Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea înființează, în premieră națională, o companie aeriană locală

Președintele și primarul, mână-n mână

Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea înființează, în premieră națională, o companie aeriană locală

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, au anunțat joi, 5 august 2021, într-o conferință de presă, înființarea unei companii aeriene locale.

În acest scop, Consiliul Județean Bihor a aprobat tot joi, în cadrul ședinței ordinare, proiectul de hotărâre privind acordul de parteneriat dintre cele două instituții, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
Numărul de curse interne și externe de pe Aeroportul Oradea a fluctuat în ultimii ani, această situație fiind influențată de capacitatea pieței locale de a susține aceste zboruri, de abordările Consiliului Județean Bihor, de politicile comerciale ale companiilor din piața aeronautică și de situația cauzată de pandemie.
În acest context, noua companie aeriană locală va asigura o conectivitate mai bună a Municipiului Oradea și a județului Bihor de pe Aeroportul Oradea atât pe plan intern, spre București, cât și pe plan extern, către unul sau mai multe hub-uri din vestul Europei.
Am decis că este oportun, urmărind modele de conectare ale altor orașe mici din Europa către hub-uri importante aeronautice, să preluăm astfel de modele prin înființarea acestei companii locale. Mai mult, din discuțiile pe care le-am purtat cu marile companii din Oradea, există un interes și din partea lor pentru a contribui la o mai bună conectivitate a orașului, pentru că ar fi și ei participanți. Inginerii, partenerii de afaceri, managerii de companii ar putea ajunge mult mai repede la Oradea. Ne bazăm pe o participare importantă a acestor companii, printr-o formă pe care o vom stabili la achiziționarea acestor aeronave. Fiind o companie publică, lucrând transparent, asigurând publicitatea costurilor, să putem beneficia de componenta de responsabilitate socială a mediului de afaceri. Obiectivul nostru este ca în luna septembrie să avem această companie și să ne putem face rezervările pentru primăvara anului viitor. Dorim să achiziționăm aeronavele în această toamnă sau cel târziu în luna ianuarie a anului viitor. Prin urmare, vom face tot ce ține de noi ca de anul viitor, din luna martie, când intră noul orar de zbor, noua companie să opereze de pe Aeroportul Oradea către aceste destinații", a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, în conferința de presă.
Sunt domenii importante în care colaborarea dintre Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea își spune cuvântul. Aceste colaborări duc la dezvoltarea orașului și a județului Bihor într-un ritm accelerat. Azi, a venit rândul conectivității aeriene și a Aeroportului Oradea, pentru că a avea un aeroport dezvoltat, care să ne conecteze cu capitala țării mult mai bine și vestul Europei, înseamnă a avea condiții mult mai bune pentru locuitori, investitori și turiști. Credem că această companie aeriană pe care o înființează, în premieră în țară, Primăria și Consiliul Județean, va fi de un succes real și își va arăta rezultatele în cursul anului viitor", a menționat Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, în conferința de presă.
Obiectivul asumat prin protocolul de colaborare este ca din luna martie, anul 2022, să înceapă, cu două aeronave, operarea zborurilor Oradea - București (minimum trei zboruri/ zi în zilele lucrătoare și minimum două zboruri/ zi în zilele nelucrătoare), iar din octombrie 2022, să devină operaționale cursele către unul sau două aeroporturi internaționale din vestul Europei (minimum un zbor/zi).
În următoarea perioadă urmează să fie stabilite soluțiile optime de operare a celor două aeronave, mai exact:
*modalitatea de preluare a aeronavelor: achiziție/leasing/închiriere*tipul de aeronave și capacitatea acestora *modalitatea efectivă de operare: operare directă/contractarea serviciilor specifice de la terți - echipaj etc.
Conform protocolului, Consiliul Județean Bihor va adopta măsuri pentru reorganizarea activităților Aeroportului din Oradea (internalizarea serviciilor prestate, amenajarea unui hangar, diversificarea activităților, facilități cargo etc.) în vederea susținerii companiei aeriene nou înființate. În același timp, Primăria Municipiului Oradea va derula campanii de promovare a Oradiei și a zonei metropolitane ca destinație turistică și zonă de investiții în regiunile spre care vor fi operate cursele aeriene.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:25 Ora de vară a Europei de Est