Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cele două seri speciale de muzică folk de la Oradea

Mulțumim poetei Mihaela Dindelegan pentru

Cele două seri speciale de muzică folk de la Oradea

Festivalul Național de Folk Pro Lirica Oradea, ediția a IV-a, s-a desfășurat, în chip fericit, mult așteptat de iubitorii genului, în perioada 18 - 19 septembrie 2021, în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea.

Două seri de vis pentru artiști și fani, care au petrecut împreună ,,momente de bucurie pentru mai multă iubire", ca să o cităm pe superba Magda Puskas (care ne-a ,,bombardat" cu nu mai puțin de 15 piese (plus cea de bis).
De la Adina la Magda Puskas
Sâmbătă, când ne-am înființat noi în fața scenei, Adina Hodișan tocmai aștepta undă verde din partea Mihaelei Dindelegan, președintele Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, mintea și sufletul organizatorilor, prezentă la microfon în calitate de prezentator al festivalului.
Mihaela poeta făcea vorbire despre regretatul Octavian But, iar Adina urma să completeze: ,,De câte ori este vorba despre Octavian But este vorba despre o parte din sufletul meu, iar astă-seară o să vă cânt câteva cântece din repertoriul lui Octavian But (patru din cinci, adăugăm noi), între care și piesa ,,Niciodată", premiată în 1983 la Cenaclul ,,Flacăra" (piesă compusă de Tavi pe versurile lui Adrian Păunescu), considerată compoziția anului.
Din Ștei, a revenit pe scena festivalului Carmen Ifrim Săsărman, profesor de română (,,care evită să spună că are arta în sânge", vorba Mihaelei; Carmen fiind sora folkistului Florin Săsărman). ,,După doi ani, revin pe scena festivalului, cu aceleași emoții, încercând să vă pun vocea și sufletul meu la picioarele dumneavoastră". Carmen a interpretat cinci piese și a recitat o poezie (despre mama). Din Arad, au onorat evenimentul pentru a doua oară poetul Ioan Vasile Marc, cu poemul ,,Lemnul" (din volumul ,,Iarbă pentru îngeri") și Monica Mihaela Cojocaru, care a interpretat cu multă sensibilitate și căldură cinci piese (ultima pe versurile poetei M. Dindelegan - ,,Festivalul chitarelor". În replică, Mihaela D. a recitat o poezie scrisă pentru acest eveniment cu o zi înainte.
,,Cel mai experimentat folkist orădean este Traian Cosma, a apreciat prezentatorul festivalului. Are o experiență de peste 50 de ani pe la festivaluri de folk din țară. S-a întors în țară de câțiva ani, după 30 de ani petrecuți în Australia. Astă-seară, dorește să evolueze pentru ultima dată ca artist pe o scenă de festival", a precizat Mihaela. Dl Traian Cosma a interpretat Zid deasupra căderii, Casa mea și Mă-ntorc la tine.
A urmat Mircea Bodolan, ,,actor și muzician, deopotrivă, vine din București, dar are rădăcini bihorene, ne spune Mihaela în prezentare. A fost director al Teatrului ,,Maria Filoti" din Brăila. A fost motorul care ne-a pus în mișcare anul acesta. Prin respingerea proiectului de C.J. Bihor, Mircea mi-a dat un țel, m-a încurajat. ,,Fetițo, hai să încercăm să facem altceva". Așa a ieșit o ediție specială, pentru care îi mulțumesc lui Mircea Bodolan, a mărturisit Mihaela. ,,E o prietenă la care țin foarte tare, a replicat Mircea Bodolan, pentru că îi apreciez poezia adunată în peste 11 volume. După gustul meu, este poeta inimilor frânte". ,,Orădean prin naștere", după cum singur a spus-o, M.B. ne-a cântat și încântat cu ,,Rănitul între linii", piesa cu care a debut la Cenaclul ,,Flacăra" și cu trei cântece de dragoste; cel de-al cincilea ne-a vestit că s-a votat Codul Penal.
Cireașa de pe tortul serii de sâmbătă a fost Magda Puskas, însoțită de prietenii săi de trupă, Alexandra și Ioan Onișor, cu care s-a completat perfect. În prezentarea sa, Mihaela a punctat faptul că Magda cântă muzică folk de la 6 ani, e din Cluj și a debutat la Cenaclul ,,Flacăra" în 1981, cântând în grupul ,,Ecoul", alături de Sorina Bloj, iar mai apoi în ,,Partaj", împreună cu Tatiana Stepa; este o prezență carismatică, plină de vitalitate, care ne cucerește de fiecare dată, conchide Mihaela, iar noi adăugăm, Magda cântă dumnezeiește! Ne-a tulburat și ne-a recucerit cu 16 piese  de top, îndrăgite, multe fredonate de cei prezenți (nelipsind La o cană cu vin, Totuși iubirea, Galbenă gutuie, Din copilărie, Fără dimineți, Elegie, La Sfânta Mărie Mare, Cireșul (sublim, jefuit), iar la final l-a invitat și pe Mircea Bodolan alături... pentru un bis. Miha avea să constate, cu bucurie: ,,Publicul de la Oradea nu vrea să plece. Eu mă retrag! Iar Magda avea să concluzioneze: ,,Palmele dumneavoastră ne onorează"!
Duminică, ne-am bucurat de noi surprize!
Duminică (19 septembrie) am retrăit clipe de bucurie alături de Mihaela Dindelegan și invitații săi de suflet. Andrei Arad (de Oradea), puștiul total, care a crescut mult și s-a înălțat sufletește, a prins aripi în folk, a cucerit arădenii la spectacolul de la Pecica - ,,Folk pe pâine", iar pe noi ne-a pus serios pe gânduri.
Corina și George Nica (din Codlea - Brașov) ne-au surprins plăcut cu cele șase piese (Strada cu flori, Gust de toamnă, Să-mi cânte chitara, O declarație de dragoste, Toamnă cu dragoste...). Din Hunedoara, ne-a cucerit o voce sensibilă, un romantic înnăscut, vorba Mihaelei; un interpret prolific, care cică deține deja opt albume. Se numește Florin-Paul Camen; Florin ne-a delectat cu opt piese (de toamnă și de suflet, cu Floare de crin și Actorul și chitara, pe versurile lui Adrian Păunescu). Poeta Eugenia Ponta Pete (din Arad), organizatoarea spectacolului ,,Folk pe pâine" de la Pecica (,,sprintenă și frumoasă, ca o primăvară", vorba Mihaelei), a citit poemul  intitulat ,,Dumnezeul toamnei", un poem desprins din cel de-al V-a volum al său, ,,Lumina din cuvinte", volum lansat duminică la Oradea, în cadrul manifestărilor festivalului. Cu acest prilej, doamna Eugenia a lansat orădenilor invitația de a onora la anul ,,Folkul pe pâine" de la Pecica, ediție jubiliară (a X-a).
Din Oradea ne-am revăzut cu Raul Silaghi și Călin Pop (solistul Celorlalte cuvinte), cei doi ,,romantici pasageri" (stăpâniți de gânduri, patimi și lacrimi).
,,Cu o voce superbă, plin de modestie și de valoare,  absolut spectaculos, a urcat pe scenă, pentru prima oară la Oradea, Cătălin Stepa, fiul regretatei Tatiana Stepa, de la care a moștenit talentul, modestia și frumusețea caracterului, după cum spunea Mihaela. De el s-a ,,lipit", la primul cântec, Carmen din Ștei. Cu multă deschidere și sinceritate, Cătălin ne-a mai bucurat sufletele cu încă opt cântece, mișcându-l și pe Mircea Rusu, care avea să spună: ,,Muzica folk cunoaște în persoana lui Cătălin (Stepa) o nădejde. Bravo, Cătălin"!
Invitatul special al serii de duminică a fost Mircea Rusu, primit cu aplauze de orădeni, care a exclamat: ,,Sunt atât de bucuros că sufletul meu vă este atât de cunoscut"!
Salut Oradea, întotdeauna cu bucurie... Felicit oamenii care s-au străduit să facă posibil acest festival.
Vântu bate, apa trece, pietrele rămân/ E și grea e și frumoasă viața de român... 1954, 9 octombrie, Beiuș. Acolo, atunci, avea să se nască unul dintre cei mai importanți, mai valoroși actori români - Adrian Pintea. Am avut privilegiul cosmic să fiu în proximitatea acestui uriaș actor... Puțină lume știe că marele nostru actor Adrian Pintea, în intimitatea lui, era un copil, era un copil de o timiditate ce te impresiona. Puțină lume știa că marele nostru actor scria poezie, foarte frumoasă, de altminteri, ne-a mărturisit Mircea Rusu și ne-a exemplificat cu câte versuri.
Ne-a vorbit apoi despre instituția părinților (o instituție  devenită foarte prezentă), iar ,,de când vedem cu toții că mulți feciori vor să devină mame și să nască, mi-am dat seama cât de actual este cântecul despre mama (,,Leagănă-mă-n soare, cu ochi de cicoare, gândul tău de floare, mamă, tihna mea de rai"). Așa se face că Mircea Rusu a dedicat tuturor mamelor un cântec special.
Duminică, aveam să descoperim un Mircea Rusu romantic și evlavios, aplaudat și îndelung bisat...
Mihaela însăși s-a văzut învinsă și s-a retras cu bucurie exclamând: ,,Cele mai frumoase cuvinte pe care le-am auzit de când a început festivalul acesta de folk au fost: ,,Du-te, doamnă, înapoi"!
Pentru mine este cea mai mare bucurie să rămâneți în prezența artiștilor", a conchis poeta Mihaela Dindelegan, absolut superbă!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Cele două seri speciale de muzică folk de la Oradea.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:27:45 Ora standard a Europei de Est