,,ca lumea internațională, datorită cooperării, să găsească soluții în cel mai scurt timp".
 Ceremonia a cuprins și un moment emoționant în care decanii facultăților au înmânat studenților ,,boboci" care au intrat cu cea mai mare medie câte un carnet studențesc de excelență și un trandafir.
La final de ceremonie, în Sala Polivalentă, strălucitoare, au răsunat cântecele: Odă bucuriei și La mulți ani, interpretate de corul Departamentului de Muzică al Facultății de Arte.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (87 de poze) în Galeria foto: ,,Educația universitară nu este doar o pregătire pentru viață, educația este viața însăși”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:09 Ora standard a Europei de Est