Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Rezultate deosebite și în vremuri de pandemie

La L.T.B. ,,Emanuel”

Rezultate deosebite și în vremuri de pandemie

Chiar dacă a fost un an școlar atipic, în care ne-am desfășurat activitatea predominant în mediul online, am încercat să-i motivăm pe elevi să-și valorifice cunoștințele teoretice, dar și abilitățile, deprinderile practice în medii non-formale, prin participarea la o serie de proiecte și concursuri din diverse domenii.

Catedra de limba și literatura română, din cadrul L.T.B. ,,Emanuel" s-a implicat într-o serie de activități extrașcolare, obținând rezultate notabile. Astfel, la Concursul Național Transcurricular de Literatură și Interpretare ,,Ionel Teodoreanu", echipajul clasei a 7-a A, format din elevii: Brîndaș Iulia, Marc Alexia, Moraru Iulia, Gliția Bianca, Turcuș Georgiana, Ungur Andreea, Ilisie Andrei, Hrițcu Șerban, coordonați de prof. Fildan Mihaela, a reușit să obțină premiul I. Materialul realizat de elevi a avut ca temă generală Orizonturile lumii și cunoașterii, iar ca titlu personalizat Cunoașterea de sine, de ceilalți și de Dumnezeu. Micro volumul digital/filmul tematic de nouă minute valorifică aspectul interdisciplinar, cu aplicații din literatură, muzică, pictură, film, teatru, religie, psihologie, biologie, informatică, pornind de la lectura romanului Oscar și Tanti Roz, de Erich Emanuel Schmidt.
La același concurs a mai participat un echipaj format din elevi ai claselor a V-a A și B, cu o carte realizată în aplicația Book Creator: ,,Cuvintele, îmblânzitoarele universului meu". Autorii cărții sunt: Călina Bronț, Sofia Filip, Iulia Haiaș, Karisa Hercuț, Tudor Ilisie, Miriam Soporan, alături de informatician Dana Mărcuț Vraciu, și prof. Dorina Popa.
Toți elevii clasei a VII-a A, reprezentați de elevele: Iulia Brîndaș, Alexia Marc și Iulia Moraru, au fost înscriși la Programul național inovator ,,Educație la înălțime", participând la două lecții live: prima în „
Țara vânturilor", parcul eolian din Topolog, județul Tulcea. Tema lecției a fost obiectivul de dezvoltare durabilă nr. 7 -  energie curată și la prețuri accesibile. Elevii au descoperit modurile în care putem obține energie electrică, idei ingenioase și soluții prietenoase cu mediul care sunt deja aplicate în diferite colțuri ale lumii. La finalul lecției au reușit să facă diferența între tipurile de energie și cum o putem produce folosind sursele regenerabile ale planetei. În cadrul acestei lecții live, elevii clasei au câștigat premiul al III-lea și posibilitatea de a intra on-line la următoarea lecție. Aceasta a avut două obiective de dezvoltare durabilă - Educație de calitate și Egalitate de gen. Copiii au învățat că, indiferent de gen, toți trebuie să avem acces egal la educație de calitate. S-a transmis live de la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, județul Vrancea. Elevii au aflat despre inventatorii care s-au angajat în lupta curajoasă de cucerire a aerului: Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă. Au descoperit femeile românce care au arătat întregii lumi că nimic nu e imposibil: Elena Caragiani-Stoenescu, Ioana Cantacuzino și Smaranda Brăescu. Elevii au fost înscriși în acest program național și coordonați de prof. Mihaela Fildan, prof. Ienciu Simona și director prof. Iosif Curta. 
Catedra de Istorie-Geografie a implicat un număr mare de elevi, atât din clasele gimnaziale, cât și din cele liceale, în diverse proiecte și concursuri, precum: proiectul județean,,Vocabularul Elevului Turist în Oradea", proiectul transfrontalier „Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării, pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau", Proiectul Național ,,România, țara mea",Proiectul Educațional Internațional ,,Educație fără frontiere!"evenimentul ,,Dumitru Prunariu - 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic", organizat de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara, Concursul  național de creație artistic ,,Zâmbet de copil în zbor de fluturi", Concursul național pentru promovarea drepturilor copilului ,,ÎnțeLEGE drepturile!".
Elevii s-au remarcat nu doar prin solide cunoștințe teoretice, ci și prin dezvoltate abilități practice, spirit de echipă, multă dedicare și responsabilitate, reușind să obțină rezultate frumoase, precum premiul III - Domocoș Luiza (IX A), la Concursul de eseuri Licean în România, din cadrul Proiectului național ,,România, țara mea!", premiul I - Chifor David (VI A), premiul II - Burtic Luca (VI B) și tot premiul II, Avram Mattia (V A), la Concursul Național de Istorie ,,Nicolae Iorga" (aprilie 2021), sub îndrumarea prof. Iștoc Ramona.
Eleva Domocoș Luiza a participat și la un concurs online de eseuri, cu tema „24 ianuarie din perspectiva mea istorică", lansat de Muzeul Țării Crișurilor, destinat tinerilor de gimnaziu și liceu din toată lumea, obținând premiul III (https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/castigatorii-concursului-24-ianuarie-din-perspectiva-mea-istorica-3622161/).
De asemenea, elevul Sebastian Sava, din clasa a XI-a B, coordonat de prof. Iștoc Florin (Ambasador T4E), a participat în perioada 18-19 decembrie 2020, la exercițiul de simulare a unei ședințe a Parlamentului European, în cadrul proiectului Erasmus+KA3 ,,Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture". La acțiune au fost prezenți 91 de elevi din România, Cipru, Germania și Grecia. Scopul principal al acțiunii a fost înțelegerea modului de funcționare a Parlamentului European, la care s-a adăugat și susținerea noului program Erasmus 2021-2027, care își propune să acționeze în direcția unui spațiu european al educației până în 2025.
Participarea elevului nostru ne-a onorat, acesta obținând locul 2 la cel mai bun participant elev și locul 3 la cea mai bună propunere inovativă, cu amendamentul propus la legislația europeană.
În ceea ce privește Evaluarea Națională și Bacalaureatul, elevii noștri au obținut rezultate bune și foarte bune, fiind mai multe note de 10, la mai multe discipline, elevul Ghenț Alex, din clasa a XII-a B, reușind să obțină media 10 la BAC (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/cine-sunt-elevii-din-bihor-care-au-luat-10-la-bacalaureat-si-ce-planuri-de-viitor-au-164828.html.)
Suntem mulțumitori Domnului pentru toți elevii noștri, pentru reușitele lor și nădăjduim să-L onorăm și în următorul an școlar cu rezultate frumoase.
Prof. Iștoc Ramona
Prof. Fildan Mihaela

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:50 Ora de vară a Europei de Est