Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Experiența Erasmus+ la Barcelona

Proiectul Erasmus+ „S.P.E.R.- Speranţă pentru Educaţia Românească”

Experiența Erasmus+ la Barcelona

În perioada 26.07.2021-31.07.2021, a avut loc ultima mobilitate din proiectul Erasmus+ „S.P.E.R.- Speranţă pentru Educaţia Românească", proiect implementat în cadrul Colegiului Național „Octavian Goga", Marghita. Locația finală a fost Barcelona după ce pandemia i-a determinat pe cei din Dublin (unde era programată inițial mobilitatea) să anuleze organizarea cursului.

Titlul materialului parcurs a fost ,,There Is an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning" adică studiul unor aplicații utile în activitatea didactică online. 
Prima zi a debutat cu prezentarea grupurilor de profesori participanți. I-am ascultat pe colegii noștri prezentându-și școala și specificul național. Noi, pe de altă parte, am îmbrăcat ia noastră autohtonă și i-am cadorisit cu magneți tricolori și cu broșe realizate manual de către doamna profesoară Meda Vlaicu (Limba engleză). Am impresionat și cu prezentarea noastră făcută din punctul de vedere al elevilor colegiului nostru. Ne-am familiarizat apoi cu locul, cu hotelul, cu specificul existenței ibericilor.  Reacția doamnei profesor de istorie, Sărac Florica de la finalul zilei, trimisă colegilor rămași acasă, spune totul: „Prima zi la Barcelona a fost MINUNATĂ! Am văzut o parte a orașului, suntem chiar pe Rambla Catalunya, zona ultracentrală și am făcut cunoștință cu colegele noastre de la curs, două vecine din Ungaria și trei colege din Polonia. Daniel, proful nostru e din Ontario".
Au urmat încă patru zile obositoare, aglomerate, dar deosebite. Am testat aplicații care favorizează comunicarea orală și brainstormingul (wordwall.net, menti.com, coggle.it), site-uri care ajută la crearea de teste (quizlet.com, quizlet.live),  symbaloo.com- un foarte bun organizator de aplicații, site-uri de editare video (animoto.com). Cu ajutorul lui pixton.com se pot realiza povești cu texte și imagini, iar trello.com asigură proiectarea unor scenarii didactice mai complexe. Nu știu ce ne-am fi făcut fără aportul doamnei profesor învățător Corina Șandor în materie de captură foto și video. Cu ajutorul dumneaei am imortalizat primele momente în sala de studiu, meniuri alese ale bucătăriei spaniole: gazpacho, paella, tapas, tacos sau celebrul jambon iberic. Am admirat Barcelona de la înălțimea unui city-tour bus pus la dispoziție de gazdele noastre, am contemplat în detaliu grandoarea templului Sagrada Familia, mozaicurile Parcului Guell, veselia catalană a cartierului Gracia. Am citit despre și am avut ocazia să cercetăm îndeaproape celelalte lucrări ale arhitectului Gaudi, să vedem Camp Nou chiar înainte ca Messi să îl părăsească după 21 de ani, să traversăm Portul Vell, să ne înmuiem picioarele în Mediterană. Barcelona este pentru noi un complex spectacol exotic de arhitectură, tradiție, natură, bucătărie precum mozaicul iberic, prezent peste tot.
Am invidiat detașarea lor de probleme și stres, veselia și buna dispoziție, deschiderea la vorbă, la terasă, la comunicare. Și dezinvoltura domnișoarelor pe scutere. Plin de scutere. Deja ne imaginam cum ar fi să apărem așa la școală. Sigur că am câștigat multe din această experiență. Ne-am îmbunătățit vocabularul și fluența vorbirii într-o limbă de circulație internațională. Ne-am dezvoltat abilități de muncă în echipă. Am descoperit multe mijloace necesare predării eficiente on-line. Și poate cel mai câștigați am ieșit din relațiile pe care le-am cultivat. Am legat parteneriate de comunicare cu colegi din școli europene, am înțeles cum e viața și educația în alte țări. Dar ne-a legat pe noi marghitenii unii de alții ceva ce nu putem înțelege. Am fost colegi, prieteni, frați, familie. Și azi ne scriem și ne împărtășim bucuriile. Mulțumim Erasmus+ pentru oportunitate, Loredana Braia pentru coordonare impecabilă, școlii noastre pentru susținere și lui Dumnezeu pentru ocrotirea Sa. Semnat, al patrulea membru al echipajului, profesor Bota Cristian.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Experiența Erasmus+ la Barcelona.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:13 Ora de vară a Europei de Est