Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința teritorială „Drogul creează violența”, „Tinerii și propriile lor valori”

Miercuri, la C.C.S. Oradea

Conferința teritorială „Drogul creează violența”, „Tinerii și propriile lor valori”

Centrul internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO), în colaborare cu Asociația națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), organizează, miercuri, 8 aprilie 2009, la ora 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, Conferința teritorială „Drogul creează violența”, „Tinerii și propriile lor valori”.

 Lupta antidrog este o luptă dificilă, care necesită programe bine elaborate și pe termen lung. Aria specialiștilor a trebuit să fie lărgită: medici și psihologi, asistenți sociali și fundații de profil, specialiști în drept penal și duhovnici, dar în special părinți, elevi, studenți.
 De aceea și lupta împotriva drogului nu este doar lupta omului legii. Implicarea multidimensională a tuturor factorilor societății este o necesitate de prim ordin, dacă vrem ca răul pe care-l produce drogul să fie limitat, să fie îngrădit. Și pentru că drogul este inamicul de moarte al adolescenților, trebuie să subliniem încă o dată rolul determinant, în cele mai multe cazuri, pe care trebuie să-l aibă părinții pentru a-și  apăra copiii de acest rău sau pentru a-i ajuta și a fi alături de ei dacă au căzut în capcana drogului.
 Puțini oameni înțeleg toate motivele ce stau la baza consumului de droguri, cum ar fi depresia, anxietatea, furia și bolile mintale neurologice. Lipsa de înțelegere este motivul principal pentru care părinții și alte persoane implicate eșuează în a-i ajuta pe copii să depășească problemele cu drogurile. De prea multe ori am văzut persoane tinere care sunt tratate doar pentru dependența lor fiziologică, în timp ce cauzele fundamentale ale problemei lor cu drogurile sunt ignorate. E doar o aparență că acel copil a fost ajutat. Curând el se va întoarce la droguri, spre groaza și disperarea părinților.
 Explorarea sufletului unui consumator de droguri este o adevărată aventură cu mai multe necunoscute. Ce simplu ar fi dacă sufletul omului ar avea niște coordonate stricte asemenea matematicii. Însăși derularea vieții fiecăruia dintre noi este imprevizibilă, cu atât mai mult sufletul omului. Orice om trece în viața lui pe la răspântia unde se încrucișează cele două căi: a binelui și a răului și unde se hotărăsc viața și plata lui, după calea pe care o urmează, adică după chipul în care se folosește de libertatea voii sale de a alege ori binele, ori răul.
Conferința își propune conștientizarea participanților asupra riscurilor consumului de droguri, precum și efectuarea sondajului „Tinerii și propriile lor valori”.
Conferința a început în 22 februarie, la Galați
 Această conferință se desfășoară la nivel național, în 42 de orașe din România, la casele de cultură ale sindicatelor.
 Prima conferință a avut loc pe data de 22 februarie 2009, la Galați, și a continuat în Constanța, Medgidia, Tulcea, Buzău, Focșani, Bârlad, Vaslui, Onești, Bacău, Piatra Neamț, Roman, Iași, Botoșani, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Bistrița, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Cisnădie, Mediaș, Alba Iulia, Zalău, Baia Mare, Satu Mare.
 Miercuri, 8 aprilie, la ora 11.00, la Oradea (la Casa de Cultura a Sindicatelor, unde sunt așteptate oficialități locale, precum și reprezentantul EURAD, de la Consiliul Europei).
După Oradea, conferința va continua în orașele: Arad, Lugoj, Reșita, Călan, Petroșani, Orșova, Slatina, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung Muscel, Alexandria, Turnu Măgurele, Zimnicea și Ploiești. (Marius CREÞU)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:07:39 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...