Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința teritorială „Drogul creează violența”, „Tinerii și propriile lor valori”

Miercuri, la C.C.S. Oradea

Conferința teritorială „Drogul creează violența”, „Tinerii și propriile lor valori”

Centrul internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO), în colaborare cu Asociația națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), organizează, miercuri, 8 aprilie 2009, la ora 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, Conferința teritorială „Drogul creează violența”, „Tinerii și propriile lor valori”.

 Lupta antidrog este o luptă dificilă, care necesită programe bine elaborate și pe termen lung. Aria specialiștilor a trebuit să fie lărgită: medici și psihologi, asistenți sociali și fundații de profil, specialiști în drept penal și duhovnici, dar în special părinți, elevi, studenți.
 De aceea și lupta împotriva drogului nu este doar lupta omului legii. Implicarea multidimensională a tuturor factorilor societății este o necesitate de prim ordin, dacă vrem ca răul pe care-l produce drogul să fie limitat, să fie îngrădit. Și pentru că drogul este inamicul de moarte al adolescenților, trebuie să subliniem încă o dată rolul determinant, în cele mai multe cazuri, pe care trebuie să-l aibă părinții pentru a-și  apăra copiii de acest rău sau pentru a-i ajuta și a fi alături de ei dacă au căzut în capcana drogului.
 Puțini oameni înțeleg toate motivele ce stau la baza consumului de droguri, cum ar fi depresia, anxietatea, furia și bolile mintale neurologice. Lipsa de înțelegere este motivul principal pentru care părinții și alte persoane implicate eșuează în a-i ajuta pe copii să depășească problemele cu drogurile. De prea multe ori am văzut persoane tinere care sunt tratate doar pentru dependența lor fiziologică, în timp ce cauzele fundamentale ale problemei lor cu drogurile sunt ignorate. E doar o aparență că acel copil a fost ajutat. Curând el se va întoarce la droguri, spre groaza și disperarea părinților.
 Explorarea sufletului unui consumator de droguri este o adevărată aventură cu mai multe necunoscute. Ce simplu ar fi dacă sufletul omului ar avea niște coordonate stricte asemenea matematicii. Însăși derularea vieții fiecăruia dintre noi este imprevizibilă, cu atât mai mult sufletul omului. Orice om trece în viața lui pe la răspântia unde se încrucișează cele două căi: a binelui și a răului și unde se hotărăsc viața și plata lui, după calea pe care o urmează, adică după chipul în care se folosește de libertatea voii sale de a alege ori binele, ori răul.
Conferința își propune conștientizarea participanților asupra riscurilor consumului de droguri, precum și efectuarea sondajului „Tinerii și propriile lor valori”.
Conferința a început în 22 februarie, la Galați
 Această conferință se desfășoară la nivel național, în 42 de orașe din România, la casele de cultură ale sindicatelor.
 Prima conferință a avut loc pe data de 22 februarie 2009, la Galați, și a continuat în Constanța, Medgidia, Tulcea, Buzău, Focșani, Bârlad, Vaslui, Onești, Bacău, Piatra Neamț, Roman, Iași, Botoșani, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Bistrița, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Cisnădie, Mediaș, Alba Iulia, Zalău, Baia Mare, Satu Mare.
 Miercuri, 8 aprilie, la ora 11.00, la Oradea (la Casa de Cultura a Sindicatelor, unde sunt așteptate oficialități locale, precum și reprezentantul EURAD, de la Consiliul Europei).
După Oradea, conferința va continua în orașele: Arad, Lugoj, Reșita, Călan, Petroșani, Orșova, Slatina, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung Muscel, Alexandria, Turnu Măgurele, Zimnicea și Ploiești. (Marius CREÞU)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:18 Ora de vară a Europei de Est