Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Oradea, se desfășoară, în aceste zile, Congresul dascălilor

După 84 de ani,

La Oradea, se desfășoară, în aceste zile, Congresul dascălilor

Miercuri, 4 august 2021, la Teatrul ,,Regina Maria” din Oradea, a avut loc deschiderea festivă a Congresului cadrelor didactice din România și al cadrelor didactice de etnie română de peste hotare, al 43-lea Congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România (A.G.I.Ro), la 84 de ani de la Congresul din 5-7 septembrie 1937 de la Oradea.

În prezidiul adunării, au fost invitați să ia loc și să ia cuvântul: ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, doamna Maria Ștefania Manea, președintele Senatului Universității din Oradea, dl conf. univ. dr. Aurel Vasile Căuș, doamna Arina Moș, viceprimar al Municipiului Oradea, doamna prof. Kery Hajnal, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, directorul Casei Corpului Didactic Bihor, doamna prof. Mioara Țigan, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România (A.G.I.Ro), domnul prof. Viorel Dolha, reprezentanți ai dascălilor de etnie română din Republica Moldova, Serbia și Ucraina, alături de președintele Asociației dascălilor bihoreni, doamna prof. Stela Tăut, sufletul manifestărilor din 3-6 august 2021, desfășurate în cadrul Congresului de la Oradea.
Mesajul din partea Ministerului Educației: ,,Dorim ca școala să înceapă fizic"
Din alocuțiunea susținută de doamna ministru secretar de stat Maria Ștefania Manole, am reținut faptul că așteaptă propuneri pentru M.E. din partea participanților la Congres, iar cel mai important este mesajul din partea Ministerului Educației: ,,Dorim ca școala să înceapă fizic, dincolo de toate scenariile posibile și imposibile și de toate culorile pe care le-am atribuit acestora".
Vorbind și participând în calitate de cadru didactic și nu de politician (după cum chiar domnia sa a precizat), dl conf. univ. dr. Aurel Vasile Căuș a apreciat greutatea misiunii și a profesiei de dascăl, a propus și a lansat o rugăminte cadrelor didactice: să acorde aceeași atenție și elevilor cu note între 6 și 9, precum o fac celor aflați în dificultate și în pragul abandonului sau celor de nota 10.
Doamna viceprimar Arina Moș s-a arătat bucuroasă de faptul că Asociația dascălilor bihoreni a reușit să pună Oradea pe harta congreselor internaționale, felicitat-o pe doamna președinte Stela Tăut și întreaga sa echipă. Și a mai dorit doamna viceprimar să sublinieze un fapt și să lanseze un mesaj către politicieni: ,,Dumneavoastră (cu referire la dascăli, evident) clădiți caractere, dvs. clădiți România de mâine și nu sunt cuvinte mari. Tare aș vrea ca noi, politicienii, să înțelegem că fără învățământ, o țară este fără viitor, exact cum spunea I.H. Rădulescu: ,,Fără școală, să nu aștepte nimeni nici părinți buni, nici fii buni, și prin urmare, nici stat bine organizat și bine cârmuit și păstorit".
Prin discursul său nonconformist, sincer și deschis, apolitic și cu o încărcătură de reală onestitate, președintele A.G.I.Ro, dl Viorel Dolha, a cucerit auditorul, chiar dacă a fost unul ,,maraton" și cu nenumărate intervenții la finele altor cuvântări. Domnia sa s-a referit pentru început la câteva probleme ale învățământului românesc, vizavi de vehiculatul concept ,,România educată", dând și un exemplu: ,,Ce fac unii și cum reușesc alții (Coreea de Sud) să fie primii? Acolo toată lumea învață!
Dacă nu e salarizare mare-mare-mare (de două-trei ori cât e acum), tinerii, dacă nu-i atrage salarizarea, pleacă. Restul e poezie! Și tot din această pricină, tot mai mulți tineri de ispravă nu aleg cariera didactică. Domnia sa a bătut monedă și a lansat nenumărate săgeți către Guvernul României pentru sprijinirea celor care cu mâinile și buzunare goale luptă în afara României pentru apărarea frontierelor limbii române (în Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Ungaria...), iar calcularea și recalcularea pensiilor e o chestiune de-a dreptul ciudată, vine replica din partea președintelui A.G.I.Ro. Profesia noastră este cea mai solitară profesie (înseamnă că tragem ușa după noi și rămânem de unul singur, când intrăm în sala de clasă)... Sperăm să nu ne facem de râs înaintașii, a concluzionat dl președinte Viorel Dolha.
Au mai luat cuvântul (din prezidiu) reprezentanții românilor de peste hotare (din Cernăuți, Chișinău, Ungaria). Cu toții așteaptă mai multă atenție și sprijin din partea oficialităților României... Din sală, a fost invitat, la microfon, tot în calitate de dascăl, dl profesor Cornel Popa, care și-a intitulat mesajul ,,Prinos de recunoștință dascălului". Citându-l pe Nicolae Iorga, domnul profesor a conchis: ,,Învățător să fie cel ce știe că mai are ceva de citit și crede că mai are ceva de învățat".
,,Consider că a fi dascăl e o vocație, nu o meserie"...
Pentru că a-ți folosi aceste resurse în această eră digitală și a obține un maximum de rezultate scontate în activitatea didactică, pentru noi, dascălii, profesorii, este o mare realizare", e de părere doamna prof. Mioara Țigan, directorul C.C.D. Bihor.
Tot legat strict de învățământ, de profesia de dascăl, a făcut vorbire decanul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea, doamna conf. univ. dr. Barth Karla, care a privit lucrurile (trei idei) prin prisma sa de mamă, de absolvent de Liceu Pedagogic și de cadru didactic, care pregătește viitoare cadre didactice.
În sala Teatrului, a răsunat, miercuri, ,,Învățătorul" - ca Imn al Asociației dascălilor bihoreni
Dacă la început, manifestarea s-a deschis cu Imnul de Stat, iar pe parcurs, am ascultat, în premieră, Imnul A.G.I.Ro, spre sfârșitul festivității, doamna Stela Tăut, le-a propus oaspeților să audieze ,,Învățătorul", adoptat nici mai mult nici mai puțin drept Imn al Asociației dascălilor bihoreni; după care a ținut să aibă ultimul cuvânt, încheind astfel seria vorbitorilor din prezidiu la microfonul Congresului.
,,Astăzi (miercuri - n.n.), Oradea a devenit punctul zero al educației! Astăzi, aici, au venit colegi din toate colțurile țării și de peste hotare; au venit colegi dornici să schimbe ceva sau cel puțin să încerce să sensibilizeze pentru a schimba ceva pentru copil, pentru profesor și pentru educație.
Este primul congres internațional al cadrelor didactice din România și al cadrelor didactice de etnie română de peste hotare, organizat în Oradea și al doilea congres al învățătorilor, organizat, după 84 de ani, în 5-7 septembrie 1937 la Oradea... ,,Oradea a fost loc de întâlnire și sfătuire a purtătorilor de lumină, limbă și slovă românească din toate unghiurile și plaiurile țării", a conchis doamna prof. Stela Tăut, citând din presa vremii.
După președintele A.D.B., pe scenă au urcat artiștii, pentru un moment artistic bihorenesc, cu artiști de artiști din Binș (Beiuș), tare mândri (nialcoși) și dăruiți folclorului tradițional românesc.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: La Oradea, se desfășoară, în aceste zile, Congresul dascălilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:05 Ora de vară a Europei de Est