Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Aprobarea scenariilor de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar

Hotărârea CJSU nr. 60 privind

Aprobarea scenariilor de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 23 septembrie 2021, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar pentru intervalul 27 septembrie - 1 octombrie, precum și măsurile care se impugn în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment la nivelul localităților din județul Bihor, în funcție de incidența cazurilor Covid-19 din fiecare localitate.

Decizia a fost adoptată în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 990/2021 pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 932/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.
Conform Hotărârii CJSU nr. 60/2021, prin care au fost aprobate scenariile propuse de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Direcția de Sănătate Publică Bihor, în cele 714 unități de învățământ din județul Bihor activitatea se desfășoară cu prezența fizică, în scenariul I.
Hotărârea CJSU privind funcționarea unităților de învățământ va fi actualizată după fiecare vacanță școlară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcție de evoluția epidemiologică și pe baza criteriului privind rata incidenței cumulate la nivelul fiecărei localități, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
Tot în ședința de astăzi, s-au aprobat, prin Hotărârea CJSU nr. 58/2021, măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment pentru a preveni răspândirea virusului Sars-CoV-2, precum și lista localităților din Bihor în care se impun măsuri de restricție.
Precizăm că decizia are la bază analiza incidențelor elaborată de Direcția de Sănătate Publică Bihor și vizează următoarele localități: Sânmartin, Oradea, Lăzăreni, Ceica, Gepiu, Hidișelu de Sus, Sântandrei, Căbești, Roșia, Chișlaz și Brusturi.
Conform hotărârii, măsurile de limitare se impun gradual, în funcție de incidența cumulată la 14 zile a numărului de cazuri. Printre cele mai importante măsuri enumerăm:
*reintroducerea portului măștii în spații publice închise (de tipul piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun), spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă;
*reintroducerea restricțiilor de circulație la incidențe mai mari de 4 cazuri/1.000 locuitori;
*introducerea certificatului verde care atestă vaccinarea, testarea cu rezultat negative sau vindecarea de infecţia cu virusul Sars-CoV-2 pentru accesul la evenimente publice sau private, manifestări culturale, restaurante, cafenele etc. în funcție de nivelul incidenței din fiecare localitate.
Aici puteți parcurge în întregime Hotărârea CJSU nr. 58/2021, care conține măsurile care se aplică la nivelul județului Bihor în funcție de incidența din fiecare localitate:
https://bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2021/09/HOT.-CJSU-nr.-58.pdf
Aici puteți parcurge Hotărârea CJSU nr. 60 privind aprobarea scenariilor de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar din județul Bihor:
https://bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2021/09/Hot.-CJSU-nr.-60.pdf
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:21 Ora de vară a Europei de Est