Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O viață de dascăl

Profesor Ana Iosa

O viață de dascăl

La 1 septembrie 2021, trasând un arc peste timp, constat că am trăit intens O VIAȚĂ de... școlar.

Am învățat pentru mine și i-am învățat și pe alții, cu perseverență, seriozitate și demnitate. N-am ocolit niciodată greutățile, ci le-am depășit.
Bazele pregătirii mele s-au pus la o școală generală și la un liceu din Arad, dezvoltându-se și consolidându-se apoi la Academia Națională de Educație Fizică și Sport București.
 Mi-a plăcut, însă, să învăț toată viața; m-am adaptat mereu la nou, din mers, m-am perfecționat, alături de colegii mei la Liceul Sportiv ,,Bihorul", apoi la Oradea unde, în cadrul Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna", am pregătit generații de copii, ca profesor de educație fizică și sport, ca antrenoare de baschet sau ca diriginte.
  Am parcurs un drum greu, dar frumos și m-am implicat în toate activitățile fiecărei etape de dezvoltare a societății românești, în activități impuse în anii comunismului (Daciada, Cântarea României, defilări cu prilejul unor sărbători), dar și în activități benevole, precum: competiții sportive, tabere școlare, excursii...
Urmele pașilor mei pe acest drum sunt înșiși foștii elevi, printre care am avut bucuria să-i am și pe propriii mei copii,  Oana și Bogdan.
Ore, antrenamente, competiții, meciuri, manifestări cultural-artistice și sportive, ședințe cu părinții, consilii profesorale, ședințe de catedră, cercuri pedagogice, inspecții ca metodist al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, formarea studenților aflați în practică pedagogică, tabere de schi și multe altele au constituit munca mea de zi cu zi. Am încercat să o fac frumoasă și eficientă.
Mi-am iubit elevii pentru că aceasta a fost motivația formării mele ca dascăl. Dragostea față de ei și de profesia îmbrățișată m-au ajutat să împlinesc aproape tot ce mi-am propus. Îmi las în școală o parte din suflet și îndrăznesc să cred că am însemnat ceva în viața elevilor cât și a colegilor cu care am colaborat și cu care am legat trainice prietenii.
Dovezi ale muncii mele sunt vizibile în diplomele și trofeele obținute de-a lungul anilor. Sunt multe, dar nu pot să nu amintesc: locul II (la nivel național) cu echipa școlii de baschet băieți, în 2004, în cadrul O.N.S.S. și loc. III (la nivel național) în 2013 cu echipa de baschet fete tot în cadrul O.N.S.S.  Proiectul ,,Bihorul în mișcare" și competițiile de street ball au avut pe primele locuri elevii Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna".
Am convingerea că foștii mei elevi își vor aminti că prin educație fizică și sport, prin turism, prin competițiile la care au participat, s-au dezvoltat fizic, dar și emoțional, au învățat să se cunoască mai bine, au devenit mai buni, mai exigenți cu ei înșiși, mai curioși, mai ambițioși, mai puternici și nu vor uita dictonul latin ,,Per aspera ad astra".
Privind înapoi, trăiesc bucuria și satisfacția unei împliniri profesionale. Îmi amintesc de unde am pornit și unde am ajuns. M-am risipit și m-am adunat, m-am întristat adeseori, dar m-am și bucurat de multe ori, am perseverat și mi-am depășit limitele.
Încep acum un nou parcurs al vieții mele pe care mi-l doresc liniștit și luminat de amintiri frumoase; mă voi dedica mai mult familiei mele, nepoților prin care voi ține legătura cu școala.
Colegilor mai tineri le urez să aibă cel puțin dăruirea pe care am avut-o eu, să-i iubească pe copii și să-i crească frumos...         
Profesor Ana Iosa
 
Frumos parcurs didactic, doamnă profesor Ana Iosa!
V-am urmărit și v-am admirat, adesea, pe terenul de sport, alături de elevii dumneavoastră campioni. Câtă răbdare și putere de stăpânire, calm și luciditate, calități pe care le-ați imprimat, le-ale picurat discipolilor, câte emoții și dăruire... și o strălucire în privire la ora adevărului, în momentele de izbândă, trăiri care au molipsit și au dublat bucuria împărtășită cu învingătorii dumneavoastră elevi.
V-am descoperit apoi cu drag în campusul universitar ,,Agora", cu aceeași strălucire și dăruire, același dascăl competent și înțelegător, care îmbină armonios respectul cu exigența, știința cu frumoasele trăsături de caracter ale unui dascăl model, deschis și creativ, care se adaptează ușor noilor condiții și vârstei tinerilor, ba vulcanici și neliniștiți, ba prea cuminți și lipsiți de energie și curaj.
Cu siguranță, elevii dumneavoastră vă păstrează în suflet ca pe un prieten drag ce le-ați fost, demn de cinste și respect, o amintire care răscolește un trecut colorat, plin de bucurii.
Amintirile frumoase să vă lumineze anii de veghe, să vă bucurați veșnic de investiția făcută în lecțiile susținute și în nenumăratele activități extracurriculare desfășurate în școală, pe terenurile de sport sau pe pârtiile de schi din Polonia...
Cu prețuire,
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (55 de poze) în Galeria foto: O viață de dascăl.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:19 Ora de vară a Europei de Est