Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Orașul în miniatură, scene din Cartea junglei și Arca lui Noe, experimente chimice...

Joi, în cadrul Școlii de vară, activități la Lic. T. ,,Aurel Lazăr”

Orașul în miniatură, scene din Cartea junglei și Arca lui Noe, experimente chimice...

În majoritate, activitățile din ziua de joi, 5 august 2021, s-au ținut la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr", unde conducerea școlii, împreună cu alți profesori și liceeni, le-au pregătit oaspeților nenumărate activități-surpriză.

,,Astăzi (joi - n.n.), copiii și tinerii care frecventează Școala noastră de vară, intitulată ,,Copiii și tinerii în tinda bisericii", organizată în cadrul Parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Oradea, vor avea parte de activități-surpriză, pregătite de profesorii și elevii lăzăriști, cu sprijinul conducerii (director, prof. Mihaela Băguț, director adjunct, prof. Ioana Mladin)", ne-a spus părintele profesor Florin Negruțiu.
Domnul profesor de matematică Ciprian Băguț îi aștepta pe copii la atelierul de matematică distractivă; directorul adjunct, doamna prof. Ioana Mladin, și-a condus grupa celor mai mari în curte, la atelierul de dezlegare a ghicitorilor buclucașe; Mălina Băguț, olimpica doamnei prof. Anița Luncan, gojdista cu cea mai mare medie la Bac din acest an, studentă la chimie, din toamnă, Mălina, ajutată de lăzăristele Denisa și Daiana, urma să pregătească curioșilor experimente chimice (distractive); tot în curte, alte două grupe erau pregătite pentru jocuri sportive îndrăgite, puse în undă de tineri voluntari.
Orașul în miniatură sau ,,Orașul din sufragerie"
Pentru început, noi am urcat să vedem orașul în miniatură sau ,,Orașul din sufragerie" (cum am citit pe un pliant), opera domnului profesor de religie Vasile Juncu. În fața machetelor celor două scene din Cartea junglei și Arca lui Noe, de la o întrebare la alta, domnul profesor lansa provocări pentru descifrarea scenelor și identificarea personajelor.
Dispunând de ,,materiale didactice" suficiente, a se înțelege jucările celor trei copii ai săi, domnul profesor Vasile Juncu și-a propus să realizeze un orășel în miniatură, pe care joi l-a prezentat copiilor și tinerilor de la Școala de vară.
,,Urmăriți cum funcționează orășelul nostru. Să pornim de la gară, trecând pe lângă cetate și autogară; ne oprim la un accident: o fetiță a traversat strada vorbind la mobil; poliția și salvarea erau la locul accidentului; aici vedeți cele două stații de salvare și de pompieri, un șantier în lucru, aeroportul, avioanele tocmai au aterizat, ascultați, motoarele încă nu s-au oprit; în față e turnul de control, nu departe de aeroport se vede pădurea, pădurarul și gospodăria sa plină de păsări de curte, iar în fermă, multe alte animale; acolo e un purcel la proțap; aici ce avem? o baltă, cu pescari care pescuiesc. Aici? o autostradă, dincolo? tramvaie și mai vechi și mai noi, o bază militară, două fetițe joacă tenis, mai sus... în stânga o mănăstire și acolo? o biserică, taxiuri trase de cai, copii care fac plajă, fete care se dau pe biciclete; statuia lui Ștefan cel Mare, două tunele, iată, trenulețul tocmai iese din tunel; ,,eu văd o fântână arteziană, iar acolo turiști care urcă pe munte", spune un băiețel...
Totul e ca o bijuterie încântătoare!
La final, suntem direcționați să admirăm pe peretele din spate, expoziția de fulare ale unor mari echipe de fotbal din Europa.
Revenind, vom spune că momentul de prezentare a orășelului în miniatură a fost un adevărat spectacol, luând în considerare reacția copiilor, care au trăit cu intensitate, la auzul semnalelor sonore care veneau de la gară, de la mișcarea trenulețului sau din alte zone (de la aeroport)...
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (58 de poze) în Galeria foto: Orașul în miniatură, scene din Cartea junglei și Arca lui Noe, experimente chimice...

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:37 Ora de vară a Europei de Est