Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziția „Belarus – drumul spre libertate” deschisă pentru studenții orădeni

Din Belarus la Universitatea Oradea

Expoziția „Belarus – drumul spre libertate” deschisă pentru studenții orădeni

,,Studenții trebuie să înțeleagă că libertatea se câștigă în fiecare zi. Este o lecție de istorie, de civism, de libertate pentru studenții noștri".

Cuvintele cu care, în luna august, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, îl întâmpina pe Excelența Sa Viorel Moșanu, ambasadorul României în Republica Belarus, au devenit faptă. Începând de luni, 27 septembrie 2021, holul central al Bibliotecii Universității din Oradea găzduiește expoziția „Belarus - drumul spre libertate". Fotografiile, realizate de Nadia Bujan, laureată a premiului World Press PhotoInvolvement - 2021, vorbesc despre dramatica represiune la care a fost supusă opoziția belarusă, în timpul protestelor din vara anului 2020.

Ce s-a întâmplat la Minsk și în alte orașe universitare din țară, condusă cu mână de fier de președintele Aleksandr Lukașenko, are, așa cum mărturisea ambasadorul român, legătură și cu mediul universitar. După cum spunea Excelența Sa domnul Viorel Moșanu, inclusiv rectorii unor universități din Belarus au luat parte la acțiunile represive îndreptate împotriva propriilor studenți. „Și-au pârât studenții, pe cei care cântau cântece de protest pe holurile universităților".  În urma acestor denunțuri s-au efectuat numeroase arestări și s-a pus la cale un proces model, menit să discrediteze mișcarea studențească și să demonstreze că studenții sunt manipulați dinafară. Doar pentru că au cântat cântece îndreptate împotriva regimului Lukașenko, câteva zeci de studenți beloruși au fost azvârliți în pușcării, mulți alții au fost exmatriculați, iar unii au fost nevoiți să plece la studii în Polonia, Lituania sau Germania. Dedicată manifestărilor internaționale care au marcat un an de la începutul tensiunilor sociale și politice din Belarus, expoziția își propune să se constituie într-o formă de sprijin moral pentru poporul belarus și un demers de solidarizare internațională cu mișcarea democratică din această țară.
După ce, în luna august, cutremurătoarele imagini au putut fi văzute în Piața Unirii, din centrul orașului Oradea, expoziția Nadiei Bujan a fost mutată, pentru două săptămâni la Universitatea din Oradea. Partenerii acestui eveniment sunt: Primăria Oradea, Clubul Fotografic „Varadinum" și Ambasada României în Republica Belarus.
 
Superbă idee!
Felicitări studenților și universitarilor cu idei minunate!
În Piața Unirii a fost o expoziție de vis!
Bănuim că și la Biblioteca universitară!
E o idee care merită apreciată, iar expoziția... vizitată!
(OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:16 Ora de vară a Europei de Est