Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Geometrician`sViews”

Un nou proiect Erasmus+ la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

„Geometrician`sViews”

Începând cu 1 martie 2021 la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș se desfășoară activitățile proiectului Erasmus+ Geometrician`sViews, nr. 2020-1-FR01-KA227-SCH-095534.

Proiectul se derulează pe o perioada de 24 de luni (martie 2021-februarie 2023), alături de parteneri din Croația, Spania, Serbia, Italia și Grecia. Inițiatorul proiectului este Asociația Les Maths en Scène din Toulouse, Franța.
Echipele de proiect vor realiza broșuri educaționale care vor aborda subiecte diferite din cele 60 de teme propuse din domeniile matematică, științe și artă. În realizarea produselor intelectuale, pentru expoziție, vor fi implicați un cercetător (din mediul academic) și un artist, fiecare descriind produsul din punct de vedere științific, respectiv artistic, pe lângă punctul de vedere exprimat de elevi. Aceste produse vor fi expuse și în cadrul unui muzeu virtual.
Proiectul are ca scop introducerea culturii matematice prin lumea artistică și științifică. Obiectivele proiectului sunt: dezvoltarea și consolidarea schimburilor între alte discipline și matematică, încurajarea elevilor de a-și cultiva creativitatea, latura inductivă și estetică și de a descoperi plăcerea practicării matematicii, încurajarea muncii în echipă.
Elevii Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș" vor fi implicați în activitățile proiectului începând cu luna octombrie 2021. O parte din acești elevi vor avea șansa să participe în Franța la un schimb de bune practici cu elevii de acolo.
Până în momentul de față, au avut loc lunar întâlniri virtuale ale membrilor echipei și o întâlnire transnațională a coordonatorilor la Toulouse (Franța), în perioada 2-5 septembrie 2021. Și echipa Colegiului Tehnic a fost prezentă, (prof. Feneși Jemima și prof. Sabău Corina) participând la activitățile propuse de Asociația Les Maths en Scène și la conferințe ale profesorilor francezi și spanioli. S-au pus la punct detalii administrative și s-a stabilit următoarea întâlnire în Grecia, în luna mai 2022.
Matematica se integrează într-o vastă țesătură care include elemente ale tuturor domeniilor culturii. Matematica are o componentă artistică și arta are o componentă științifică și matematică. Matematica și arta își împrumută una alteia noțiuni și concepte: cifrele, figurile se regăsesc în diferitele ramuri sau orientări artistice, după cum și matematica poate avea o frumusețe supremă, rece, precum cea a unei sculpturi. De exemplu, sculpturile lui Brâncuși sunt matematice prin designul geometric și eleganță.
Echipa de gestiune  de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș este formată din: Crina-Aurelia Bercovici - responsabil cu implementarea proiectului, responsabil cu comunicarea, responsabil administrativ-logistic, responsabil cu activitatea științifică din proiect; Claudia- Florina Cighir - responsabil cu evaluarea impactului, responsabil cu pregătirea culturală din proiect; Jemima Feneși - responsabil cu monitorizarea, responsabil cu activitatea artistică; Corina-Emilia Sabău - responsabil cu diseminarea și exploatarea rezultatelor, responsabil cu pregătirea lingvistică; Edit Szatmari - responsabil cu vizibilitatea proiectului, responsabil cu activitatea digitală din proiect; Rodica Frențiu - responsabil financiar.
Reporteri: Corina Sabău și Jemima Feneși

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:24 Ora de vară a Europei de Est